Săptămâna verde și Școala altfel, mai ales la liceu, nu funcționează, spune profesoara Raluca Răducanu: Elevii nu știu cum să fugă, noi n-avem niciun mod de a-i ține la școală

17.545 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
„Săptămâna verde și Școala altfel pot fi lăsate pentru ciclul primar, unde copiii sunt entuziaști să se plimbe. Începând de la gimnaziu și mai ales la liceu nu funcționează. Activitățile extrașcolare trebuie făcute extrașcolar și nu întrerupt procesul educativ. Elevii nu știu cum să fugă, noi n-avem niciun mod de a-i ține la școală”, a declarat Raluca Răducanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Jean Monnet”, profesor de limba și literatura română, în emisiunea Info Edu, din 13 aprilie.

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național „Matei Basarab” din București, a susținut   că „ar fi mai important să fie o rigurozitate a cursurilor și ei să fie prezenți, pentru că e foarte greu cu o plecare de o săptămână. Alternările acestea de venit la școală cu plecat imediat nu sunt bune”.

Elevii „nu mai pot intra într-un ritm. Cum intră, e o zi liberă, pe lângă ce lipsesc ei”, a adăugat și Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L Caragiale” din București.

Redăm discuția despre Săptămâna verde și Școala altfel:

Raluca Răducanu: Cu riscul de a se supăra cineva, Săptămâna verde și Școala altfel pot fi lăsate pentru ciclul primar, unde copiii sunt entuziaști să se plimbe. Începând de la gimnaziu și mai ales la liceu nu funcționează. 

Activitățile extrașcolare trebuie făcute extrașcolar și ei trebuie lăsați la cursuri și nu întrerupt procesul educativ cu toate aceste zile care nu folosesc la nimic. Ei nu știu cum să fugă. Noi n-avem niciun mod de a-i ține la școală. Am obosit să găsim tot felul de lucruri 

Andreia Bodea: Deja s-au obișnuit. Ei nu mai pot intra într-un ritm. Cum intră, e o zi liberă, pe lângă ce lipsesc ei. 

Raluca Răducanu: Sunt multe zile pe care părinții le cer înainte să înceapă modulul. Le iau pur și simplu când avem Săptămâna Verde. Atunci sunt planificate vacanțele părinților, pentru că sunt și perioade mai puțin aglomerate, mai ieftine, probabil. Nu avem cum să controlăm lucruri. 

Diana Dumitrascu: Săptămâna verde n-ar trebui să aibă legătură cu școala și cu activitățile?De ce facem vacanță cu familia în săptămâna verde? 

Raluca Răducanu: Întrebați părinții. 

Maria Lidia Șorop: Noi oricum facem activități extrașcolare tot timpul anului școlar. Oricum îi implicăm în proiecte cu instituțiile statului, cu ONG-uri, acestea se derulează permanent în afara orelor de curs. 

Nu cred că ar fi privați de a mai participa la activități și legate de cele din Săptămâna verde sau cele pe care le facem în Școala altfel. Proiecte oricum se derulează pe tot parcursul anului. 

Cred că ar fi mai important să fie o rigurozitate a cursurilor și ei să fie prezenți, pentru că e foarte greu cu o plecare de o săptămână. Revenirea înseamnă iar o perioadă în care trebuie să îi lași să se acomodeze și când se acomodează un pic, vine iar o perioadă, alternările acestea de venit la școală cu plecat imediat nu sunt bune.

Ce sunt Școala Altfel și Săptămâna Verde

Ambele programe Școala Altfel și Săptămâna Verde permit școlilor să își aleagă perioada în care se desfășoară (câte 5 zile consecutive) și activitățile.

Școala Altfel este un program introdus în anul școlar 2011-2012, ca „săptămână dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, având un orar specific”. Potrivit metodologiei de la acel moment, „scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preşcolari/elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor preşcolari/elevilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional, şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale”.

Potrivit metodologiei programului Școala Altfel, fiecare școală trebuie să analizeze rezultatele și eficiența programului.

