Trei soluții posibile anunțate de Ligia Deca pentru bursele de merit acordate elevilor cu medii mici: Prag de medie, resepararea burselor de studiu față de cele de merit sau burse de progres educațional, cu un barem minim de medie

5.339 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere și trebuie să vedem dacă filozofia impune un prag de medie sau pur și simplu vorbim despre o reseparare a burselor de studiu față de bursele de merit sau le numim burse de progres educațional, cu un barem minim de medie, dar care să stimuleze exact asta, progresul școlar”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, într-o conferința de presă la Sinaia, pe 3 noiembrie.

Cazurile elevilor care iau bursă de merit cu media sub 5 vor fi corectate în metodologie în viitor și trebuie să vedem ce propuneri primim de modificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, pentru TVR. 

Anterior, Ligia Deca a declarat că “problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, fără a oferi o soluție pentru aceste cazuri.

Intervenția ministrului Ligia Deca despre bursele de merit acordate elevilor cu media sub 5

Reporter: În privința burselor elevilor, ați stabilit acele criterii, cum se vor aloca în perioada viitoare bursele de merit pentru copiii cu medii foarte mici?

Ligia Deca: Bursele stimulează, în noua formulă, performanța la clasă. Aceasta înseamnă că actuala categorie de burse de merit înglobează ce era înainte bursa de studiu și bursele de merit. Într-adevăr, ca orice politică nouă a avut niște efecte punctuale care trebuie să fie rezolvate. Discutăm acum care va fi această formulă. 

Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere și trebuie să vedem dacă filozofia impune un prag de medie sau pur și simplu vorbim despre o reseparare a burselor de studiu față de bursele de merit sau le numim burse de progres educațional, cu un barem minim de medie, dar care să stimuleze exact asta, progresul școlar, pentru că de asta avem nevoie. La un procent pe care îl știm din PISA, de 44% copii de 15 ani analfabeți funcțional. avem nevoie de o intervenție pe media de elevi. 

Reporter: Ce ce înseamnă acest lucru? Sistemul ar trebui reformat?

Ligia Deca: De aceea avem adoptate noile legi ale educației care au o serie de măsuri care să sprijine reducere anafabetismului funcțional. Vorbim despre un plan național de reducere anafabetismului funcțional, care include, de exemplu, testări anuale, ca să putem vedea din timp care sunt golurile și să le putem atesta.

Reporter: Sunt peste 5000 de copii cu medii între 4 și 5 care iau burse de merit. De asemenea, 150-200 de copii cu medii de doi care iau burse de merit. Soluția care ar fi, să se introducă un prag prin lege de la care să se acorde burse de merit sau un procent din școală, din clasă sa obțină aceste burse de merit de luni? 

Ligia Deca: De aceea spuneam că analizăm care sunt cele mai bune soluții. Nici noi nu ne dorim să avem burse de merit sub o medie minimă, decentă, însă, așa cum spuneam, vorbim despre un procent de sub 2% din totalul burselor de merit care sunt în această situație. Peste 82% dintre burse se acordă peste media 8, peste 52% se acordă peste media 9,50. Deci, într-o proporție covârșitoare, cele 450.000 de meri de burse de merit se acordă pentru cei mai buni copii. 

Informații de context despre bursele de merit din anul școlar 2023-2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că modificarea Legii educației este discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase.

În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.

Citește și:
Dacian Dolean: Dăm burse de merit elevilor cu note mici. Dar ce ne facem cu bursierii care lipsesc de la școală?
Bursa Ligia Deca pentru medii de 2, 3 și 4 – premieră istorică pentru educația din România
Profesoara Andreia Bodea: Asocierea sintagmei bursă de merit cu media 2, cu media 3, chiar și cu media 5 este hilară
Bursă de merit pentru aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5, în acest an școlar, arată datele Ministerului Educației / Peste 150 au medii mai mici de 2

7 comments
  1. ”….vorbim despre un procent de sub 2% din totalul burselor de merit care sunt în această situație….” ALOOO!
    Și o singura medie dacă ar fi in această situație ar fi INACCEPTABIL! Cum este posibil să luati o astfel de măsura fără să fi prevăzut aceste aberații? Se presupune ca există comisii de analiză, consilieri, profesioniști care elaborează aceste măsuri/legi! Sau nu?!?

