BREAKING Cele două școli doctorale ale Academiei de Poliție se desființează, anunță ministrul de Interne, Lucian Bode. Decizia vine după descoperirea plagiatelor masive în majoritatea lucrărilor

1.478 de vizualizări
Lucian Bode / Foto: gov.ro
Academia de Poliție va fi reformată, urmând ca patru facultăți să fie desființate și comasate în Facultatea de Poliție, iar cele două școli doctorale care „au creat prejudicii de imagine” vor fi oficial desființate, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate astăzi, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode. Mai exact, noua Facultate de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și administrative. De asemenea, a mai fost desființată și Facultatea de Arhivistică, specializarea urmând să fie transformată în studii postuniversitare.

Mai jos, declarațiile integrale ale lui Lucian Bode în conferința de presă de după ședința de Guvern de astăzi:

„Am demarat acest proces de reformă de la bază începând cu reforma educațională. Reorganizarea Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” reprezintă un pilon fundamental al procesului de reformă al Ministerului Afacerilor Interne. Am aprobat astăzi, în ședința de Guvern, proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție. Principalele reglementări introduse prin acest proiect: În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, îndeosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale.

În primul rând, nevoia stringentă de profesionalizare a cadrelor MAI. În al doilea rând, diminuarea deficitului de profesioniști la nivelul structurilor MAI. Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală.

Un prim element al reorganizării vizează formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI și ceilalți beneficiari din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională prin intermediul studiilor de licență în cadrul a două facultăți: Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri. Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și administrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. Fac precizarea că baza legală pentru acordarea gradelor de ofițer absolvenților de masterate profesionale nu există în prezent, dar vom opera modificări la legea 360/2002. De asemenea, urmărim reducerea deficitului de personal înalt specializat în strânsă relație cu asigurarea calității programelor de studii.

Reorganizarea vizează și asigurarea formării profesionale continue non-universitare prin coordonarea metodologică didactică și curriculară de către Academiei de Poliție a celorlalte structuri MAI. Va avea loc modernizarea programelor de pregătire academică și profesională, reorganizarea prevede o lărgire a ariei de recrutare a corpului universitar.

De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică, asta nu înseamnă că Academia de Poliție nu va fi interesată pe viitor de această categorie profesională, ci dimpotrivă, intenționăm să organizăm studii postuniversitare pentru formarea de arhiviști.

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate. Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50.

Mesaj pentru conducerea Academiei de Poliție: Cred că este necesar ca Senatul Universitar să analizeze posibilitatea de a ajusta calendarul de admitere, am văzut că ar fi programate anumite probe de concurs pe 15 august, de Sf. Maria Mare.”

Declarațiile lui Lucian Bode, la minutul 1:04:30 în video-ul de mai jos:

Citește aici declarațiile integrale făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu pe tema Academiei de Poliție, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Amintim că pe 29 aprilie, Lucian Bode a propus proiectul de act normativ pentru desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, în urma numeroaselor teze de doctorat plagiate. Anul trecut, în premieră pentru mediul academic din România, Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima universitate din țară care a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a retras, în octombrie 2020, acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție

Pe 28 octombrie 2020, ministrul Educației de atunci, Monica Anisie, a anunțat că toate tezele de doctorat realizate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București vor fi verificate de plagiat. „Am decis și monitorizarea acestei Academii de Poliție, pentru că trebuie să vedem exact din perspectiva noastră, a Ministerului Educației, ce se întâmplă în cadrul acestei instituții de învățământ. Am solicitat la CNATDCU [Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, organism consultativ al Ministerului – N. Red.] să fie evaluate toate tezele de doctorat care au fost realizate la Academia de Poliție. Vorbim de acele peste 800 de teze de doctorat care au fost realizate în cadrul Academiei de Poliție, să fie verificate pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt plagiate”, a anunțat la acea dată Monica Anisie.

Declarațiile fostului ministru al Educației au venit la două zile după ce a retras acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională, în urma recomandărilor Consiliului de Etică și Management Universitar.

„În acest context, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării școlilor doctorale după 5 ani, conform prevederilor legale. Pentru a se asigura protecția studenților aflați la studii universitare de doctorat, aceștia vor fi școlarizați, conform legii, până la finalizarea studiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Nu în ultimul rând, ministerul mai precizează că măsurile „au fost luate în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Totodată, s-a ținut cont și de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a relevat deficiențe majore în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională în această instituție de învățământ superior.” Citiți comunicatul integral aici.

Jurnalista Emilia Șercan, care a investigat plagiatele de la Academia de Poliție, amenințată cu moartea

Decizia a fost luată după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în investigațiile sale că mai multe doctorate obținute la Academia de Poliție au fost plagiate. Citiți aici seria de investigații făcute de Emilia Șercan, publicate de Pressone.

În urma dezvăluirilor, Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea, care au fost verificate de autorități. Potrivit procurorilor DNA, autorii intimidărilor au fost Adrian Iacob și Mihail Marcoci, foști rector și prorector ai Academiei de Poliție.

Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, sub acuzația de instigare la șantaj, după ce l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigațiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei. În cazul celui care a amenințat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Sursă foto: gov.ro

Citește și:
Ministrul Educației, Monica Anisie, a retras oficial acreditarea școlilor doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București
VIDEO Ministrul Educației: Vor fi verificate de plagiat peste 800 de teze de doctorat realizate la Academia de Poliție
Lista universităților care nu au introdus datele despre conducătorii de doctorate în registrul matricol unic, deși erau obligate să facă asta din 2016. Printre ele, Politehnica, Universitatea București, Medicina, Babeș-Bolyai, ASE, Academia de Poliție, Academia Română
Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul
Oficial: Toate parteneriatele cu asociația lui Alexandru Cumpănașu au încetat, anunță Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eduard Novak, propunerea pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, singurul campion paralimpic din istoria României: Sportul mă defineşte, mă determină să-mi depăşesc orice limită

Eduard Novak, propunerea UDMR pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, este preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României. Novak, în vârstă de 44…
Vezi articolul

Sfaturi de la Ministerul Educației pentru profesori în situațiile de violență în școli: Interveniți prompt când observați semne de violență, fiți empatici atunci când comunicați cu copiii, încurajați-i să intervină pentru a aplana conflictele și să raporteze situațiile de violență

Ministerul Educației le transmite profesorilor pe pagina de Facebook, câteva sfaturi pe care să le aplice în situațiile care implică toate formele de violență, inclusiv bullyingul și cyberbullyingul. “Interveniți prompt…
Vezi articolul