Ministerul Educației nu a dat publicității niciun raport centralizat al analizei acestui program din 2012 până în prezent a datelor din țară privind modul de desfășurare al programului.

Există însă o analiză realizată de UBB, în 2021, la 10 ani de la introducerea programului. Din document reies punctele tari, dar și cele slabe ale programului. Plusurile ar fi faptul că au participat 90% dintre elevi și toate cadrele didactice, iar raportul mai arată că a fost vorba despre „dezvoltarea spiritului competitiv, atât sportiv, educaţional, spiritului civic şi ecologic al elevilor, descoperirea de către elevi a unor abilităţi/ deprinderi necunoscute de ei”.

Printre punctele slabe: „mijloacele de transport suprasolicitate, transportul în comun foarte aglomerat, probleme cu existenţa unei baze sportive adecvate sau acolo unde a existat a rezultat suprasolicitarea acesteia, lipsa finanțării”.

La recomandări, raportul sugera ca Ministerul să pună la dispoziția școlii fonduri materiale pentru procurarea mijloacelor necesare, elaborarea unor auxiliare didactice care să sprijine cadrele didactice și elevii în organizarea și desfășurarea activităților din programul „Școala Altfel”, asigurarea transportului elevilor de către școală.

La 12 ani de la introducerea unui program cu un alt tip de învățare, a apărut în calendarul școlar și Săptămâna Verde, în anul școlar 2023-2024, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, pusă în practică fără niciun studiu sau comentariu de la fostul ministru Sorin Cîmpeanu.

De remarcat că Guvernul susține financiar numai programul introdus în Legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna Școala altfel, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011, și Săptămâna Verde, introdusă Klaus Iohannis, președinte la acea vreme.

În acest an școlar 2024-2025, programul „Săptămâna verde” a primit 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, deși suma anunțată inițial de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, era de 100 de milioane de euro. Școlile care au aplicat pentru finanțarea activităților din programul Săptămâna Verde 2024-2025 ar trebui să primească banii începând cu luna octombrie.

Săptămână Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Amintim că România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. Anul acesta școlar, România este în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.

Într-o analiză cu experți, părinți, profesori și elevi, Edupedu.ro a scris despre școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe. În mai 2023, când am publicat analiza, experții așteptau răspunsurile acestui studiu privind impactul împărțirii anului școlar pe module.

Citește și:
Presiunea se pune pe diriginți, spune directoarea Violeta Estrella Bontilă despre programul „Școala altfel”: Colegii mei trebuie să fie foarte inventivi, să vină cu activități care nici nu costă bani, pentru că nu avem finanțare pentru acest lucru. Este un program dificil
Cu Săptămâna verde, Școala altfel, săptămâna de competențe, simulări peste simulări, anul acesta școlar este distrus total, este de părere profesorul Marius Lobază: În mod cert nu se pot desfășura cursuri în perioada bacalaureatului 2025
Este o gravă eroare a celor din Minister când spun că profesorii nu sunt plătiți pentru simulări pentru că fișa postului nu cuprinde doar ore de predare, spune profesorul Marius Lobază: Fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școlile din Iași, Constanța, de la care trebuie să corectez eu lucrările
Simulările examenelor naționale sunt cele care ne produc cele mai mari întreruperi, spune directoarea Violeta Estrella Bontilă: Colegii mei propun comasarea Săptămânii verzi cu săptămâna Școala altfel, astfel încât să avem o săptămână strict pentru simulări
LISTA Aproape 250 de școli din București au stabilit programele Săptămâna Verde și Școala Altfel înainte de vacanța de Paște, adică 7 – 11 aprilie / Între cele două perioade elevii vin la școală 4 zile

