Profesoară de liceu tehnologic: E greu să aduci ingineri. La noi e destul de dificil la disciplinele de specialitate

4.363 de vizualizări
Foto © Dmytro Zinkevych | Dreamstime.com
Gabriela Olimpia Sabău, profesoară de discipline tehnice la Liceul Tehnologic Horea din Marghita (județul Bihor), a declarat că „e greu să aduci ingineri”. „La noi e destul de dificil, pe partea asta de tehnologic, la disciplinele de specialitate, mai cu precădere pe partea de tehnic”, a precizat aceasta. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR.

Moderatoare: Cum să avem acest examen de titularizare?

Gabriela Olimpia Sabău: La noi e destul de dificil, pe partea asta de tehnologic, la disciplinele de specialitate, mai cu precădere pe partea de tehnic. E greu să aduci ingineri, pentru că la ceea ce oferă mediul privat … Atunci când ai găsit specialistul și spui „ce bun e”, dar e inginer și îi e mai greu să vină cu partea de metodică. La examenul de titularizare, nu reușește să parcurgă foarte bine acele concepte, pentru că inginerul le vede într-un fel, el vede practic. Și el nu reușește să ia nota, dar e un foarte bun profesionist.

Moderatoare: Ce posturi libere ați avut la liceu în ultimii ani?

Gabriela Olimpia Sabău: Pe ingineri nu avem titulari. Pe discipline economice suntem toți titulari. Pe tehnic e destul de greu. Pe informatică ne este foarte greu, așa cum spune și colegul Adrian. Mai greu vin informaticienii în sistemul nostru de învățământ.

În luna martie, Mihaela Enache, profesoară de fizică și director adjunct al Liceului Tehnologic “Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin-Vale, a vorbit despre lipsa de resursă umană. „Nu mai avem ingineri. Nu știu dacă la voi e altfel, la noi asta e realitatea. Maiștri nici atât”:

„Mai am ceva de spus. Apropo de resursa umană, domeniul tehnic are o mare problemă în acest moment. Eu predau la un liceu tehnologic, resursa umană pe domeniul disciplinelor de specialitate: nu mai avem ingineri. Nu știu dacă la voi e altfel, la noi asta e realitatea. Maiștri nici atât. De ce? Au ajuns la vârsta de pensionare foarte mulți, ca profesorii de fizică, de altfel, și se retrag din cariera didactică, dezamăgiți de realitățile pe care le știți. Dezamăgiți și de interesul elevilor pentru învățare.”

Despre lipsa de profesori

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre lipsa de profesori la matematică și științe: „facem apel la colegi pensionari, pentru că nu avem destul de mulți absolvenți care să își dorească să facă asta”. Acesta a mai spus „profesorii nu au dispărut deodată, ci nu am reușit noi să avem o parte de predictibilitate a angajărilor, astfel încât să știe oamenii atunci când încep o facultate la ce să se aștepte”.

Profesorul de matematică Flavian Georgescu a adus în atenție, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre lipsa profesorilor de matematică: „Suntem în continue căutări și, în general, pe grupul profesorilor de matematică din București, grup în care mă aflu, cred că o dată pe lună vin întrebări de genul „se caută profesori! găsim profesori?”. Acesta a explicat și de ce nu mai este atractivă profesia de profesor pentru tinerii absolvenți de facultate.

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre lipsa de profesori de fizică: „Am avut, dau exemplu concret, 6 ore vacante la începutul anului școlar pe care le-a ocupat o tânără suplinitoare care, după primul modul, a renunțat, spunându-mi că ea nu e pregătită să facă fața învățământului.”

Studenții din anul I de la Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) a Universității din București (UB) au fost îndemnați de secretarul de stat din ministerul Educației Sorin Ion să devină profesori, după ce termină studiile în 2027. Sorin Ion le-a transmis la festivitatea de luni de deschidere a anului universitar 2024-2025 „să încercați să veniți pe acest drum, pentru că nu veți regreta”.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că la 1 septembrie 2024 era un deficit de aproape 1.000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit și că profesorii se plâng de faptul că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile, într-o intervenție la DC News, pe 16 septembrie.

