Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că implementează prin politici proprii mecanisme din planul consorțiului european pentru care nu a primit finanțare europeană

1.300 de vizualizări
Predare exclusiv online
Predare exclusiv online la facultati / Foto: Facebook – UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că va implementa “prin politici proprii mecanisme ale proiectului european InclusU”. După ce proiectul de consorțiu european condus de Universitatea din Lille, în care se afla și UBB, nu a primit finanțare de la Comisia Europeană în primul val de universități europene selectate, Universitatea spune că “multe din mecanismele și activitățile angajate în proiect, mai ales cele care țin de politica proprie a UBB, vor fi implementate”.

Contactat de Edupedu.ro, Daniel David, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat că parte dintre politicile planificate a se derula în consorțiu “o să le reglementăm prin mecanisme proprii. Adică o să încurajăm componenta de incluziune socială, prin burse proprii din partea universității, vom întări circulația europeană și nu doar prin programele Erasmus, ci prin doctorarul european”.

“O să ne încurajăm doctoranzii, tot din fonduri proprii ale universității, să circule în spațiul european să își facă doctoratul. Deci ești la UBB, dar ai un stagiu de minimum 4-5 luni în străinătate, iar din comisia de evaluare a tezei ai cel puțin 2 profesori de la o altă universitate, deci vrei primi și certificat de doctorat în limbă de circulație internațională”, a precizat Daniel David, pentru Edupedu.ro.

Prorectorul UBB a afirmat că fondurile cu care Comisia Europeană finanțează consorțiile europene declarate câștigătoare sunt în jur de 300.000 de euro anual pentru fiecare universitate din consorțiu.

Comunicatul integral al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

“UBB este determinată să implementeze prin politici proprii mecanisme ale proiectului european InclusU

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de rezultatul competiției internaționale de proiecte dedicate construirii unor rețele de universități europene.

Proiectul InclusU (Inclusivess in/for the European Union through a European University), depus de consorțiul condus de Universitatea din Lille, în care se afla și UBB, nu a intrat între cele 17 proiecte selectate pentru finanțare în acest moment. Ținând însă cont de scorul foarte bun obținut (imediat sub linie), multe din mecanismele și activitățile angajate în proiect, mai ales cele care țin de politica proprie a UBB, vor fi implementate pe linia declarată de conducerea UBB.

Într-adevăr, rectorul UBB, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, declara la depunerea proiectului că „Alianța universitară InclusU este una robustă, creată pentru a reuși în acest demers, fie acum, fie prin aplicațiile deschise în următorii ani. Dar, în ultimă instanță, acest demers este astfel gândit încât să conteze pentru internaționalizarea UBB chiar în condițiile în care nu s-ar câștiga finanțarea, deoarece viziunea și angajamentul academic trebuie și pot uneori să transceadă partea financiară”.

De asemenea, prof. univ. dr. Daniel David, prorector UBB, declara la acea dată că „Există două căi majore spre statutul de universitate world-class, de cele mai multe ori angajate cumulativ de universitățile de succes în acest demers. Prima cale se bazează pe competitivitate academică susținută financiar și legislativ. UBB își asumă această cale, mai ales la nivel de master/doctorat, deși nu o poate face maximal din cauza subfinanțării și a contextului legislativ din țară, complet defavorabil competitivității-excelenței academice. A doua cale se bazează pe creșterea potențialului intelectual (de ex. de inteligență/creativitate) prin sporirea capitalului uman și social al universității pe baza unor mecanisme de incluziune. UBB, prin InclusU, își propune să valorifice la maximum această cale pentru atingerea statutului academic de tip world-class, dar cred că UBB trebuie să utilizeze programatic această cale, indiferent dacă finanțarea va fi sau nu obținută în acest demers specific.”

UBB este o universitate internațională de excelență în predare/cercetare, vârf de lance pentru România în rankingurile internaționale ale universităților/aria academică europeană/internațională.

Felicităm consorțiile câștigătoare și sperăm ca aceste proiecte să aducă la finalizarea lor în rankingurile internaționale/aria academică europeană încă două universități din România (Universitatea din București fiind deja o prezență constantă în rankingurile internaționale), alături de universitățile românești care se află deja constant acolo.”

Componența consorțiului din care făcea parte UBB:
  • Universitatea din Lille – Franța,
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – România,
  • Universitatea din Malmö – Suedia
  • Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius – Lituania
  • Universitatea din Minho – Portugalia
  • Universitatea Roma Tre – Italia
  • Universitatea din Wrocław – Polonia
Universitățile românești ale căror consorții au fost declarate câștigătoare în competiția pentru crearea Universităților Europene

Comisia Europeană a declarat în iunie consorțiile câștigătoare ale finanțării pentru crearea primelor 17 universități-pilot europene. Din consorțiile câștigătoare fac parte trei universități din România: SNSPA, Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții București. Fiecare dintre consorțiile desemnate câștigătoare de Comisia Europeană primește aproximativ 5 milioane de euro pentru operaționalizarea universității europene pe care consorțiul trebuie să o formeze. Detalii aici

Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Predare exclusiv online

Predare exclusiv online la majoritatea facultăților de la Universitatea Babeș-Bolyai și două variante de model hibrid. Care este protocolul UBB Cluj-Napoca pentru cazurile de coronavirus

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a decis începerea anului universitar 2020-2021 în variante mixte, adaptate fiecărei facultăți și specializări, de la învățământ clasic, prin învățământ hibrid la învățământ complet online,…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre revenirea la școală în format fizic a tuturor elevilor: „Ar trebui ca pandemia să fie foarte bine controlată și incidența să fie extrem de redusă, ceea ce nu cred să se întâmple în două săptămâni”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri seara, la TVR, că revenirea la cursuri în format fizic a tuturor elevilor s-ar putea face doar dacă pandemia este „foarte controlată” și…
Vezi articolul

Riscăm o nouă epidemie de rujeolă / Medicii avertizează că se înmulțesc cazurile de îmbolnăvire la copiii nevaccinați / ”Rujeola este o boală care are în proporţie de cel puţin 30% complicaţii”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a explicat, pentru News.ro, că riscăm o nouă epidemie de rujeolă din cauza copiilor nevaccinați, potrivit G4Media.ro. Tot…
Vezi articolul