Radu Szekely, consilierul ministrului Educației: Avem foarte multe situații în care părinții, și asta o spun cu regret, invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență asupra elevilor

9.190 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
„Din păcate, există o cultură a bătăii rupte din rai despre care se tot vorbește și se spune că, până la urmă, tot nuiaua e cea care te face să înveți. Avem foarte multe situații în care părinții, și asta o spun cu regret, invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență acolo unde elevii, copiii lor sunt nedisciplinați, nu sunt atenți la ore, nu-și fac datoria”, a declarat Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii, pe tema abuzului asupra copilului.

Consilierul a mai spus că măsurile luate de autorități sunt privite cu reticență: „Cred că pe lângă măsurile legale pe care le luăm și care sunt întotdeauna privite oarecum ca o intervenție top-down: ‘degeaba puneți voi o lege, că nu știți voi ce se întâmplă în școli și tot noi știm mai bine cum să ne facem treaba aici’. Am auzit și din păcate, comentarii de genul ‘haideți voi să predați, dacă credeți că puteți să faceți altfel’. Nu acesta este scopul legislației, ci să creeze un cadru în care să putem să implementăm niște măsuri concrete”.

Acesta a subliniat că este important ca profesorii să renunțe la orice fel de violență fizică sau psihologică: „Și cred că pe lângă aceste prevederi legale și formarea, până la urmă, chiar constrângerea, acolo unde este cazul, a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar să renunțe la acte de orice fel de violență fizică sau psihologică, pentru că din păcate, de multe ori mă surprinde plăcut acel procent despre care ați vorbit dumneavoastră de descreștere a actelor de violență, însă cred că a crescut violența psihologică într-o măsură direct proporțională și actele de bullying, deși noi luptăm împotriva lor și sunt campanii împotriva lor, sunt văzute și mai naturale, și mai normale decât actele de violență fizică, ceea ce este la fel de grav”.

„Mă bucur că s-a reluat la nivelul Ministerului Educației și a partenerilor din Guvern și din societatea civilă ideea unei strategii pentru educație parentală, sub o altă denumire, poate „părinții informați, copii fericiți”, astfel încât să putem să ajungem și dincolo de limitele clasice ale școlii, unde sunt profesorii și copiii. Să ajungem și la părinți care până la urmă pot veghea sănătatea fizică și psihică a copiilor”, a adăugat Radu Szekely.

Consilierul ministerului Educației a subliniat că departamentele de poliție școlară vor avea rolul de a preveni și corecta situațiile de violență: „Un program concret este programul „Din Grijă pentru copii”, pe care Guvernul l-a aprobat și unde sunt prevăzute măsuri de asistență și terapie pentru copii și pentru familiile lor, dacă este cazul. Este realizat în colaborare cu Colegiul Psihologilor din România și Colegiul Asistenților Sociali din România și vor fi puse la dispoziția școlilor mecanisme și pârghii pentru a semnala problemele de violență fie fizică, emoțională și acolo unde sunt probleme, consilierii să intervină, asistenții sociali să intervină sau chiar poliția dacă este cazul. Departamentele de poliție școlară vor avea și ele un rol în acest sens, în prevenirea și corectarea situațiilor acolo unde apar”.

Amintim că un studiu realizat de Salvați Copiii arată că „deși în scădere, acte de violență comise asupra elevilor de către personalul din școli reprezintă 5% din declarațiile copiilor, iar abuzurile emoționale 22%”. De asemenea, copiii indică o incidență mult mai ridicată a pedepselor fizice aplicate în familie (46%) decât cea indicată de părinți (28%).

Declarația la minutul 19:14:

5 comments
  1. D-l consilier ar trebui sa sfătuiască că învățământul din România să fie calitativ nu cantitativ,să se renunțe la învățământul la grămadă,care prinde bine care nu nu, învățământul să fie axat și pe ce oferă piața . Învățământul a devenit doar un loc de muncă pentru profesori,din păcate mulți nu au ce căuta în sistem și cei care merita într-adevăr sunt cumva dați deoparte sau cei care vor sa schimbe ceva nu sunt lăsați,așa că d-l consilier mai întâi rezolvați problemele adevărate

  2. Domnul Szekely are dreptate, dar inainte sa arunce cu piatra, sa se uite in oglinda.
    Ce va declara dumnealui peste cateva zile cand o sa apara in presa inregistrari cu dumnealui folosind un limbaj dur si , intr-un acces de furie, arunca scaunul din birou in timpul unei intalniri cu reprezentanti ai elevilor ?
    Domnul crede acei elevi nu au parinti? Ba au . Unii din ei sunt avocati sau procurori sau jurnalisti….

  3. Legatura cu invatamantul a lui Szekely
    Septembrie 1997 – Iunie 2000 Profesor
    Inspectoratul Școlar General al Județului Sibiu, Romania
    ▪ Predarea la nivel de școala primară, școala gimnazială, școli profesionale și licee serale
    Legatura cu invatamantul a doamnei (zero).
    Gabriela Alexandrescu este doctor în sociologie, are studii în management, economie și drept umanitar internațional. A urmat cursul de specializare în drepturile copiilor la Universitatea din Ghent, Belgia. Cu o experiență de peste 20 de ani, a coordonat de-a lungul timpului cercetări în domeniul drepturilor copiilor, a susținut cursuri și a derulat acțiuni de advocacy și lobby pentru îmbunătățirea implementării drepturilor copiilor și creșterea protecției acestora împotriva abuzului, neglijării și exploatării.

    Dar pe cine au format, pe cine au educat ei? Aia trebuia sa arate in CV, daca vorbesc despre educatie. Cum fac ei educatie mai concret,, in afara de fantezii si bagat batul prin gard?

    1. Sunt interesati de implementarea sistemului finlandez, pentru ca asta ar insemna vreo 120.000 de concedieri in invatamnt. Banii destinati salariilor celor trași pe dreapta ar urma sa fie redistribuiti catre scolile private. Invatamantul ar fi praf si pulbere dar parintii si copiii, in majoritate, ar fi multumiti. Ore putine, materie extrem de simplista si foarte multa pierdere de timp. Cei care isi vor dori un invatamant de calitate, cu un trunchi comun de tip vechi, se vor duce, culmea, in scolile lor private. Cu alte cuvinte, numai copiii bogatilor isi vor putea permite un invatamant de calitate si vor avea acces la toate meseriile mai bine platite. Ceilalti vor fi tratati ca balast social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este noul ministru al Educației din Franța. Fosta jucătoare profesionistă de tenis Amélie Oudéa-Castéra, colegă de promoție la facultate cu președintele Macron, preia un mega-portofoliu al Educației, Sportului și Jocurilor Olimpice

Noul ministru al Educației din Franța, după ce fostul deținător al portofoliului, Gabriel Attal, a devenit premierul Republicii, este Amélie Oudéa-Castéra, o fostă jucătoare de tenis care a absolvit Școala…
Vezi articolul

Campionatul Național de Securitate Cibernetică 2024. Primii 40 de participanți au trecut în etapa finală de la București, desfășurată în aceleași zile cu Olimpiada pentru elevii de liceu – regulile de concurs

Primii 40 de participanți la ediția 2024 a Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC) au trecut în etapa finală a competiției, potrivit rezultatelor centralizate de organizatori. Aproape 400 de elevi…
Vezi articolul