VIDEO Cîmpeanu, despre cum vor fi aleși viitorii directori de școli: O variantă de selecție după prima etapă ar putea fi pe modelul rezidențiatului – cine a avut 10 își alege orice școală din România / Examenul scris va fi supravegheat audio-video

12.541 de vizualizări
Foto: ISMB
Concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți din școli va fi organizat în două etape, prima etapă fiind un concurs național care se va asemăna rezidențiatului, adică cine ia nota maximă își poate alege orice școală dorește, și restul celor care au promovat vor putea selecta școlile în funcție de ierarhie, a declarat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la o conferință din cadrul campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare”, susținută de Inspectoratul Școlar București (ISMB) la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Marți, ministrul a menționat în cadrul unei conferințe de la Ploiești (min 42:50) că aceste concursuri vor fi și supravegheate video ca la Bacalaureat: „Susțin importanța sistemului de supraveghere la examenul de Bacalaureat, și eu sunt supravegheat mai tot timpul, nu am nimic împotrivă, îmi place să cred că nu vor exista nemulțumiri pentru decizia de supraveghere a acestui examen național și a etapei a II-a”.

Mai jos, declarațiile integrale ale lui Sorin Cîmpeanu despre organizarea concursurilor pentru directori, la conferința organizată de ISMB (minutul 1:23:30):

„Va trebui rapid să lansăm consultări în felul următor, cu două etape: un examen național care să fie organizat pe modelul examenelor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei școli. La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, nu știu dacă va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experți în științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale. Sunt două idei care vor fi puse în discuție:

1. Finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul rezidențiatului: cine a avut 10, își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98, numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare eliminând pe cât posibil… nu pot să anticipez situațiile în care sunt discuții la medii egale. Deci prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor să își manifeste opțiunea: unde, în ce școală, în ce localitate.

2. Toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a II-a în care, nu știu să vă spun ponderile, dar știu cine ar putea fi reprezentat în aceste comisii alături de reprezentanții inspectoratelor școlare, iar concursurile pentru inspectoratele școlare vor fi organizate după cele de director, se ia de la bază… am stat să mă gândesc, știți că în 2015 am organizat concursurile pentru inspectorate și mai apoi pentru directori de școală și mai apoi m-am gândit „dar de ce?”.

Nu am găsit răspuns și asta e propunerea. De fapt, nu e propunere, stă în dreptul Ministerului Educației să stabilească succesiunea și pot să vă spun că este deja o decizie: mai întâi concursurile pentru directori, apoi cele pentru inspectorate. În felul acesta putem beneficia de experiența inspectoratelor în organizarea concursurilor și avem timp pentru clarificare la nivel legislativ a relației dintre Ministerul Educației, inspectoratele școlare, autoritățile locale și școli.

Relații sunt din multe perspective clare, din alte perspective neclare, e nevoie de o clarificare ce se găsește și în programul de guvernare și în proiectul de țară România Educată. Până la această clarificare e bine să funcționăm cu inspectoratele școlare așa cum sunt ele și să ne sprijinim pentru organizarea acestor concursuri.

Mergând pe ideea că un manager, oricât de competent ar fi, în momentul în care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o școală, lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim din nicio perspectivă. În aceste comisii de interviu e bine să fie și un reprezentant al cadrelor didactice din acea școală. Ponderile o să le vedem, dar nu vă ascund că ele sunt absolut esențiale. Problema noastră este de încadrare în calendar, în august expiră mandatele și există o mare insatisfacție publică pentru numirile de directori făcute, conform legii, de către inspectoratele școlare cu consultarea consiliului de administrație, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar.

Deci ideal ar fi să putem organiza aceste concursuri pentru directori înainte de începerea anului școlar 2021-2022. Uitându-ne, însă, la toate activitățile în care sunteți implicați și care sunt esențiale, mă refer nu numai la evaluări naționale, la partea de corectură, la partea de contestații, la toate celelalte activități, ar putea fi organizat examenul doar undeva în luna iulie.