  2. Te ai prins că ai zbarcit o rau sau s au prins ceilalți de cât de incapabilă ești? Cel ce te a pus acolo s o fi prins și el? Sau vă bazați împreună pe voturile părinților de mămici școlărese și de analfabeți ridicați la nivel de “bursieri de merit”?
    Puneți mâna și reveniți la semestre că prea mult timp vă petreceți prin vacanță, ați zăpăcit și elevii care, nu bine incep “modulul” că iau pauză din nou, și reveniți la criteriile normale de acordare a burselor, in funcție de medii, și nu de procente!
    Cum e posibil ca, in cadrul aceleiași școli, la A să se obțină bursă pt min 9.50, iar la D să obțină bursă inclusiv cel cu media 7.20? Cum să mi conving eu copilul (care imi cere să l transfer la clasa in care cu media 9.37 ar putea și el obține bursă) că prefer să fie ăl mai prost între deștepți decât ăl mai deștept între copii mai slabi???
    Reveniți vă și nu vă mai izgoniți tineretul de acasă că nu va mai avea cine să plătească pensiile voastre nesimțite, nici măcar pe alea mizere ale bunicilor !

  3. Rusine.aveau timp sa schimbe aceasta lege sau ce o fi fost cu 30% .nu este corect.copilul meu cu media 9 nu s-a incadrat sa ia bursa anul asta si altu cu media 5 va lua.rusine.inca se mai poate schimba caci nu s-au dat banii .Ati nedreptatit copiii tarii mai ales pe cei care meritau o recompensa pentru truda lor.

    1. Fata mea cu media 9,41 și cu locul al 2-lea la toate concursurile nu se încadrează la bursa de merit,deoarece clasa ei este cea mai competitivă,iar restul claselor din școală respectiva ia bursa cu medii mult mai mici.Nu mi se pare corect..cu ce îl stimulezi pe cel cu bursa de merit cu medie mica sa mai învețe daca oricum o ia. Ce să facem? Să-i transferam in clase mai slabe?

  4. Despre ce barem de trecere vorbestae doamna doctor?

    Barem de trecere, de fapt scor de trecere, se calculaza intr-un anume fel.

    Habarnista confunda nota de trecere, stabilita arbitrar, cu scorul de trecere, stabilit printr-o filosofie si un calcul. Asa apare un barem de trecere in capul doamnei doctor. Te trec fiorii hahaha.

    1. Asta se întâmplă când Ministerul Educației are in frunte o doamna consilier care nu a trecut niciodată prin cancelarie. Mult scremută ,,Românie Educata” începe să-și arate limitele și să demonstreze că a fost concepută pe ,,genunche” vorba unui fost ministru sau fost lider de sindicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ședință la Ministerul Educației astăzi, la ora 14, pe tema violenței în școli. Cristache, liderul Federației părinților: Sancțiuni, inclusiv prin destituirea din funcție, pentru directorii care nu raportează incidentele minore, ajungându-se la situații grave de violență

Astăzi, la ora 14, va avea loc o ședință la Ministerul Educației și vor participa Ligia Deca, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, cei ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți…
Vezi articolul

SURSE Ministerul Educației pregătește un proiect pentru suplimentarea cu 5.300 de posturi pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar în școlile și grădinițele din țară, la nici o lună de la concursul de titularizare 2023

Ministerul Educației pregătește un proiect prin care să fie suplimentate 5300 de locuri pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar din școlile din țară, potrivit surselor Edupedu.ro. Proiectul a fost prezentat…
Vezi articolul

BREAKING Greva generală continuă cu 86,93% dintre angajații din Învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă, anunță sindicatele, care acuză Ministerul Educație de confuzie produsă în rândul profesorilor prin datele publicate despre greviști / Reprezentanții profesorilor solicită Guvernului reluarea urgentă a negocierilor

Greva continuă: 86,93% dintre greviști continuă protestul, transmit cele două federații sindicale din Învățământ, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat azi mai multe procente conform cărora rata participanților…
Vezi articolul

Culmea ipocriziei. Ministerul Muncii justifică creșterea alocațiilor ca pe o inițiativă proprie: Deținem președinția UE și protecția socială trebuie să fie aliniată modelului european

Ministerul Muncii scrie în nota de fundamentare pentru proiectul de modificare a legii alocațiilor că ”ținând cont de faptul că România, în acest an deține președinția Consiliului Uniunii Europene, este imperios necesar…
Vezi articolul

Din toamnă, 20 de burse de până la 1.500 de lei, pentru elevii și studenții olimpici care aleg să studieze la Universitatea din București, anunță instituția de învățământ / Rectorul Marian Preda: O țară fără elite științifice, sportive și culturale este o țară fără viitor

Din anul universitar 2023-2024, elevii și studenții medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale…
Vezi articolul