DOCUMENT Model de cerere drepturi financiare pentru elevii cu CES în anul școlar 2023-2024 / Cererile pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar

29.255 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) au dreptul la alocație zilnică de hrană și rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017. Drepturile financiare ale copiilor cu CES sunt cuprinse și în Legea învățământului preuniversitar, la Art. 70, alin. 5. 
  • Peste 65 de mii de elevi cu cerințe educaționale speciale au beneficiat de drepturi financiare în anul școlar 2022-2023. 46.779 de elevi au beneficiat de drepturi financiare în învățământul de masă și 19.023 în învățământul special, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro.

Cererile pentru drepturile financiare ale elevilor cu CES puse la dispoziția părinților de către școli care fac referire la Legea Educației Naționale nr. 1/2011, art. 51 alin. (2) trebuie actualizate cu Legea învățământului preuniversitar, Art. 70 (5).

Mai exact, textul legii prevede: „Antepreșcolarii/Preșcolarii/Elevii cu CES, școlarizați în unitățile de învățământ de masă sau în unități de învățământ special, de stat și particulare, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, beneficiază, pe perioada anului școlar, de una dintre următoarele forme de sprijin:

a) vouchere educaționale în cuantum fix, pentru servicii de sprijin, intervenții psihopedagogice și materiale-suport, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;

b) asistență socială completă, constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcăminții și a încălțămintei, în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecție a copilului, precum și de găzduire gratuită în internate din cadrul direcțiilor generale județene/direcției municipiului București de asistență socială și protecția copilului.

Procedura de acordare a voucherelor educaționale pentru servicii de sprijin, intervenții psihopedagogice și materiale de suport se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației.”

Hotărârea de Guvern privind aprobarea procedurii de acordare a voucherelor educaționale pentru servicii de sprijin, intervenții psihopedagogice și materiale de suport are termen de publicare 01.04.2024 și este pe lista celor aproape 400 de acte normative care să pună în aplicare prevederile din legea educației în învățământul preuniversitar și cea a învățământului superior publicată în Monitorul Oficial. 

Acte necesare pentru dosar / Model de Cerere

Drepturile financiare se acordă copiilor cu certificat de orientare școlară, obținut de la centrele CMBRAE/CJRAE, din învățământul preuniversitar, inclusiv celor din învățământul confesional și privat, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017

Drepturile se acordă pe bază de cerere scrisă, depusă la unitatea de învățământ la care este înscris copilul cu CES, în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar, de către beneficiarul major, părintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES, după caz, însoțită de următoarele documente, în copie:

  • certificatul de naștere al beneficiarului;
  • actul de identitate al beneficiarului, după caz;
  • actul de identitate al părintelui sau, după caz, al reprezentantului legal;
  • certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de CJRAE/CMBRAE;
  • declarație pe propria răspundere a beneficiarului major sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform căreia acesta nu beneficiază de aceleași drepturi acordate ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
  • declarații pe propria răspundere a beneficiarului major, părintelui sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform căreia alocațiile prevăzute la art. 3 alin. (1) vor fi folosite doar în acest scop, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 2.a) și 2.b).
DOCUMENT Cerere drepturi financiare pentru copiii cu CES
Drepturile financiare ale copiilor cu CES
  1. Alocația zilnică de hrană

Cuantum minim de hrană pentru 2022 este de 22 de lei și este stabilit prin Legea nr. 143 din 20 mai 2022

Se plătește în primele 10 zile lucrătoare ale lunii pentru luna/lunile precedentă.

Cuantumul se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului, însă Guvernul nu a emis nicio hotărâre în acest sens în 2023.

  • Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională, Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.
  • Alocația zilnică de hrană nu se acordă pentru zilele în care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici în perioada vacanțelor școlare.
  • Fac excepție de la condiția de acordare a alocației de hrană, în funcție de prezența școlară, copiii cu CES școlarizați la domiciliu și/sau internați în unitățile sanitare.

Sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocația zilnică de hrană se suportă din aceleași fonduri din care sunt finanțate instituțiile și unitățile publice de asistență socială. 

În limita bugetelor aprobate, consiliile județene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București și consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor pot aproba, prin hotărâre, la propunerea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, respectiv a serviciilor publice de asistență socială, un cuantum al alocației de hrană mai mare decât cel stabilit. 

2. Cazarmament

Cazarmamentul constă în bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive. Este vorba de o suma fixa care se acordă pe an școlar, în funcție de varsta copilului, in doua transe.  