Un alt lucru pe care îl afirm: nu aș vrea să fie afectată luna august destinată concediilor cadrelor didactice, deci ori reușim să facem examenul național dacă nu și partea a doua în condițiile în care, prin consultări (…) dacă nu reușim să ne încadrăm în calendar, atunci ele vor trebui organizate în toamna acestui an, este o provocare foarte mare să le poți organiza în luna iulie, dacă nu reușim să le organizăm din motive independente de voința noastră, atunci sigur va trebui să reușim în toamna acestui an.”

Context

Discuția vine în contextul în care ministrul Cîmpeanu declara în iarnă că aceste concursuri ar trebui organizate în luna aprilie. „4.520 de directori și directori adjuncți au fost schimbați odată cu expirarea mandatelor din 9 ianuarie. Dintre aceștia, 796 sunt persoane noi, restul sunt directori care și-au continuat mandatul de management. (…) Dacă nu vom organiza rapid concursuri și trebuie organizate mai întâi pentru inspectorii școlari generali și adjuncți, în luna martie-aprilie maximum, pentru ca mai apoi să putem organiza concursuri și pentru directorii de școli, concursuri care să privilegieze competența în detrimentul politicului”, a declarat ministrul Educației pe 3 februarie la B1TV.

La rândul lui, pe 12 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că „prin vară vom avea primul val de concursuri” pentru posturile de conducere din școli. „Bănuiesc că undeva prin vară vom avea deja primul val pentru aceste concursuri de conducere și atunci voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației în aceste chestiuni”, a declarat Iohannis atunci.

Pe 16 ianuarie, Cîmpeanu a reiterat faptul că plănuia organizarea concursurilor în primăvară.

Reporter: Așteptăm vara…

Sorin Cîmpeanu: Nu, nu! Așteptăm vara pentru directori. Pentru inspectorate așteptăm primăvara. Ele trebuie să fie relevante. Pentru directori, ca să vă răspund la această întrebare cu ce știu până acum, știu foarte clar că vor trebui să fie examene în care să-și demonstreze competența din perspectiva legislației, a cunoașterii legislației Educației, a cunoașterii legislației economice și toate celelalte lucruri pe care un manager trebuie să le cunoască. Dacă vor avea un cuvânt de spus, într-un procent de 5-10 la sută și cadre didactice titulare cu normă întreaga din acele școli, vom vedea. Dar baza va fi verificarea acestor cunoștințe într-o manieră cât mai relevantă, cât mai sigură și aproape de adevăr. 

Nu este deloc de neglijat, am văzut un articol pe care ministrul Daniel Funeriu l-a publicat de curând, în care viziunea lui de numire a directorilor în școli, recunosc foarte cinstit că după atâtea transformări succesive ale Legii Educației, eu personal uitasem de unde a plecat, uitându-mă la ceea ce a prevăzut el în 2011 în Legea Educației nu am putut decât să fiu apreciativ. Deci era o variantă cu siguranță mult mai bună decât ceea ce se întâmplă acum. Nu știu dacă era o variantă perfectă, nu știu dacă găsim sau nu o variantă plecând de la acea bază, creând o variantă îmbunătățită, dar sigur aceea era o variantă bună și eu declar public: varianta originală de organizare a concursurilor de directori pentru școli, promovată în Legea 1/2011 de către ministrul Daniel Funeriu era o variantă bună, mai bună decât cele care au urmat”.

Foto: ISMB

Citește și:

Ministrul Cîmpeanu, despre extinderea anului școlar: Mai multă materie înseamnă mai multe teme pentru acasă. Eu nu susțin un volum mare al temelor, susțin o durată mai mare a cursurilor

Cîmpeanu: Am depășit 150.000 vaccinați în învățământ. Partea îngrijorătoare e că e un nivel care stagnează de câteva zile

Revenirea la forma inițială a Legii Educației, până în aprilie, pentru alegerea directorilor de școli, anunțată ca propunere de senatorul Ștefan Pălărie

