Inspectorii, șefi de departamente și alți angajați cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă și se întorc în școli, din cauza salariilor. Există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar, spune liderul FSE, Marius Nistor

24.433 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto
Angajații cu funcții de conducere din Ministerul Educației pleacă din minister, nemulțumiți de salarii, spune liderul sindicatului FSE Spiru Haret, Marius Nistor, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. “Există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar. Angajatul din minister este nemulțumit că are salariile mai mici decât ale celor din inspectorate și din școli, cei de la inspectorat, la rândul lor, sunt nemulțumiți că din punct de vedere salarial sunt sub nivelul salariilor din unitățile de învățământ preuniversitar, ținând cont și de responsabilitate. Directorii, la rândul lor, au nemulțumirea că totuși nu câștigă cât ar trebui să câștige, ținând cont că totuși conduc unitățile de învățământ preuniversitar”, spune Nistor.

Liderul FSE, Marius Nistor, a spus că angajații în funcții de conducere din Ministerul Educației au salarii sub 4000 de lei, de aceea inspectorii, de exemplu, se întorc în școli.

“Inspectorii din minister pleacă pe capete, specialiștii din minister pleacă pe capete, se întorc în școli. Ca angajat al Ministerul Educației câștigi mai puțin mai puțin decât dacă ai lucra la nivelul inspectoratului școlar sau într-o școală”, spune Marius Nistor.

El a precizat că un inspector în Minister are un salariu mai mic de 4000 de lei și, de altfel, în tot sistemul de învățământ este o nemulțumire în privința salariilor.

Marius Nistor, lider FSE Spiru Haret: Inspectorii din minister pleacă pe capete, specialiștii din minister pleacă pe capete, se întorc în școli. Ca angajat al Ministerul Educației câștigi mai puțin mai puțin decât dacă ai lucra la nivelul inspectoratului școlar sau într-o școală.

Edupedu.ro: Adică sub 4000 de lei?

Marius Nistor, lider FSE, Spiru Haret: Categoric, categoric. Deci, există o nemulțumire care se propagă în lanț, până la ultimul salariat din învățământul preuniversitar. Angajatul din minister este nemulțumit că are salariile mai mici decât ale celor din inspectorate și din școli, cei de la inspectorat, la rândul lor, sunt nemulțumiți că din punct de vedere salarial sunt sub nivelul salariilor din unitățile de învățământ preuniversitar, ținând cont și de responsabilitate, și directorii, la rândul lor, au nemulțumirea că totuși nu câștigă cât ar trebui să câștige, ținând cont că totuși conduc unitățile de învățământ preuniversitar.

Deci vă dați seama că în momentul în care ai rezolva problema salarizării pentru secretari-șefi, contabil-șef și director, director adjunct, automat se rezolvă problema pentru cei care lucrează în inspectorate și, bineînțeles, trebuie rezolvată și pentru Ministerul Educației. Altfel vom discuta în permanență doar cu niște persoane care pe bună dreptate sunt nemulțumite. Și știți cum este nemulțumirea aceasta se propagă.

Edupedu.ro: Deci v-au spus oameni din minister că sunt nemulțumiți.

Marius Nistor, lider FSE, Spiru Haret: Categoric, dar asta o știm cu toții foarte bine. Vedem și noi cu cine se mai poate lucra din Minister. Majoritatea direcțiilor sunt subîncadrate. Nu suntem în situația ministerelor unde decurg sporurile pe bandă rulantă și ne vin banii pe salarii cât cuprinde. În niciun caz. Ministerul Educației este o excepție, dar încă o dată trebuie rezolvat sistemul în totalitate.

Edupedu.ro: Credeți că se poate schimba situația odată cu reorganizarea Inspectoratelor în direcții județene?

Marius Nistor, lider FSE, Spiru Haret: Nu știu dacă schimbarea denumirii unei instituții și reorganizarea ei va aduce ceva bun. Vom putea constata doar după ce se va întâmpla”.

Informații de context

La Palatul Victoria, sindicatele din Educație au vorbit luni, 16 octombrie, despre “eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ”, dar nu au fost date detalii sau exemple.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, de luni, 16 octombrie, “în ceea ce priveşte eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ, din dispoziţia premierului Ciolacu, Ministerul Educaţiei şi sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluţiilor tehnice. Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Finanţelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechităţile salariale din educaţie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, la următoarea întrevedere”, scrie în comunicatul de presă.

În paralel cu discuțiile de la ministerul Educației, joi, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, s-a votat amendamentul la OUG 57/2003 depus pe 6 septembrie de deputatul UDMR Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților care majorează salariile directorilor de școli, grădinițe, creșe și ale inspectorilor generali cu 1500 de lei.

După discuțiile de miercuri de la Ministerul Educației pe care premierul Ciolacu le-a anunțat luni, liderul sindical Marius Nistor a spus pentru Edupedu.ro că majorările salariale pentru directorii de școli și pentru personalul didactic cu funcții de conducere ar trebui să se raporteze la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu o vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Liderul sindical a spus că amendamentul care a trecut joi de comisia de învățământ din Camera Deputaților care majorează cu 1500 de lei salariile directorilor de școli, creșe, grădinițe și a personalului didactic cu funcții de conducere este bun, dar are o scăpare: face referire doar la directorii de școli, directorii adjuncți și inspectori, nu și la restul categoriilor de angajați cu funcții de conducere. “E o scăpare care se poate rezolva”, spunea Marius Nistor.

“Totuși, este vorba despre un proiect în Parlament care urmează un traseu greoi chiar dacă e în procedură de urgență, până se aprobă în plen, până se promulgă și publică în Monitorul Oficial va mai dura cel puțin până în noiembrie. Noi sperăm să rezolvăm mai rapid situația. Discuțiile cu ministerul Educației sunt destul de avansate”, a mai spus liderul sindical pentru Edupedu.ro.

Deputatul PNL, Onuț Atanasiu, vicepreședinte al comisiei de învățământ și inițiator al amendamentului privind majorarea salariilor directorilor, a spus în ședința de miercuri: “Sunt destul de multe lucruri de făcut într-o școală, iar în momentul în care tu vezi că programul tău este undeva de la 7.30 până după 16-30 cred că nu prea mai vine să mergi la școală când salariul tău e aproape ultimul din cancelarie. De aceea nu cred că e corect să menținem această stare pentru un timp îndelungat”, a spus deputatul.

Recent, Ligia Deca spunea despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ.

Amintim, 2500 directori de școli și grădinițe i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, pe 29 august, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor fără funcție.

Citește și:
Liderul sindical Marius Nistor, despre rezolvarea inechităților salariale: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată

Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani
La discuțiile cu premierul Ciolacu și sindicatele profesorilor, Ministerul Educației nu ar fi prezentat niciun impact bugetar pe “inechitățile salariale” ale angajaților din funcții de conducere – directori, contabili-șefi și secretari-șefi – surse
Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani

23 comments
  1. Despre secretarii si contabilii fără funcții de conducere dar care sunt singuri în unitățile de învățământ, ce spuneți? Ei conduc, ei executa! Nu contează concediile de odihna, liberele legale… contează doar data din calendar! Salariile lor au fost înghețate din 2016. Din iunie anul acesta, parca au mai crescut un picuț, dar tot este o diferență magnifica fata de importanta si complexitatea muncii lor! O educatoare care doarme lângă 3 copii la tura a Ii-a ajunge cu salariul chiar și la 7300 lei NET!!! Directorul are salariul cu pana la 2500 lei mai mult fată de contabil! Munca, răspunderea??? Analizați și comparati! Desființați tura a Ii-a din inv. preșcolar și anteprescolar și angajați îngrijitoare și infirmiere! Echilibrați salariile directorului, contabilului și secretarului! Desființați unitățile care nu au nici măcar 40 de salariați, ci doar 25 în unele cazuri. Însă, ce sa vezi? Au și director, și secretar și contabil! Oare de ce mai functioneaza in aceste.conditii? Este chiar adevarat: haos în invatamant!!! Nimeni nu ia masuri privitoare la prezenta copiilor din grădinițe si creșe.
    De ce nu se aplica programul de 8 ore pe zi pentru toți salariații? De ce nu se acorda același număr de zile de concediu?
    Și întrebările pot continua…