Hotărârea Guvernului nr. 838 din 29 iunie 2022 stabilește valoarea, în funcție vârstă. De precizat că cuantumul nu mai fusese modificat din 2014. Astfel, prin această hotărâre s-a abrogat Hotararea de Guvern nr. 904 din 15 octombrie 2014, pe care anumite școli o luau încă în considerarea la stabilirea drepturilor financiare pe care le primesc copiii, potrivit unor mesaje primite de Edupedu de la părinți.

Cuantum minim cazarmament

Limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive

Grupa de vârstăValoare drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tânăr)
De la 0 până la 2 ani inclusiv580 lei
De la 3 până la 6 ani inclusiv789 lei
De la 7 până la 13 ani inclusiv968 lei
De la 14 până la 17 ani inclusiv1.195 lei
De la 18 până la 26 de ani inclusiv1.338 lei
Mama protejată în centru maternal1.338 lei
Cum se asigură finanțarea drepturilor financiare pentru copiii cu CES

Finanțarea drepturilor pentru copiii/elevii/tinerii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă, se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată prin bugetul local, iar pentru cei din învățământul special și pentru cei integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată prin bugetul județului/al sectoarelor municipiului București, prin unitățile de învățământ la care sunt înscriși copiii cu CES, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.

Când se plătesc drepturile financiare pentru copiii cu CES

Unitățile de învățământ plătesc beneficiarilor sumele aferente reprezentând alocația zilnică de hrană în primele 10 zile lucrătoare ale lunii pentru luna/lunile precedentă(e), în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară înregistrată în luna/lunile anterioară(e), prin totalizarea numărului de zile în care copiii/elevii/tinerii cu CES au fost prezenți la școală sau au absentat motivat.

Sumele aferente drepturilor de care beneficiază copiii/elevii/tinerii cu CES, cu excepția celor reprezentând alocația zilnică de hrană, se plătesc în două tranșe: prima tranșă va fi acordată în perioada aprilie-iunie, aferentă semestrului I calendaristic, iar a doua tranșă în perioada octombrie-noiembrie pentru al doilea semestru calendaristic, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.

Ce pot face părinții când nu se respectă drepturile copiilor cu CES

„Copiii cu CES au nevoie de sprijinul nostru al tuturor pentru a avea acces la educație. Școlile trebuie să ofere şanse egale la educaţie fiecărui copil, indiferent de posibilităţile sale de învăţare, participare şi dezvoltare. Iar comunitatea trebuie și ea pregătită să accepte nevoile acestor copii”, potrivit site-ului Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pe care părinții pot găsi model de sesizare către Inspectoratul Școlar și model pentru cazul în care părintele semnalează o situație de discriminare

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Banii pentru copiii cu CES în 2023 / Ministerul Educației: Drepturile financiare se majorează cu 50% dacă copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap și se aplică tuturor copiilor, nu doar celor din centrele de plasament
Precizările Ministerului Educației referitoare la bursa socială medicală din anul școlar 2022-2023: Nu se acordă la grădiniță. La școală, părinții nu trebuie să aleagă între bursa medicală și drepturile pentru CES

5 comments
  1. Buna ziua. La formularul 2 b), ce trebuie completat la “suma de
    ……………… aferentă lunii ………, anul ………., reprezentând
    valoarea alocației de hrană, o voi folosi doar în scopul mai sus
    menționat”? Adica trebuie completat in fiecare luna?

  2. Sunt asistent maternal profesioniști am un copil cu CES și încadrarea cu handicap, vreau să întreb dacă el are dreptul să primească aceste facilități La școală a zis că, copii aflați la asistent maternal nu au dreptul. Vă rog să mi spuneți adevărul. Mulțumesc frumos.

  3. Bună ziua va rog sa îmi spuneți dacă drepturile ces se majorează cu 50 %dacă copilul are și CH ASA CUM A FOST IN ANUL SCOLAR 2022 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și învățătorii vor primi instrucțiuni avizate de Colegiul Psihologilor din România pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze, spune consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: La Colegiul Mihai Viteazu din București vor preda 8 învățătoare din Odessa

Este nevoie de un efort comun, elevi, profesori și părinți pentru ca elevii ucraineni să poată fi incluși în sistemul de învățământ românesc, a spus la Europa FM, consilierul ministrului…
Vezi articolul

Premierul Florin Cîțu anulează decizia ministrului Sănătății și le transmite părinților să nu vină cu acordul de testare a copiilor din prima zi de școală: Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală

Premierul Florin Cîțu l-a criticat astăzi pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru publicarea formularului de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și pentru recomandarea transmisă de…
Vezi articolul