24 comments
  1. Săptămânile “Școala altfel” și “Săptămâna verde”, îi scot din ritmul de învățare pe elevi și sunt susținute doar de profesorii diriginți și de finanțarea părinților.
    Săptămâna “Scoala altfel” ar fi trebuit să respecte orarul elevilor, doar abordarea noțiunilor de predat sa fie altfel, de ex la ora de matematica să facă matematica aplicata, la chimie – chimia în bucătărie, sau la biologie sa aibă un medic/ un biolog/ un cercetător invitat să le vorbeasca…acele ore sa facă tranziția de la teorie la practica, să de-a un sens palpabil noțiunilor predate la clasa.
    “Săptămâna verde” poate fi redusă la o zi, de conștientizare a importanței protejării naturii sau scoasă de tot, întrucât oricum cadrele didactice realizează activitati extracurriculare pe aceasta temă cu elevii.
    Pauzele lungi și dese ( săptămânile speciale, puntile și noile vacante intermodulare)…nu sunt cheia marilor succese.

  2. Dacă s-ar pune absențe pe bune,ar rămâne profesorii fără catedre,s-ar desființa clase întregi, atâta timp cât sunt plătiți la numărul de elevi trec clasa ca gâsca prin apă,mai ales la liceele tehnologice ,care ar trebui desființate,unde se intră cu medii de 2 și 3 și în clasa a 12 a ,elevii mediocri nu sunt lăsați de directori să se înscrie la bacalaureat.

  3. Nu mai terminați cu aceste săptămâni, domnilor și, se pare mai mult, doamnelor profesor ( sau care formă o mai fi acceptată că ați zăpăcit limba asta română, dacă nu știu cei mulți să vorbească corect am ajuns să acceptăm toate formele)!
    Cum adică nu aveți ce să faceți? Nouă ni s-a tot spus din ciclul primar că se vor pune absențe dacă nu participi la activitățile din aceste săptămâni. Cei care vor sa lipsească, vor lipsi indiferent de ce faceți la școală, cu părinții în concediu sau nu. Nu cred că asta e problema . Cred că nu vreți/puteți să găsiți activități interesante pentru elevi și v-ar fi mai ușor sa fie tot cursuri obișnuite, e mai relaxant pentru unii profesori să-i streseze pe elevi la școală , sistemul clasic de învățământ românesc.
    Scoateți din orele disciplinelor inutile în gimnaziu, cum ar fi educația tehnologică și duceți copiii în săptămânile acestea să vadă din ce se predă acolo, nu-i stresați cu teste din rețele de curent, gaze, etc., nici profesorii care predau alea pentru a avea mai multe ore nu le știu.
    Vreți doar salarii mai mari, dar restul sa rămână la fel … Fără un pic de efort pentru a schimba acest sistem! Probabil nici nu vă doriți schimbarea, majoritatea dintre d-voastră! E foarte comod așa! Și aveți destui părinți care vă cântă în strună! Majoritatea cam neduși la școală, probabil, sau care nu au mai citit o carte recentă, cu aceleași mentalități ca majoritatea profesorilor!
    Nu puteți face discriminare între elevii de diferite vârste!!!! Asta ii învățați? Că pentru unii e așa, pentru alții nu? Nu avem țara asta ca exemplu pentru asta?
    Faceți un pic de efort pe lângă programare idioată și manualele învechite (pentru care nu am văzut să cereți așa insistent vreo schimbare), vorbiți și cu elevii dumneavoastră, cu toți, nu doar cu “șefii” claselor, încercați să faceți lucrurile interesante pentru ei și în aceste săptămâni și, mai ales , la orele obișnuite! Prea mult efort?
    Nu sunt doar copiiii de vină pentru tot cum v-ați învățat să tot spuneți!!!

  4. Nu funcționează pentru că profesorii nu știu să ii atragă pe copii cu nimic. La liceu copiii pot participa la activități practice deja. La clasa a VIIIa și a XIIa însă toți sunt preocupați de examene, deci acolo nu au sens aceste săptămâni.

    1. Draga părinte, se vede că petreci puțin timp cu copilul și nu cunoști deloc psihologia unui adolescent. Dar e mai simplu sa dai toată vina pe profesor, nu-i așa?

