Adrian Streinu-Cercel, Institutul de Boli Infecțioase: Singura modalitate de prevenire a gripei este vaccinarea, urmată de măsuri de igienă standard

3.480 de vizualizări
FOTO: Salvati Delta
Suspendarea cursurilor în anumite clase școlare și grupe de grădiniță din București din cauza numărului de elevi diagnosticați cu gripă “este o măsură absolut firească, având în vedere că transmiterea virusului este foarte ușoară și nu are niciun sens să îi lași și pe ceilalți să ia, când se poate face curățenie” corespunzător în clase, a declarat pentru Realitatea TV Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat în această dimineață că suspendă cursurile anumitor clase din 9 școli și grădinițe, din cauza numărului de cazuri de gripă înregistrate. Cursurile vor fi suspendate pentru 3 zile, începând de astăzi – 21 ianuarie, au declarat pentru Edupedu.ro reprezentanții ISMB.

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a declarat că “singura modalitate de prevenire a gripei este vaccinarea, urmată de măsuri de igienă standard: să strănute acoperind gura, după care mâinile trebuie decontaminate cu apă și săpun“.

Sfaturi către părinți pentru protejarea copiilor:

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, a vorbit pe larg și anul trecut, când în România era epidemie de gripă, despre măsurile de igienă la care părinții trebuie să fie atenți, pentru a-și proteja copiii de gripă.

Declarațiile lui Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, făcute anul trecut:

  • “Problema este igiena personală și revenim cu acest tablou al igienei personale.
  • Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectant, ci apa și săpunul.
  • Nu strănutăm în mână [ci în șervețelele de unică folosință, care se aruncă imediat după folosire – n.red.].
  • Nu strănutăm cu mâna în formă de con. În momentul în care strănutăm în formă de con, nu facem decât să proiectăm, să direcționăm particulele fluide de salivă încărcate cu virus către partener.
  • În acest context, este bine să purtăm și masca de protecție. Masca de protecție NU se poartă sub nas. Dacă o purtați sub nas, o purtați degeaba, pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar prin nas în continuare veți da celor din jurul dumneavoastră și veți contamina pe cei din jurul dvs. Deci dacă purtați mască, acoperiți și nasul.
  • Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Da! Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm.
  • (…) Dacă lumea înțelege să NU își ia copiii să se ducă în mall-uri, e un lucru bun. Dacă nu înțelege acest lucru, atunci ne vom aștepta să avem un alt vârf cu virus gripal.”

Streinu-Cercel a avertizat atunci că este esențială igiena personală: “spălați mâinile cu apă și săpun, nu cu dezinfectant”.

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” explica anul trecut că problema care a dus la declanșarea epidemiei a reprezentant-o faptul că populația care nu se afla la risc, deci populația sănătoasă, nu s-a vaccinat. “Dacă vrem să învățăm o lecție, trebuie ca de pe acum să ne gândim ce facem în toamnă. (…) În acest context, trebuie de pe acum să ne gândim ce vrem de la viața noastră”, a atras atenția Streinu-Cercel, adăugând că în așa fel “vom pune bani deoparte pentru luna septembrie, iar în luna septembrie vom merge la farmacie și nu va fi nicio problemă”.

Ministrul Sănătății de la acea vreme, Sorin Pintea, vorbea acum un an că “am discutat posibilitatea pentru populația sănătoasă ca vaccinul să se poată face direct în farmacii, probabil din sezonul următor“.

Un an mai târziu, această măsură nu a fost luată în România. Franța, însă, a anunțat că aplică vaccinarea în farmacii.

Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Klaus Iohannis: Am reușit să cristalizăm domeniile unde putem să facem diferența cu banii din PNRR – digitalizarea educației, dotarea laboratoarelor, construirea de școli verzi / Peste 70% din totalul elevilor din România au reînceput fizic școala de luni, 8 februarie

Președintele Klaus Iohannis a anunțat domeniile din educație care vor fi finanțate din banii europeni prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Noi am căutat împreună cu ministerul…
Vezi articolul

Ministra Educației, Ligia Deca, mesaj pentru cadrele didactice după batjocorirea unei profesoare în timpul orei, de către elevi: Vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte / Faptele au avut deja loc

Ligia Deca reacționează pentru prima dată instituțional, printr-o informare de presă emisă de Ministerul Educației, la cazurile de violență din ultimele două zile, care au avut ca țintă profesorii. Într-un…
Vezi articolul

EXCLUSIV Inspectorii școlari generali numiți politic, din pixul ministrului Cîmpeanu, vor putea decide la ce școli merg banii din PNRR, vor putea semna contracte și tot ei se vor verifica și vor monitoriza derularea proiectelor – document

Inspectoratele școlare prin reprezentații lor, inspectorii școlari generali și adjuncți, vor putea verifica unde și cum se duc banii alocați școlilor din proiectele reformei „PNRR România educată”, ba chiar vor…
Vezi articolul

Suedia, țara cu peste 1.500 de morți din cauza COVID-19, nu a închis școlile și grădinițele. Educatoare româncă în Stockholm: Au calculat că 25% din personalul din spitale ar fi blocat, dacă ar trebui să stea acasă cu copiii care nu mai pot veni la școală sau la grădiniță

Suedia este țara europeană care încă nu a închis școlile și grădinițele. Au o rată foarte mare de decese și îmbolnăviri de COVID-19 – la ora publicării acestui articol erau…
Vezi articolul

Secretomania din jurul legilor Deca. Florian Lixandru: Secretarii de stat din Ministerul Educației au văzut proiectele legilor Educației pe 5 ianuarie, cu 5 zile înainte de a fi prezentate în coaliție / Nu știu cine sunt specialiștii care le-au scris

Florian Lixandru, secretar de stat din partea PSD în Ministerul Educației, a declarat la TVR Info că secretarii de stat, inclusiv el, au primit proiectele legilor Educației în forma finală abia…
Vezi articolul