Ploaie de promisiuni pentru profesori. Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”, despre salariile de la 1 ianuarie 2024: Promisiunile prim-ministrului au fost că vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema

11.126 de vizualizări
Anton Hadăr / Foto: George Călin / Inquam Photos
Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a declarat, într-o intervenție la Euronews România, despre salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, că „promisiunile prim-ministrului au fost că vom analiza și vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema”. În ultima perioadă, profesorii primesc doar promisiuni din partea autorităților. Spre exemplu, vineri, 3 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit tot despre promisiuni: „Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute.” 

Promisiunile prim-ministrului au fost că vom analiza și vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema. Nu suntem noi vinovați pentru că nu s-a finalizat legea salarizării la nivelul întregului sistem bugetar. S-a stabilit să ne vedem foarte repede pentru a vedea care ar putea să fie nivelul celor 50 de procente dintre ceea ce va avea să fie. Ne vom prezenta la negocieri și vom analiza care este propunerea Guvernului, pentru că a noastră a fost deja prezentată. Salariul debutantului din învățământul preuniversitar și al asistentului nostru universitar pleacă de la salariul mediu brut al bugetului anului în curs – 6.789, deci acest lucru este scris acolo în lege, dar problema este că noi nu avem doar debutați în învățământ, avem și profesorii titulari”, a declarat Anton Hadăr.

După greva de la sfârșitul lunii mai, promisiunea pe care au primit-o sindicatele profesorilor, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acesta va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ. De asemenea, textul ordonanței menționate anterior prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat că, pentru anul 2023, câștigul salarial mediu net va fi de 4.306. Spre exemplu, acum, un debutant cu studii superioare de lungă durată are un salariu net de 3.105 lei. De la 3.105 lei și până la 4.306 înseamnă o creștere de 1.201 lei, adică aproape 39% pentru debutanți.

Când a fost întrebată dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie 2024 egal cu salariul mediu brut pe economie, ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat să dea un răspuns clar și a vorbit despre promisiuni: „Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute.” Declarațiile au fost făcute vineri, 3 octombrie, la Sinaia.

Despre legea salarizării și majorările salariale promise de la 1 ianuarie 2024

Legea salarizării este esențială pentru a se putea aplica majorările salariale promise profesorilor prin ordonanța nr. 57/2023, după greva generală din mai. Noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie.

După consultările din 23 octombrie de la Palatul Victoria, Guvernul a transmis că „dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, potrivit unui comunicat de presă.

Tot atunci, ministrul Educației, Ligia Deca, după consultările de la Guvern cu sindicatele din Educație, a dat asigurări că sunt bani pentru plata salariilor actuale, a burselor și decontarea navetei elevilor: „sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea plății salariilor cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar, precum și pentru plata burselor pentru elevi și decontarea navetei.”

Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, a declarat Ligia Deca săptămâna trecută.

Liderul FSE, Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro pe 19 octombrie că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Reamintim, șeful Guvernului s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ, fără ca Ministerul Educației să fi prezentat vreo soluție la situația de criză în care se află directorii și personalul de conducere – secretarii-șefi și contabilii-șefi din școli, conform surselor Edupedu.ro.

Înainte de întâlnirea din 16 octombrie, cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării a avut loc pe 4 septembrie, când liderii sindicali spuneau că: “în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”. Declarațiile de atunci se bat cap în cap cu ceea ce declară ministrul Deca acum, când într-un interviu la Europa Liberă a fost rugată să dea exemple de salarii din grila de la învățământ. Răspunsul: „Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată”. Fără să existe o grilă publică a salariilor din Educației, profesorii nu știu ce anume înseamnă creșterea de 50% din diferența între salariul din grilă și cel din prezent.

În Parlament, Guvernul a trimis pe 20 octombrie un punct de vedere prin care a anunțat că nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativăpentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca tocmai ce anunțase că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata.