  2. Felicitari tuturor…..!!!!! Asa usor… Se desteapta lumea!!!!!! Din pacate in urmatoarea 100 de ani nu se v a intampla nimic….

  3. Dumneavoastră domnule Nistor ar trebui să țineți cont si de asistentele medicale preluate de învățământ, suntem încadrate pe grila îngrijitoarelor la personal nedidactic auxiliar de aici rezultă un salariu net de 3000 lei .
    Un educator puericultor cu un liceu oarecare si un curs facut on-line cu suma de 800 lei la Timișoara are un salariu net de 4500-6000 lei net .
    Cum credeți că se simte un asistent medical preluat de învățământ care are atâta responsabilitate într-o creșă de 140 de copii înscriși .
    Cine are mai mare răspundere educatoarea puericultor care lucrează 5 ore alaturi de 2 îngrijitoare și are 20 de copii la grupa,are concediu de odihna 62 de zile s-au asistenta medicală care lucrează 8 ore si răspunde de sănătatea a 140 de copilași si un concediu de odihna de 28 de zile ?

  4. Sunt profesor învățământ preșcolar ,am 28 de ani vechime si gradul I obținut din 2008. Directoarea,,mea” are 10 ani vechime, abia a obținut gradul II si a fost pusă în funcție de Doamna Inspector. Precizez ca nu a luat examenul de director chiar dacă l.a dat de două ori.
    Domnule Nistor, doriți ca doamna ,,mea” director sa aiba salariul cat mine? De ce? Ca a fost pusă în funcție pe ,,ochi frumosi”? Cine ziceți că stă la munca de la 8 la 4? Ea, domnișoara director ,sigur nu!
    Asta este inechitatea pe care doriți să o rezolvați??!!
    Mai bine v.ati preocupa de oamenii de la catedra, nu de cei care se cred aleși pe viață in functii si se comporta ca niste DICTATORI!
    Mai întâi să vedem niște concursuri organizate pentru Inspectori si Directori! Ne- am saturat de numirile in functie pe baza,, pilelor”!!
    Iar la aceste concursuri sa poata participa doar anumite cadre didactice, care au deja o mai mare vechime si grade,o anumită pregatire.
    Domnule Nistor lăsați servilismul si poate lăsați si functia pe care o aveți!

  5. Aurel spune:
    20 octombrie 2023 la 14:43
    Bună ziua, și dumnevoastră domnule Nistor trebui să plecați din fruntea sindicatului,dumnevoastră și ceilalți lideri județeni a-ți oprit greva generală fără acordul nostru,VOI sunteți aleși pe viață….
    ………………………………………………………
    Asta comentează Aurel, cadru didactic participant la grevă. Dacă scrie „a-ţi” în loc de „aţi”, pot să întreb ce caută în învăţănânt ?

    1. Amice, în învățământ și în sindicate există și personal cu studii medii (cei din nedidactic), care n-au grija gramaticii când comentează pe aici. Așa că plimbă ursul.

      Oamenilor fix de asta le pasă când își varsă năduful, dacă au pus corect cratima. Ia verifică-ți mesajul, n-ai și tu vreo problemă de redactare?

