O nouă discriminare, acuză părinții elevilor de clasa a V-a care au terminat învățământul primar în școli cu alternativa Step by Step și care nu primesc nici bursă de studiu, pentru că în acest sistem nu se acordă calificative / O petiție solicită modificarea criteriilor de burse

16.068 de vizualizări
Foto: Max Fischer – Pexels.com
Elevii de clasa a V-a care provin din alternativa educațională Step by Step nu beneficiază nici de bursă de studiu, semnalează părinții într-o petiție prin care solicită Ministerului Educației să modifice ordinul care stabilește criteriile de acordare a burselor școlare. În alternativa educațională Step by Step, elevii nu primesc calificative și au un caiet propriu de evaluare a competențelor. Amintim că elevii care sunt în clasa a V-a nu primesc bursă de merit, potrivit noului ordin.
  • Sistemul alternativ de predare Step by Step este folosit în multe școli de stat din România.

„Rugăm Ministerul Educației să modifice Ordinul de ministru Nr.5379 din data de 7 septembrie 2022 cu privire la acordarea burselor de studiu elevilor de clasa a V-a. Luând în considerare faptul că elevii de clasa a V-a care provin din Alternativa Educațională Step by Step, alternativă acreditată de Ministerul Educației în urmă cu aproape 30 de ani, nu pot beneficia de acest drept întrucât ei nu primesc calificative. În Alternativa Educațională Step by Step, evaluarea este continuă, elevii au propriul caiet de evaluare care cuprinde competențele prevăzute de programa școlară și neachiziționarea lor (sau achiziționarea parțială) este consemnată textual, în spațiul special conceput, pentru fiecare competență”, se arată în textul petiției.

Potrivit semnatarilor, ordinul pentru acordarea burselor elevilor reprezintă o discriminare și nu oferă soluții alternative: „Ordinul de ministru, mai sus menționat, face referire doar la elevii proveniți din învățământul tradițional și nu oferă o soluție și pentru elevii proveniți din Alternativa Step by Step. În consecință, acest Ordin reprezintă o discriminare”.

Art. 13 alin. (1) din ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 stabilește că „bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

a) au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a;

b) au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;

c) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.”

Despre alternativa educațională Step by Step

Nu sunt disponibile date de la Ministerul Educației despre numărul elevilor care studiază în alternativa educațională Step by Step, dar raportul de anul trecut al Centrului Step by Step arată că, în anul școlar 2021-2022, alternativa educațională Step by step a funcționat în 799 de clase din învățământ primar din 157 de școli. În același an școlar, pentru învățământul gimnazial erau 10 clase din 4 școli.

Foto: Captură Centrul Step by step – Raport anul 2021

Potrivit raportului menționat mai sus, „în Romania, programul Step by Step a debutat în 1994 și a fost recunoscut ca alternativă educaţională de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în conformitate cu aprobarea Consiliului pentru Alternative nr. 10015, din mai 1995”.

„Metoda respectă curriculumul național și nu încurajează temele pentru acasă, copiii nu sunt puși în situația de a concura unul cu celălalt pentru a evita efectele psihologice negative, iar evaluarea este continuă și ține cont de capacitatea fiecărui copil în parte”, se mai arată în raport.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale, precum cele de Greacă veche, Latină, de lectură și de Inovare și creativitate digitală au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Modele de teste la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024, publicate de Inspectoratul Școlar Sibiu. Subiectele propuse elevilor de clasa a VIII-a pentru luna ianuarie și baremele – descarcă

Modelul de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024 propus elevilor de clasa a VIII-a din Sibiu spre rezolvare în luna ianuarie de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a fost…
Vezi articolul

Fenomenul Brașov – Alexandru Manda, student la Drept: Ofer sprijin părinților și elevilor care vor să dea în judecată colegiile care au stabilit medie școlară obligatorie în gimnaziu

“Dacă există elevi sau părinți care vor să dea în judecată colegiile, obiectivul procesului fiind suspendarea respectiv anularea regulamentului, mă ofer să le acord sprijinul, pentru că doar ei pot…
Vezi articolul