Ministerul Educației le interzice profesorilor să înregistreze cursurile de formare online pentru care s-au înscris

29.997 de vizualizări
Acces la învățarea online
Foto: Anna Shvets – Pexels.com
Ministerul Educației, prin instituția subordonată Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație, a făcut regulamentul pentru sesiunea de formare a profesorilor din programul dedicat celor care vor sa participe la corectarea lucrărilor de la evaluările naționale, sau examenele naționale cum sunt cele de Balacalureat, Titularizare sau Definitivat. În contractul prevăzut de acest regulament “beneficiarul”, adică profesorul participant la cursuri, are obligația să nu înregistreze cursul.

Punctul 5.2 din contract: Beneficiarul se obligă “să nu înregistreze activitățile cuprinse în serviciul de formare profesională prin orice mijloace tehnice audio-video”.

Programul de formare a Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN) a fost lansat în luna septembrie de Ministerul Educației și preselecția a declanșat protestul a mii de profesori după ce peste 10 mii au fost respinși, adică mai mult de 35% dintre cei înscriși. Cei mai mulți au reclamat probleme la încărcarea declarației pe platforma oficială, alții spunând că nu le-au fost recunoscute declarațiile și dând vina pe chestiuni birocratice. CNPEE a explicat într-un răspuns pentru Edupedu.ro că profesorii au fost de vină.

Potrivit unui anunț oficial al CNPEE activitățile de formare pentru prima serie, care cuprinde 23 de grupe de cursanți, se vor desfășura începând cu data de 18 decembrie 2020, conform calendarului comunicat prin email, fiecăruia dintre aceștia.

Programul de formare era prevăzut a se desfășura inițial între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.

“Toate cadrele didactice care au fost selectate (admise) pentru parcurgerea Programului de formare a Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, care nu au fost notificate pentru prima serie de formare mai sus menționată, vor fi informate, până cel târziu la data de 26.02.2021, prin intermediul emailului, de către echipele de formatori, cu privire la perioada in care vor participa la cursuri”, se arată în anunțul citat.

Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic. 

Membrii CPEECN sunt cadre didactice care își desfășoară activitatea de predare-învățare-evaluare atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal – filierele teoretică, vocațională și tehnologică.

După dobândirea acreditării profesorii se vor putea înscrie pentru a face parte din comisiile de evaluare de la examenele naționale, activitate remunerată prin indemnizații.

Foto: Anna Shvets from Pexels


12 comentarii
 1. Citez:
  “Elementele de birocrație excesivă semnalate de cadrele didactice au fost, printre altele, faptul că la înscrierea online trebuia să depună o cerere pe care, deși candidații o depuneau online trebuia să aibă număr de înregistrare de la inspectorat, era acceptat un singur format de cerere și nu era suficientă completarea acesteia, trebuia să fie și semnată de candidat, scanată și pusă într-un singur document (pdf) cu toate celelalte documente. Cerința era ca aceste documente să aibă un format cât mai comprimat, ca să nu depășească dimensiunea maximă admisă, potrivit regulilor impuse de organizatori.”
  Asta probabil ca se poatee aplica si pentru minunatia de declaratie impusa de ministerul educatiei ca sa ti se primeasca copilul la ore.
  Oare cum este de partea cealalta a baricadei?

 2. Este greu să pricepi probabil cât de greu este să lucrezi cu copii dar mai ales cu părinții copiilor. Din păcate la noi cu cât ești mai prost cu atât ai impresia că te pricepi la tot. Cui nu îi convine meseria pe care o are să se facă profesor, dacă vă duce capul dați examene pe bandă rulantă cine vă oprește. Nu vă pune nimeni pistolul la tâmplă să vă dați copii la școală. Dacă vă duce capul educații singuri. Nu știu să mai existe țări unde tot prostul se duce la școală să reclame profesorii că nu pun note de 10 în catalog, deșii odraslele lor put de prostie.
  Cum ar fi să te duci la spital să te operezi și să înveți medicul cum să te opereze. PREA MULȚI PROȘTI ÎN ȚARA ASTA, POATE MAI ȘI PLECAȚI PE AFARĂ SĂ VEDEȚI CUM ESTE.

  1. Daca sunteti profesor, pentru binele copiilor, cred ca ar fi bine sa scrieti corect . Cateva sugestii: să vă dați copiii la școală nu să vă dați copii la școală, educați-i singuri nu educații singuri, deși nu deșii.

    1. Chiar am modificat, dar e posibil să nu vedeți și probabil că va trebui să ștergeți cache-ul browserului 🙂 Multumesc!

 3. De ce întotdeauna când profesorii sunt puși sa mai facă ceva sunt renumerati dar altora când li se dau sarcini care nu au legătură cu postul lor, dar TREBUIE sa le facă, nu li se plătesc aceste servicii??? În fisa postului de profesor cred ca trebuie sa existe aceste sarcini pt CA, CHIAR FAC PARTE DIN MESERIA ACEASTA… DE CE LOR ÎNTOTDEAUNA LI SE PLĂTESC ȘI ORELE Suplimentare, CURSURI GRATUITE, SPORURI? SUNT CETĂȚENI DE ALTA CATEGORIE??? EU NU CRED… UNII CHIAR SUNT ZERO BARAT!!!!. Prea multe beneficii pt o categorie sociala care își bate joc de copii, de părinți și de restul lumii.. NU SUNT MAI SPECIALI… Dar au un sindicat care aduna de la toti(din sistem) dar FACE LOBBY DOAR PT PROFESORI!!!!

  1. Chiar mă simt “mai specială”, citindu-vă; scriu corect, înțeleg ce citesc, îmi cunosc drepturile, sunt tolerantă cu cei care nu scriu corect, nu cunosc codul muncii, de exemplu, aruncă păreri în spațiul virtual fără să se informeze.
   Știți că puteți oricând să vă orientați către această nobilă meserie și să revoluționați sistemul acesta populat de oameni”zero barat”. Haideți, că puteți și vă interesează!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Profesia de cadru didactic să fie mai respectată și valorizată, un procent mai mare din PIB pentru Educație, asta vor două treimi din profesorii participanți la un sondaj World Vision România / Trei sferturi dintre elevii care au răspuns vor ore în format fizic, jumătate dintre ei vor lecţii atractive şi un sfert, să nu mai primească teme pentru acasă

Aproape 80% dintre elevii şi profesorii participanți la un sondaj vor ca anul acesta orele să se desfăşoare fizic, la şcoală, iar jumătate dintre elevi îşi doresc ca profesorii să…
Vezi articolul

Ce-și propune una dintre cele mai bune facultăți de educație din lume, Institute of Education de la Londra, în noua strategie de cercetare: focus pe etică de la începutul formării, mai multe discipline, interes major pentru noile tehnologii și inteligența artificială – Studiu de caz

Cel mai recent ranking QS al universităților după domenii de studiu plasează pe primul loc, la domeniul Educație și Formare, University College London (UCL) din Marea Britanie. UCL este reprezentată,…
Vezi articolul

Meseria de profesor în lume: salarii mari și educație descentralizată în Germania, libertate la clasă pentru profesori în Finlanda. Salarii mici și clase supraaglomerate în Israel – analiză FranceInfo

Anul acesta, în Franța au loc alegeri prezidențiale, iar una din mizele candidaților pentru Palatul Élysée este Educația: largi dezbateri pe reforme, salarizare, schimbări în parcursul elevilor, ele au loc…
Vezi articolul