  6. De secretarii de scolii care duc greul intr o intitutie,va pasa la careva? Normati un post la 300 de elevi și o clasa de elevi funcționează și cu 3 elevi+ încă una cu 4 și bine mersi profesorul pentru învățământ primar,are o norma. Sunt multe nedreptăți pe care nimeni nu le baga în seama. Nu mai vorbesc de sporul de neuropsihic și statul 10 ore pe zi în fata calculatorului…

    1. Valabil doar pentru clasele unde sunt elevi minoritari. Pentru elevii de etnie română din cătune izolate, minimul obligatoriu e de 10 elevi pe formațiune de studiu (chiar dacă se adună din clase de simultan). Varianta este să se trezească cu două-trei ore mai devreme, să sufere drumurile sparte în microbuzul școlar împreună cu elevii mai mari, să ajungă înghețați sau leșinați de cald la școală, să aștepte o vreme până încep orele, iar la final, să mai piardă o oră-două pe drum, în praf, gălăgie și mizerie.

      (Fără masă caldă sau alte povești cusute cu ață caldă. Dacă au mult noroc, primesc la școală lapte și corn – deși în cele mai multe județe de-abia acum încep licitațiile, iar producătorii preferă să arunce laptele decât să-l dea la prețul oferit de autorități.)

      Iar apoi, evident, să fie capabili să își mai facă și temele, eventual.

  7. Săracii inspectori, păi dacă este greu să streseze profesorii din scaunul de inspectori doar ca să aibă ei activitate, atunci să treacă la catedră, să treacă la muncă, nu la șpagă.
    Nistor, nu vrei și tu la catedră?
    Nu înțeleg rostul inspectoratelor și nici al inspectorilor. Pile politice care iau o căruță de bani și se plimbă pe banii noștri.
    JOS CU EI, LA MUNCĂ, NU LA CERȘIT!

  8. Bună ziua, și dumnevoastră domnule Nistor trebui să plecați din fruntea sindicatului,dumnevoastră și ceilalți lideri județeni a-ți oprit greva generală fără acordul nostru,VOI sunteți aleși pe viață….

  9. sunt bineveniți….
    mai știu unde e școala? cancelaria? colegii …pe care unii nu i cunoșteau?!
    văd că jelesc sindicatele că se întorc șefii in scoli …jenant

  10. 1-scoateti posturile de conducere la concurs;2schimbati condițiile de acces (gradul1: vechime 15-20ani: experiență managerială minimă -macar diriginte;)3-criteriu de salarizare:prof gr1 in vechimea corespunzătoare+ indemnizația de conducere în funcție de complexitatea institutiei;4: mandat 5ani min,10ani max).Rezultat:Salariu cel mai mare din instituție.Cei cu def.,deb,grad 2,în funcții de conducere, instalați pe alte criterii nu se vor întoarce niciodată la catedră,salariul e mai mic)Ce spuneți dv.sunt abureli de a remunera tot felul de persoane instalate în funcții de conducere pe alte criterii.Un director bun are și alte oportunități de câștig (proiecte,ore cu plata,comisii ….)

  11. care este problema sin dictatului. Se ocupa de șefi, de secretarii de stat.Au terminat cu problemele celor pe care ei îi reprezintă ?

  12. Toți politrucii, tăietori de frunze, împinși de mafia politică la funcții, renunță pentru că nu mai primesc bani pentru nemuncă; ce?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ordonanţa 51 din 2019, care elimina transportul intra-judeţean din sfera serviciilor de transport public şi implicit obligativitatea transportatorilor de a asigura abonamente şi bilete reduse pentru elevi, respinsă de Camera Deputaţilor – for decizional

Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane a fost votat în procedură de urgenţă…
Vezi articolul

Spațiu multisenzorial pentru vizitatorii cu deficiențe, inaugurat la Muzeul Luvru din Paris. Mulaje de atins, jocuri, tur în limbajul semnelor și plăci tactile, printre noutățile pentru accesibilizarea artei

Încurajarea atingerii, panouri explicative scrise în Braille, limbajul semnelor, jocuri: Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, situat în centrul capitalei Franţei, a deschis începând de joi un nou spaţiu…
Vezi articolul