  5. Ar fi suficient 3 zile înainte de vreuna dintre vacanțe, când și așa se chiulește mai ales la clasele mari! Că neoficial, se fac așa zis ” în interesul elevilor” tot felul de activități cu tot felul de instituții, în timpul orelor! Întru gloria și strict interesul profesorilor pentru punctaje exorbitante adunate la dosare pt gradații “de merit” (care ar trebui sa se dea STRICT pentru rezultatele elevilor la învățătură, olimpiade, concursuri legate de învățătură nu de prostii “umanitare” prin asociații dubioase, nu pentru participări în tot felul de proiecte bănoase unde oricum încasează și salariu pe orele din școală când sunt plecați, și bani pe proiecte iar alții îi suplinesc gratis, mai nou).

  6. Prea multe sacadări,perioade lungi de acomodare. Așa se întâmplă și la cei mici, din ciclul primar. Scoateți naibii cele două săptămâni aiurea, că oricum discutăm despre toate in cadrul lecțiilor și reveniți la trimestre școlare, nu module. Latră toți ce rezultate dezastruoase sunt la evaluări, dar încurajăm prostia. Cadrele didactice sunt vinovate că nu iau atitudine.

  7. Cu tot respectul , chiar nu înțelegeți ca nimănui din minister nu ii pasa de nimic? Nu se introduc decât idei care nu încurajează studiul, nici participarea elevilor la ore, sunt considerați responsabili pentru eșecuri profesorii care nu se transforma în niște măscărici asemănători cu influencer-ii de pe
    Tik Tok ca să atragă elevii la ore. Nu mai e pretuita rigurozitatea științifică, nici disciplina… citez din conversațiaintre doi elevi, de pe holul liceului unde predau eu: ” Ce mai faci, tu ? Ai mai dat pe la școală sa ne vezi?” No comment

  8. Aceste 2 săptămâni de Școală Altfel si Scoala Verde sunt absolut inutile pentru elevii de gimnaziu, nu mai zic pentru cei de liceu.
    Sunt mereu cuplate cu săptămână de vacanta și mulți copii lipsesc.
    Atunci când faceți un raport de analiza poate ar fi util sa întrebați și parintii, nu sa iasă niște rapoarte asa cum vreți sa iasă, nu reale

  9. Nici în primar nu vin la școală! Nu le pasa și nu sunt interesați de aceste 2 săptămâni inutile!Scoateți le! Nu se pretează elevilor din România! Nu mai copiați de afara toate idioțeniile! Sunt doar pierdere de timp…Nimic mai mult!👎👎👎👎👎👎

  10. Nu aveți catalog la dispoziție??? cum adica nu aveți cum sa ii tine-ti la scoala ?! Cele două programe sunt binevenite si abordate corect sunt mai eficiente decat 2 luni de școală teoretica !

  11. Programul “Școala altfel” a fost introdus în 2012 (mai exact, 2-6 aprilie 2012), nu în 2016! Poate faceți această corecție în articol…

  12. bați câmpii doamnă profesoară împreună cu David alt reformist de doi lei găuriți…elevii trebuie sa se recreeze in săptămâna verde sa meargă în excursii in pădure sa respire aer curat sa uite de telefon laptop profesori precum matale…

  13. sunt multe probleme tehnice de rezolvat in aceste saptamaini.Nici măcar nu exista o procedura cum sa funcționeze…cine sa facă orele cu elevii?Că diriginții sunt diriginți doar când iau banii sau când elaborează niste documente pt elevi sau pt portofoliu…Ceilalți profesori care nu sunt diriginți ar trebui să susțină măcar o zi dintr-in astfel de program de o săptămână…mă rog..pe hârtie se fac de toate și așa și elevii și părinții și cadrele didactice sunt persoane care sunt mulțumite…chiar și conducerile școlilor și a ISJ urilor

  14. Avem scoli unde nu functioneaza invatamantul in sine. Fiica-mea are un profesor de matematica la CN Unirea din Focsani care nu stie decat sa se ridice singur in slavi cat de tare e in obiectul pe care il preda. Elevii nu invata nimic si iau note submediocre. Domnul Patrascu e protejat politic si isi permite cam orice. Sa bubuie pregatirile. Vedeti ca exista si cazuri in care elevii vor scoala iar profesorii sunt ticalosi?