USR PLUS inițiază modificarea legii educației pentru a elimina decizia politică în numirea directorilor de școli / O primă dezbatere cu reprezentanți ai elevilor, părinților și ai Asociațiilor comunale și municipale va avea loc marți

OFICIAL Reprezentanții sindicatelor din școli, puși de ministrul Educației să stabilească indicatorii de performanță pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar, alături de directori / Cîmpeanu înființează o nouă comisie de evaluare a profesorilor în fiecare școală

VIDEO Cîmpeanu: Trebuie organizate concursuri pentru inspectorii școlari generali și adjuncți, în luna martie-aprilie maximum, pentru ca mai apoi să putem organiza concursuri și pentru directorii de școli

Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”

Iohannis, despre schimbările de directori din școli: Prin vară vom avea primul val de concursuri / Vom putea să vorbim de o Românie normală și de programul România educată abia după ce terminăm cu această pandemie

Sorin Cîmpeanu s-a lepădat a treia zi de propunerea ca directorii de școli să fie votați de profesorii titulari cu normă întreagă. “Dar cine a spus asta?”

Schimbări “discutabile” ale directorilor de școli, semnalate de senatorul USR Plus Ștefan Pălărie: Solicităm stoparea acestor înlocuiri și organizarea concursurilor de directori

Cîmpeanu, despre votarea directorilor de școli: Cel votat să demonstreze că merită să fie în corpul de experți, că are cunoștințe manageriale

ULTIMA ORĂ Directorii de școli să fie aleși prin vot de profesorii titulari cu normă întreagă din școlile respective, anunță Sorin Cîmpeanu: “Voi lupta cât pot de eficient pentru asta”

DOCUMENT Condiţiile puse de USR-PLUS pentru un guvern cu PNL – domeniul Educației: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi, aleşi prin concurs”


14 comments
  1. NU EXISTĂ MANAGER ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT!!! Cel puțin în învățământul românesc! Se poate discuta de acest lucru în învățământul privat, în învățământul de stat ești la,, pixul,, politicului, indiferent de culoare, indiferent de competențele sau pregătirea ta!! Ca să te numești manager trebuie să te ocupi exclusiv de conducerea instituției, să gestionezi un buget, să ai posibilitatea să angajezi specialiști care să-ți ofere servicii, proiecte de investiții în infrastructura școlară, etc. La noi, cerșești bani pentru utilități, faci tone de hârtii INUTILE, aștepți controale ca pe vremea lui Stalin, și multe altele!!

  2. Ceea ce propune domnul ministru este inaplicabil. Ar trebui să-i explice cineva acest lucru. Toți directorii au normă de predare. Te duci la ore într-o școală și vei fi director în altă? Te teleportezi cumva între cele două școli? Dacă dorește să se poată opta pentru școala unde să fii director înseamnă că directorul nu mai predă la clasă, ceea ce înseamnă apariția câtorva mii de norme la nivel național. Oare premierul ce va zice când domnul ministru îl anunță că va crea mii de posturi în sistemul de educație? Când nu sunt bani în buget tu, minister, vii cu asemenea propunere, fără să faci o analiză de impact? Nu mai spun de faptul că un director care nu predă în școală are șanse minime să se impună, să fie respectat de colegi și comunitate. Pe de altă parte cum poți să alegi o școală unde să fii director dacă nu cunoști colectivul de cadre didactice și dacă poți forma o echipă cu care să lucrezi?

  3. Tot in acelasi ton cum ca directorii vor directori în scoala unde sunt titulari ( titulatura care nu va mai fi “apropo”) v-as întreba de ce nu se detașează unii titulari mai aproape de casa cand ar putea. Sa faci naveta 100 de km zilnic are mai mult sens decat sa fii director in alte scoli? Ambele situatii trebuie sa existe. Daca un director alege o scoala probabil are si o susținere a colectivului profesoral. De unde impresia ca numai un titular din acea scoala ar avea susținerea?

