Statul banditesc PSD-PNL: omoară micul capital românesc și încurajează evaziunea pe scară largă

876 de vizualizări
Cristian Pantazi / Foto: Arhiva personală
Într-o săptămână, guvernarea Iohannis – Ciolacu – Ciucă a probat maxima rea-credință față de antreprenorii cinstiți și mediul de afaceri. A creat un buget mincinos, a omorât practic microîntreprinderile și a dat verde la evaziunea fiscală pe scară largă. Toate trei au fost decizii luate peste noapte, în prag de sărbători, cu zero debatere publică. Toată construcția arată că PSD a trecut în forță la impunerea noii filosofii socialiste promovate de influentul ideolog Liviu Voinea: capitalul trebuie pus în genunchi, statul e stăpân. În plus, evazioniștii de partid trebuie protejați în an electoral.

PNL nu e capabil să apere interesele capitalului românesc, e doar o simplă remorcă fără autonomie politică la tractorul PSD. Sunt convins că impactul electoral asupra PNL va fi devastator, indiferent cât de mulți bani vor pompa Ciucă și Bode în televiziuni ca să tacă. Internetul e încă liber, e o explozie de furie pe forumurile și grupurile de discuții ale contabililor și antreprenorilor.

Toate cele trei decizii sunt politici fundamentale ce vor duce la închideri de firme, o probabilă criză bugetară și la fericirea evazioniștilor. E absolut inacceptabil că un stat care se pretinde democrat, membru în UE, se comportă în acest mod la adresa mediului privat.

Să le luăm pe rând.

1. Atacul decisiv la microîntreprinderi a fost dat prin ordonanța-trenuleț. Practic, Ordonanţa de urgență 115/2023, adoptată de guvern și publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial fără o minimă dezbatere, urmărește de fapt scoaterea din piață a microîntreprinderilor, considerate de PSD și PNL baza evaziunii fiscale. Ce face mai exact ”OUG trenuleț”?

– Impune condiții foarte restrictive. Consecința este o diminuare drastică a microîntreprinderilor, multe vor deveni plătitoare de impozit pe profit
– Limitează numărul de microîntreprinderi în care un asociat poate deține mai mult de 25% de la 3 la una singură. Practic, îngrădește libertatea economică
– Deținerea nu trebuie să fie directă, ci poate fi și indirectă, fiind incluse astfel şi societățile unde există asociați sot/soție sau rude până la gradul III inclusiv. Asta înseamnă că vor fi cazuri în care unul dintre soți va trebui să renunte la propria sa microîntreprindere, chiar dacă nu are legătură cu microîntreprinderea celuilalt soț
– Limitează deductibilitatea amortizării şi a cheltuielilor de funcționare aferente sediilor sociale achiziționate de contribuabil în ansambluri rezidentiale la 50% dacă nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității. Și asta în condițiile în care work from home a devenit o regulă
– Recuperarea pierderilor fiscale nu se mai poate face decât în proporţie de 70% şi doar în 5 ani.

Exact în acest punct veți întrba: de ce nu este ok că statul vrea să facă ordine într-un domeniu în care există, fără îndoială, probleme. Răspunsul îl găsiți într-un editorial al Elenei Deacu pe Economedia: statul e incapabil să facă ordine pentru că are instituții corupte și ineficiente, așa că a decis să-i pedepsească în forță pe toți antreprenorii, inclusiv pe cei harnici, corecți și de bună credință.

Toate aceste măsuri, plus altele aplicabile restului companiilor, ignoră două lucruri: 1) microîntreprinderile au fost esențiale în dezvoltarea micului capital românesc, iar limitarea lor va avea efecte economice pe care guvernul nu le-a prognozat. 2) modificările fiscale făcute brutal, peste noapte, fără dezbateri, sunt o crimă economică, chiar dacă ele sunt fundamentate pe bune intenții precum combaterea evaziunii.

Citește analiza integrală pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Masteratul la distanță

„Universitatea” Google. Gigantul american introduce certificate de competențe digitale, obținute la finalul unor cursuri de 6 luni. Expert american: Companiile mari nu au de ales, trebuie să intre pe piața Educației

Google va oferi cursuri de pregătire profesională pentru mai multe domenii de IT, care vor dura doar șase luni, la finalul cărora, absolvenții vor primi certificate de competențe specifice ce…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ce a făcut Portugalia, deținătoarea recordului de imunizare împotriva Covid-19, să vaccineze “aproape complet” profesorii și 9 din 10 elevi de 12-17 ani – explicațiile Ministerului Educației din Lisabona

În Portugalia, țara cu cea mai avansată rată de vaccinare din Europa, imunizarea împotriva Covid-19 în rândul profesorilor este “practic completă”, iar 9 din 10 elevi cu vârste de 12-17…
Vezi articolul

Cazul Bode – măsură pentru “toleranța zero în privința plagiatului”, declarată de președintele Iohannis în octombrie: “sunt probleme” în privința ministrului de Interne, dar pot să aștepte câteva luni, “cel târziu până la rotația guvernamentală”

Președintele Klaus Iohannis declara, la începutul anului universitar, că este “nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”. După câteva luni de atunci, el a dat dimensiunea acestei “toleranțe zero” în…
Vezi articolul

Profesorii din România scriu istorie. Președintele s-a întors împotriva propriului popor, iar profesorii îl demască pe impostorul care a plecat din rândurile lor și astăzi prezidează prin minciună, de la Cotroceni / Plus: lașitatea universitarilor

Profesorii din România scriu istorie. De 3 săptămâni, predau întregii societăți una dintre cele mai valoroase lecții: în fața minciunii și a imposturii, îndrăznesc să acționeze și să schimbe realitatea!…
Vezi articolul

INTERVIU “Luni m-am întors la școală” – O elevă din Germania povestește ce înseamnă revenirea la clasă în condiții de distanțare, după multe săptămâni de învățat acasă / “Unii prieteni se bucură că se întorc, eu cred că nu era chiar atât de necesar”

“Trebuie să purtăm mască atunci când venim la școală, să ne spălăm sau să ne dezinfectăm mâinile. Dar în clasă nu purtăm măști, suntem distanțați”, povestește o elevă de clasa…
Vezi articolul