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce majorări prevede Ordonanța de urgență

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Citește și:
Ligia Deca evită să spună dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie egal cu salariul mediu pe economie / Guvernul estimează acest salariu la 4.300 de lei net
Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”
Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci

Ligia Deca: Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea

Ministrul Deca invocă posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis” / În greva generală, guvernul a insistat că nu e posibilă creșterea salariilor cadrelor didactice fără Legea salarizării
Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație: Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate
Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca a spus că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata

12 comments
 1. “Vom face totul” spuneau activiștii din trecutul acestui profesor plimbat pe la OTV-urile de azi… Pt el nu contează cat se mai da. are venituri deja halucinante si in gradina lui NU s-a făcut greva totală. Nici membri nu prea are, universitarii veritabili nu au incredere in asa lider fără operă științifică dar ultratelevizat pe alte teme: accidente, crime, pensii, salvarea balenelor, alegeri etc. Așteptăm candidatura previzibila la…ceva.

 2. orele suplimentare care se fac la personalul nedidactic de ce nu le plătesc, libere nu se dau angajeri nu fac și noi facem aproape 200 ore pe luna Rusine sa va fie domnilor lideri ca sunteți plătiți gras din cotizati.

 3. Cine va mai crede liderilor care ați făcut blat și prostiți oamenii? Ați ordonat încetarea grevei ptr poveștile astea din articole.

 4. aha…crezusem că e stand up comedy inițial…in titlu lipsea un cuvânt – acum văd că s a corectat:)
  dar tot s a cenzurat comentariul….mda

 5. Poi e simplu, monser.
  Fiecare nivel din învățământ, sa zicem Universitar, ar trebui sa asigure o creștere de minim 25%, în aceleași condiții de vechime, pentru a putea avea un sistem competitiv.
  Prin urmare, dacă debutant în superior (în acest moment, asistent), pleacă de la 6700, lector ar trebui sa înceapă de la 8400, conferențiar de la 10500, profesor de la 13200.

 6. problema este ca ne-ați fortat sa oprim greva , ați luat o pe persoana fizica , acuma dați-i bătaie cu negocierile politice că altfel iese cu scandal. intram in vacanta și promitem revenire in forța , problema e ca nu știm când.

 7. Vai, ce vrajeala sinistra. Sindicatul universitarilor care nu a facut greva iese cu vrajeala noua.
  Cum foarte aproape. Atata sau atatica? Sau gaura covrigului…

 8. “promisiunile prim-ministrului au fost că vom analiza și vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm.”

  deci omu zice ok …titlul de articol e cu hiba:))

 9. “Promisiunile prim-ministrului au fost vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm…”

  aaaaa….cum?!
  e la mișto?! e stand up?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, despre declarațiile vicepremierului Barna, care nu a inclus Educația la rectificarea bugetară: „Cred că s-a grăbit ușor să se antepronunțe înainte să vadă motivația Ministerului Educației”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns astăzi declarației făcute pe 14 iulie de vicepremierul Dan Barna, care nu a inclus Educația printre domeniile prioritare ale Guvernului pentru rectificarea bugetară. Cîmpeanu…
Vezi articolul

Examenele de admitere la colegiile naționale și chestiunea limbii române la Bacalaureat sunt “subiecte deschise”, reafirmă ministrul Cîmpeanu, după valul de critici și amendamente legate de aceste teme. El invocă și o a treia posibilă probă în cadrul examenelor de la Colegii

Colegiile Naționale ar putea să organizeze și o a treia probă de admitere la liceu, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul Forumului Educației la Iași 2022. El…
Vezi articolul

UPDATE Mesajele pentru profesori, de Ziua Educației – președintele Iohannis: Vă asigur de voința mea neclintită pentru a construi împreună România Educată / premierul Florin Cîțu: Mă bucur că anul acesta Ziua Mondială a Educației ne găsește cu școlile deschise / Ministrul Sorin Cîmpeanu: Le mulțumesc învățătoarei mele, profesorilor mei, tuturor colegilor profesori

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cadrelor didactice și elevilor la ora 15:00, după ce a fost votată de Parlament demiterea Guvernului. Fostul…
Vezi articolul

SUA: Guvernatorul statului Florida vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea unei legi controversate care acum se aplică doar pentru învăţământul primar

Guvernatorul republican al statului american Florida, Ron DeSantis, vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea…
Vezi articolul

Bonus bianual de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de 7-8% la salarii pentru personalul nedidactic – oferta guvernului pentru sindicate – SURSE

Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus duminică la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală programată pentru luni, potrivit surselor G4Media. Cele…
Vezi articolul