Premiul Nobel pentru literatură 2022 a fost câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux / O singură carte i-a fost tradusă în limba română

2.319 vizualizări
Foto: Twitter.com / Nobel Prize
Premiul Nobel pentru literatură 2022 a fost anunțat în urmă cu puțin timp. I s-a acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru “curajul și acuratețea cu care dezvăluie rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”, potrivit Nobelprize.org.

Scriitoarea care a primit anul acesta premiul Nobel pentru Literatură este Annie Ernaux, în vârstă de 82 de ani. Ea locuiește în Franța.

Opera sa literară este în esență autobiografică. “Annie Ernaux, în mod consecvent și din unghiuri diferite, examinează o viață marcată de discrepanțe puternice în ceea ce privește sexul, limbajul și clasa. Drumul ei către a deveni autor a fost lung și anevoios”, potrivit Nobelprize.org.

Cartea ei Les Années a fost publicată în Franța în 2008 și a avut un mare succes, câștigând mai multe premii.

“Annie Ernaux crede în mod evident în forța eliberatoare a scrisului. Lucrările ei sunt fără compromisuri și scrise într-un limbaj simplu, curat. Și când, ea cu mult curaj și acuratețe dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilirea, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, ea a realizat ceva admirabil și durabil”, scrie Nobelprize.org.

Tot în 2008 a primit „Prix de la langue française” pentru întreaga sa lucrare.

Sursa: Wikipedia

În 1974, Ernaux a publicat primul ei roman autobiografic Les Armoires vides. În 1984, a primit Prix Renaudot pentru La Place.

În 2011, scriitoarea a publicat L’Autre Fille, o scrisoare către sora ei care a murit la vârstă de șase ani, cu doi ani înainte de nașterea autorului. L’Atelier noir, o colecție de note, planuri și gânduri despre activitatea ei, a fost publicată tot în anul 2011. Antologia Écrire la vie a fost publicată și în Quarto în 2011. Pe lângă majoritatea lucrărilor autobiografice, aceasta include și fotografii și extrase din jurnal.

În aprilie 2016, ea a publicat o altă lucrare autobiografică, Mémoire de fille, în care tratează primele experiențe sexuale realizate în vara anului 1958. Ea scrie despre „amintirea rușinii”.

Lucrările ei au fost traduse în mai multe limbi, iar în limba română are tradusă o singură carte până acum, anume “Pasiune simplă. Locul”. Iată lista publicațiilor sale, potrivit Wikipedia.org.

  • Les armoires vides. Gallimard, Paris, 1974
  • Ce qu’ils disent ou rien. Gallimard, 1977
  • La femme gelée. Novel. Gallimard, 1981
  • La place. Gallimard, 1983
  • Une femme. Gallimard, Paris 1988
  • Passion simple. Gallimard, Paris 1991
  • Journal du Dehors. Gallimard, 1993
  • La honte. Gallimard, 1997
  • Je ne suis pas sortie de ma nuit. Gallimard, 1997
  • L’evenement. Gallimard, Paris, 2000
  • Se perdre. Gallimard, 2001
  • L’Occupation. Gallimard, 2002
  • cu Marc Marie: L’Usage de la photo, textes d’après fotografii, Gallimard, 2005
  • Les années. Gallimard, 2008
  • L’écriture comme un couteau. Etaj, Paris, 2011
  • Retour à Yvetot. Mauconduit, Paris, 2013
  • Regarde les lumières, mon amour. Serie: Raconter la vie. Seuil, Paris, 2014
  • Mémoire de fille. Gallimard, Paris, 2016

Anul trecut, premiul Nobel pentru Literatură pentru 2021 i-a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah.

Citește și:
Premiul Nobel pentru Chimie 2022: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au dezvoltat chimia de tip “clic” prin care blocurile de molecule “se îmbină rapid și eficient” / Sharpless a mai primit un Nobel în 2001
Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Trei cercetători împart premiul de peste 920.000 de euro pentru “descoperiri revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice
Premiul Nobel pentru Medicină 2022: Cercetătorul suedez Svante Pääbo a primit distincția pentru “descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

2 comments
  1. Annie ERNAUX
    Pasiune simpla. Locul
    Traducere din limba franceza si note de Vasile Zincenco, Editura Pandora-M, Tirgoviste, 2004, 138 p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de personalități ale societății civile i-au cerut miercuri demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Printre cei prezenți s-au aflat decanul Cristian Preda, regizorul Tudor Giurgiu, Lidia Bodea, Oana Gheorghiu. O singură televiziune a trimis echipă la protest / Protestatarii au anunțat că vin în fiecare zi până pleacă Cîmpeanu

Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane au cerut miercuri, 28 septembrie 2022, demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a…
Vezi articolul

DOCUMENT Reprezentanții elevilor și părinților au solicitat Curții de Conturi explicații după ce instituția ar fi invocat în fața autorităților locale probleme legale pentru decontarea integrală a transportului elevilor

Părinții și elevii au trimis Curții de Conturi o solicitare să spună cum se poate deconta transportul pentru elevi, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Mai exact, în prezent, banii…
Vezi articolul