  4. Un om sănătos la cap, nu se înscrie la concurs sa devina de profesie director și sa își aleagă orice școală din tara.
    Un om sănătos la cap, se înscrie la concurs pentru școala în care funcționează ca profesor. Acolo este rostul lui, acolo este susținut de colegi, pe care ii cunoaște și știe ca poate forma echipa cu ei.
    În nici o școală nu este bine primit un director venit din afara colectivului.
    Și este omenește. Corpul profesoral are dreptul sa îl cunoască pe viitorul director, și ca om și ca profesionist.

    1. intreb dar cati din directori sunt sustinuti de colegi? ca multi sunt pusi politic sunt numai cu razbunari si cu creare de gascute

  5. Este o nouă aberaţie, exact ca şi repartizarea centralizată de la Titularizare: profesorul localnic, cu 9,85 la examen, NU devine titular, fiindcă vine cel cu nota 10 din celălalt capăt de ţară, ia postul, apoi, mintenaş, se detaşează, acasă la el. Şi cel cu 9,85 va da examen în fiecare an pentru postul respectiv, fiindcă rămâne rezervat şi nici măcar continuitate nu se dă pentru el!

  6. Intr-o scoala pe care nu o cunosti, cu secretara si contabila cu facultatea la SH, cu personal nedidactic care este ruda cu popa sau cu primarul, cu profesori navetisti care nu pot pierde autobuzull deoarece nu mai este altul, eu personal nu cred ca se vor inghesui multi camdidati la functia de director.
    P.S. Sa nu uitam si de pandemia care afecteaza deciziile givernului.
    P.S.2 Bine ca am scapat de #Vasile O.N.G-escu.
    P.S. 3 Daca scapam si de Vasile #Picat_la_treapta vom scapa mai repede si de ciuma de pandemie.

  7. Daca a luat nota peste 7 eu cred ca e suficient pentru a fi director..Concursul gen “Miss Congeniality” lasati-l pentru pupezele care nu stiu nici macar unde este malul drept sau malul stâng al unei ape.
    Vrem să ne lăsați directorii în pace,sa aiba demnitatea muncii si dreptul de a fi deștepți si competenți.

  8. Nu stiu de ce se face atâta caz pentru selectarea directorilor sí inspectorilor. De ce nu se aplicā criteriile din metodologia actualā pentru obtinerea unui post pe durata viabilitātii postului?
    Directorii si inspectorii sā participe la examen scris cu subiecte unice, supravegheate audio- video, apoi poate fi aplicat al doilea criteriu din metodologia respectivā: cu domiciliul cel mai apropiat de unitatea de învātāmânt. Poate asa cei în cauzā ar studia mai atent metologiile în vigoare si ar sesiza la Ministerul Educatiei anomaliile, neregurile metodologiilor.
    Asa au pātit mai multi candidati, care cu medii mari lá examenul de titularizare si-au pierdut posturile, deoarece catedrele vacante au fost ocupate de candidati cu note mai mici, dar cu domiciliul mai aproape de scoalā. Echitate si egalitate de sansā?! Nu credeti?

  9. Omul asta nu se mai satura sa declare (azi ceva, maine altceva)
    Draga domn’ Ministru, ajunge cu toate ametelile astea, luati una o rezolvati si ne spuneti si noua cand e hotarat ceva. E atata de enervant modul acesta, nu-i heirupist, acolo exista o realizare, , asta e furtuna intr-un pahar de ceai sleit.

    1. Acum câteva zile domnul ministru spunea că directorul este ales de către profesorii școlii, peste câteva zile s – a specificat că va fi și un manager ales , iar acum am ajuns acolo că directorul va alege școala. Cred că nimeni nu mai înțelege nimic, logic alegeri înainte de octombrie nu se pot face, și trebuie început cu inspectorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferință susținută de profesorul Liviu Franga și moderată de Marius Andruh, astăzi de la ora 17:00 în Aula Academiei Române: Despre „Vasile Pârvan. Profilul unui savant scriitor“ / Intrarea este liberă

Profesor emerit al Universității din București și coordonatorul studiilor dedicate istoriei filologiei clasice românești și literaturii clasice, Liviu Franga va susține astăzi, 28 noiembrie 2023, în Aula Academiei Române, conferința…
Vezi articolul