La Academia de Poliție rămân două facultăți din șase, anunță ministrul Educației

22.274 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro
Academia de Poliție va avea doar două facultăți în loc de șase la nivel de licență, iar Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, vor fi desființate și la nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional, este bilanțul reformelor la care va fi supusă instituția, conform HG-ului aprobat astăzi de Guvern, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în conferința de presă de la finalul ședinței Executivului.

Mai mult, Academia de Poliție va fi supusă și unei evaluări făcute de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Evaluarea aceasta se face o dată la 5 ani, iar Academia de Poliție a ajuns chiar la finalul termenului, urmând ca în următoarele luni să aibă loc o nouă evaluare.

Mai jos, declarațiile integrale ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pe tema reformării Academiei de Poliție.

„Practic, la nivel de licență, din șase facultăți rămân două, Facultatea de Arhivistică va intra în lichidare în următorii doi ani, va mai școlariza în lichidare, la nivel de licență. La nivel de master, pe modelul european, va susține masteratul profesional, asta va ridica semnificativ nivelul de pregătire al ofițerilor de poliție. Este o măsură de profesionalizare a cadrelor MAI. La nivel de doctorat, așa cum a prezentat și domnul ministru, intră în lichidare cele două școli doctorale, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță publică, înființată în anul 2002.

Ambele școli doctorale intră în lichidare. În concluzie, Academia de Poliție va pregăti ofițeri profesioniști pe diverse specialități la nivel de licență, master profesional și, la fel ca orice altă universitate din România, va acorda atenție nivelului de calificare 5, nivelul colegiilor de învățământ terțiar non-universitar, postliceal cu alte cuvinte. Deci, Academia de Poliție va avea absolvenți cu calificări de licență nivel 6 și calificări de master nivel 7. Toate aceste acțiuni au fost realizate și în vederea pregătirii evaluării instituționale de către ARACIS. Anul acesta se împlinesc 5 ani de la ultima evaluare instituțională și Academia de Poliție va intra lunile următoare în evaluarea instituțională ARACIS.”

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu sunt la minutul 1:13:00 din video-ul de mai jos:

Declarațiile lui Cîmpeanu vin în urma celor făcute de ministrul de Interne, Lucian Bode, care a prezentat mai pe larg reformele care vor fi făcute în cadrul Academiei de Poliție. (minutul 1:04:30 în video-ul de mai sus)

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, în deosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. (…)

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și administrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. (…) De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică (…)

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate. Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50.”

Citește aici declarațiile integrale ale ministrului de Interne Lucian Bode.

Amintim că pe 29 aprilie, Lucian Bode a propus proiectul de act normativ pentru desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, în urma numeroaselor teze de doctorat plagiate. Anul trecut, în premieră pentru mediul academic din România, Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima universitate din țară care a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a retras, în octombrie 2020, acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție

Pe 28 octombrie 2020, ministrul Educației de atunci, Monica Anisie, a anunțat că toate tezele de doctorat realizate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București vor fi verificate de plagiat. „Am decis și monitorizarea acestei Academii de Poliție, pentru că trebuie să vedem exact din perspectiva noastră, a Ministerului Educației, ce se întâmplă în cadrul acestei instituții de învățământ. Am solicitat la CNATDCU [Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, organism consultativ al Ministerului – N. Red.] să fie evaluate toate tezele de doctorat care au fost realizate la Academia de Poliție. Vorbim de acele peste 800 de teze de doctorat care au fost realizate în cadrul Academiei de Poliție, să fie verificate pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt plagiate”, a anunțat la acea dată Monica Anisie.

Declarațiile fostului ministru al Educației au venit la două zile după ce a retras acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională, în urma recomandărilor Consiliului de Etică și Management Universitar.

„În acest context, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării școlilor doctorale după 5 ani, conform prevederilor legale. Pentru a se asigura protecția studenților aflați la studii universitare de doctorat, aceștia vor fi școlarizați, conform legii, până la finalizarea studiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Nu în ultimul rând, ministerul mai precizează că măsurile „au fost luate în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Totodată, s-a ținut cont și de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a relevat deficiențe majore în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională în această instituție de învățământ superior.” Citiți comunicatul integral aici.

Jurnalista Emilia Șercan, care a investigat plagiatele de la Academia de Poliție, amenințată cu moartea

Decizia a fost luată după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în investigațiile sale că mai multe doctorate obținute la Academia de Poliție au fost plagiate. Citiți aici seria de investigații făcute de Emilia Șercan, publicate de Pressone.

În urma dezvăluirilor, Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea, care au fost verificate de autorități. Potrivit procurorilor DNA, autorii intimidărilor au fost Adrian Iacob și Mihail Marcoci, foști rector și prorector ai Academiei de Poliție.

Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, sub acuzația de instigare la șantaj, după ce l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigațiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei. În cazul celui care a amenințat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Sursă foto: gov.ro

Citește și:
Ministrul Educației, Monica Anisie, a retras oficial acreditarea școlilor doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București
VIDEO Ministrul Educației: Vor fi verificate de plagiat peste 800 de teze de doctorat realizate la Academia de Poliție
Lista universităților care nu au introdus datele despre conducătorii de doctorate în registrul matricol unic, deși erau obligate să facă asta din 2016. Printre ele, Politehnica, Universitatea București, Medicina, Babeș-Bolyai, ASE, Academia de Poliție, Academia Română
Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul
Oficial: Toate parteneriatele cu asociația lui Alexandru Cumpănașu au încetat, anunță Ministerul Educației

1 comment
  1. Este o măsură cel puțin necesară. Păcat însă că o asemenea instituție era un fief al ilegalităților. Să nu ne mai surprindă lipsa de încredere a românilor în instituțiile statului. Ne putem pune întrebarea, fără a generaliza, ce anume pregătea această instituție și cum se simt absolvenții cinstiți ai acestei academii acum, când aceste lucruri ies la iveala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Rafila (PSD) cere o carantină la nivel național timp de o lună, cu sprijin de la guvern pentru activitățile afectate. ”Trebuie o reducere a activităților sprijinită de populație / E intolerabil să avem 500 de morți zilnic”

Alexandru Rafila, principalul comunicator al PSD pe domeniul sanitar, a declarat vineri că e nevoie de o carantină națională de o lună, decisă de comun acord cu patronatele și sindicatele,…
Vezi articolul

Atribuțiile inspectoratelor școlare în privința concursului național de Titularizare 2024, potrivit unui ordin de ministru / Proba scrisă are loc pe 17 iulie

Inspectoratele școlare asigură instruirea profesorilor evaluatori din comisiile de evaluare/soluţionare a contestațiilor în vederea utilizării platformei informatice pentru evaluarea lucrărilor scrise în cadrul concursului national de Titularizare 2024, potrivit unui…
Vezi articolul