  15. Ii tii foarte simplu: absenta dupa absenta in cele 2 saptamani. Si sa vedem daca le mai da mana. Ca nu au decat de pierdut. Se vor acumula atat de multe in 2 saptamani daca fiecare profesor pune corect absenta, de nu vor putea nici situatia sa si-o-ncheie. Cei cu BAC la usa vor da din buza umbland prin perioada de incheiere situatie. Absentele ii vor costa bani frumosi. Nu tu atunci bani de tigari de aifoane, de hainute de pe Shein.

    1. Aduc scutire medicala pe toata saptamana! E atat de simplu de obtinut. Parintii isi programeaza concediile in functie de aceste saptamani. Aflarea in treaba la romani.

  16. bați câmpii doamnă profesoară împreună cu David alt reformist de două lei găuriți…elevii trebuie sa se recreeze in săptămâna verde sa meargă în excursii in pădure sa respire aer curat sa uite de telefon laptop profesori precum matale…

  17. Functioneaza la clasele mai mici. De luni pana miercuri + 2 zile de vacanta verzi. Circula mai putine masini, e orasul mai aerisit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii sunt așteptați cu clasa la film, la o lecție interactivă cu cei mai iubiți eroi ai animației: Looney Tunes / Activitate educativă diferită și captivantă, la Cinema – gratuit pentru profesor, tarif redus pentru elevi (P)

Începând cu 26 februarie cadrele didactice au oportunitatea de a organiza o ieșire în grup pentru elevi, combinând distracția cu învățarea. O activitate educativă diferită și captivantă: o excursie la…
Vezi articolul

Acces gratuit pentru profesorii care vin cu elevii la Muzeul Simțurilor pentru Școala Altfel, Săptămâna Verde sau alte activități extracurriculare / Ghiduri pentru profesori și resurse personalizate care pot fi integrate în curriculum (P)

Peste 2.000 de profesori și mii de elevi au ales Muzeul Simțurilor din București ca destinație pentru activitățile extracurriculare. Acest număr impresionant confirmă impactul pozitiv și relevanța muzeului în rândul…
Vezi articolul

Săptămâna Verde vs. realitățile performanțelor ecologice ale școlilor, plus un instrument util pentru cercetarea calității aerului, gestionării deșeurilor, dotărilor și eficienței energetice – Raul Pop, Asociația Ecoteca

Săptămâna Verde a devenit, în ultimii ani, o inițiativă oficială prin care elevii și profesorii sunt încurajați să participe la activități dedicate protejării mediului. Excursii tematice, ateliere creative, plantări de…
Vezi articolul

Școala Altfel la Dino Parc Râșnov: intrare gratuită pentru profesorii însoțitori și la jumătate de preț pentru elevi, 3 idei de activități educative și distractive (P)

Școala Altfel capătă noi dimensiuni pentru elevi atunci când explorează lumea dinozaurilor alături de colegi. Prin trasee tematice, ghidaje specializate și competiții interactive, elevii nu doar că vor învăța despre…
Vezi articolul

Profesorii pot folosi gratuit platforma FitSchool pentru a introduce mișcarea în rutina elevilor atât în timpul orelor, cât și în cadrul activităților extrașcolare / Directoarea Mariana Stan: Am înțeles cât de important este ca cei mici să primească o șansă să „se dezmorțească” în timpul orelor, să se bucure de mici pauze pentru creier (P)

În secolul vitezei, sedentarismul reprezintă, paradoxal, una dintre problemele cele mai des întâlnite în societate, indiferent că vorbim de copii sau de adulți. La pachet cu afectarea posturii sau posibilele…
Vezi articolul