România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii, potrivit celui mai nou raport anual Education at a Glance, dat publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Foto © Dmytro Zinkevych | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesoară de liceu tehnologic: Noi avem copii care intră la clasa de liceu cu nota 1, cu nota 2. La noi, progresul se vede când aducem copilul de la 4 la 5
Profesoara Gabriela Olimpia Sabău, despre participarea elevilor din învățământul tehnologic la stagii de pregătire în companii europene: Descoperă ce înseamnă cu adevărat profesia. Am copii care îmi spun: „doamna, n-am fost mai departe de Oradea” / Proiectele Erasmus m-au făcut să rămân în sistemul educațional
Directoare de liceu tehnologic: Nu mai avem ingineri și nici maiștri. Resursa umană în domeniul tehnologic este o mare problemă / Vă spun cu sinceritate că abuzez de foștii mei elevi care au mici afaceri, rugându-i să-mi primească copiii în practică, spune directoarea
Profesoară de liceu tehnologic: Avem elevi care intră cu nota 2 și pe care eu, profesor de liceu, trebuie să-i aduc de la 2 la 6. Este o muncă titanică
Directoare de liceu economic: Copiii noștri intră cu 2 la matematică și noi îi aducem la 6, ca să poată să ia bacalaureatul. Când am intrat în învățământ, toți copiii luau la facultăți economice. Acum nu se mai duc la ASE, pentru că le e frică de matematică

1 comment
  1. Nu au ingineri din două motive, în opinia mea:
    1. Le cer modulul psihopedagogic ca o condiție absolut necesară. Este un pic penibil – cunosc inginer cu experiență de aproape 30 ani în inginerie, cu doctorat, plus experiență universitară de 10 ani, care nu poate să predea în învățământul preuniversitar deoarece i se cere modulul psihopedagogic (experiența universitară nu se echivalează)… Acest modul s-ar putea face și după titularizare, în opinia mea, nu ar trebui să fie un punct blocant. Este o piedică pentru mulți ingineri. Ne plângem că nu avem profesori dar le punem o mulțime de piedici celor cu experiență din industrie care vor să devină profesori (și au experiență mare în inginerie)!
    2. Salariul.
    Cred că se poate face ceva la punctul 1, în primul rând. Este o piedică serioasă pentru mulți. Îmi amintesc că a fost un proiect de lege în perioada ministrului Câmpeanu, dar, ca orice lucru bun, nu a fost aprobat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză – susține Asociația Elevilor din Constanța

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză, potrivit unui comunicat al Asociației…
Vezi articolul

VIDEO Un milion de elevi români (peste 33%) fac școala exclusiv online – Monica Anisie / Nu avem informații că vreun profesor nu ar fi fost plătit, pentru că a refuzat să facă ore online – Luminița Barcari

“Elevii care învață exclusiv online sunt aproximativ 1 milion de copii”, a declarat luni ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Datele oficiale arată că în acest an școlar în România învață 2,9…
Vezi articolul

În octombrie vor primi primele de carieră didactică și profesionale doar angajații din învățământ din anul școlar 2023-2024 – surse / Până în data de 30 septembrie a fiecărui an, inspectoratele școlare trebuie să trimită listele cu numele beneficiarilor, conform ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial

În octombrie 2024 vor primi primele de carieră didactică și cele profesionale doar angajații din sistemul de învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024, potrivit surselor Edupedu.ro. Școlile trebuie…
Vezi articolul

Părinți „racolați” să-și retragă copiii din școală în favoarea homeschooling, pe „filiera bisericilor neoprotestante” – acuză un fost inspector: Organizațiile fac promisiuni fără acoperire juridică / Ministerului Educației „probabil îi e frică să spună că numărul copiilor în afara sistemului e de ordinea miilor sau a zecilor de mii”

Ministerului Educației condus de Ligia Deca „probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinea miilor sau a zecilor de mii”,…
Vezi articolul