Ministerul Educației transmite școlilor clarificări pentru calcularea salariilor pe luna mai, în grevă generală a profesorilor: Statele de plată se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat – document

7.879 de vizualizări
Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
Statele de plată ale salariilor din Învățământ se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat și este în responsabilitatea directorilor de școli să verifice condica de prezență pe baza cărora se plătesc zilele lucrate, transmite Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene într-o adresă de joi, 8 iunie, semnată de cei trei secretari de stat pe învățământ preuniversitar – Sorin Ion, Florian Lixandru și Zoltan Kallos.

Adresa secretarilor de stat vine „având în vedere solicitările de clarificări privind plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023”, conform documentului, în care sunt citate mai multe prevederi din acte precum Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, ordinul 4.183 din 2022 de aprobare a noului ROFUIP și „ordinul nr. 4576/230/2445/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învăţământul preuniversitar de stat”.

  • Documentul cu precizările complete poate fi consultat la finalul articolului.

Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate şi în concordanţă cu documentele din care rezultă atât prezenta la unitatea de învăţământ, cât si desfăşurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.

Inspectoratele şcolare judetene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învăţământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, vă rugăm să vă asigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, scrie la finalul adresei ME către inspectoratele școlare și directorii unităților de învățământ.

Amintim că joi, 8 iunie, a fost a 11-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai. Mii de profesori, elevi și părinți au protestat în țară la Arad, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj. 20.000 de angajați din Educație ies vineri la marș în București. Greva generală în școli a început luni, 22 mai. Zilele de 1-2 iunie și 5 iunie au fost zile libere legale în sectorul public și s-au acordat și plătit tuturor angajaților, indiferent dacă au fost în grevă sau nu.

Citește și: OFICIAL Mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în contextul grevei generale a profesorilor / Situațiile școlare nu trebuie validate de consiliile profesorale – ordin de ministru

FOTO DOCUMENT Adresa ME din 08.06.2023:
Esențial din ziua de joi, 8 iunie:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat adoptarea unei declarații a Guvernului, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a spus că declarația respectivă răspunde cererii sindicatelor și angajaților aflați în grevă generală din Educație de a avea garanții sub forma unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Decizia nu este, însă, un act normativ, ci un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact asupra populației sau angajaților din Învățământ.

Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi până pe 13 iunie. Pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie”, a spus ministra Ligia Deca la finalul ședinței de guvern în care a adoptat Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

„Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie”, a precizat Ligia Deca. Pe 6 iunie, ministrul Educației a anunțat că probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii.

Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bursele școlare și drepturile financiare ale elevilor cu CES nu sunt afectate de greva profesorilor și se plătesc conform normelor în vigoare, anunță Ministerul Educației
Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a ajuns să mintă public de la pupitrul Guvernului, în a 11-a zi de grevă generală în școli
FOTO Mii de profesori, elevi și părinți au protestat în țară, în a 11-a zi de grevă generală – Arad, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj / 20.000 de angajați din Educație ies vineri la marș în București
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale: Declarația adoptată de Guvern pentru profesori ”are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție” / Nu are valoare juridică, ci doar politică
Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie. Ministerul Educației a publicat noi date pentru probele de competențe / Înscrierea se face până pe 13 iunie

3 comments
  1. Legea Dialogului Social spune că greva se face la locul de muncă și că semnăm condica de prezență zilnic, consemnând ”grevă generală”.

    Cu alte cuvinte, nu desfășurăm activități trecute în fișa postului (de-abia aștept să văd dacă TOATE școlile au fișe semnate de profesori și auxiliar / nedidactic) dar suntem prezenți în școală pe perioada corespunzătoare zilei de lucru, pentru că așa ne obligă legea.

    Dacă legea mă ține în școală, gratis, pentru că e grevă, tare mi-e teamă că vor exista procese prin care guvernul / ministerul vor fi obligați să plătească din urmă niște salarii. Că le plătesc eșalonat, în cinci ani, cum vor ei, nici nu mai contează. E o chestiune de principiu. Sunt în școală pentru că mă obligă, nu sunt în altă parte câștigând un venit. Deci…

    1. Dupa ce va bateti joc de 2 generatii-ca de restul nu va pasa-doar de moneda de schimb va pasa….hop vreti si salar:))))))))
      E clar marele caracter, vocatia si toate lozincile vehiculate!
      In greva sa va plateasca sindicatele care de n zile va mana ca pe oi!

      1. Ba nu vreau salariu. DAR legea nu e clară, exact cum le place guvernanților să dea, pentru că au lăsat loc de interpretare, pentru ei, de care putem să ne folosim și noi. Noi nu suntem proștii voștri, să stăm la locul de muncă și să nu luăm măsuri legale disponibile.

        Iar tu, frustratule, poți continua să te plângi pe unde vrei. Nu vă mai bagă nimeni în seamă, postăcei de serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță ministra Deca: Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp

Ligia Deca a spus că anul acesta va crește suma cu care vor fi plătiți profesorii implicați în desfășurarea examenelor naționale la vară. “Ceea ce pot spune cu siguranță este…
Vezi articolul

OFICIAL În două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” / Abandonul școlar, numărul crescut de burse sociale și rezultatele slabe de la examenele naționale, printre criteriile generale de selecție

În termen de două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul