Planuri-cadru liceu 2025. Bogdan Cristescu, Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare: Nu este normal ca un elev să aibă 15-18 discipline săptămânal. Este îngrozitor de mult

2.504 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Alexandru Busca
Bogdan Cristescu, director al Direcției Curriculum, Evaluări și Examene Naționale (Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare) și consilier onorific al ministrului Daniel David, a declarat că „nu este normal ca un elev să aibă 15-18 discipline săptămânal. Este îngrozitor de mult”. Declarațiile au fost făcute la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu.

„Referitor la planurile-cadru pentru liceu, știți că s-au dezbătut, deci este un proces amplu de dezbatere. Noi continuăm să susținem foarte clar în ele autonomia și flexibilitatea, ca principii, pentru că, într-adevăr, acestea ajută școala, comunitatea și elevul. Nu este normal ca un elev să aibă 15-18 discipline săptămânal. Este îngrozitor de mult. Lăsăm foarte mult și elevul să aleagă, mai ales în anii lui de specializare în liceu, clasele a XI-a și a XII-a. Eu sper ca acest proces să se finalizeze foarte repede. Acesta este angajamentul luat de domnul ministru”, a precizat Bogdan Cristescu.

Luni, 2 iunie, ministrul Educației a anunțat că vineri sau luni vor fi puse în consultare publică planurile cadru pentru liceu.

Ce sunt planurile-cadru și ce prevăd proiectele din 2025

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost publicate în consultare publică de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vineri seară, 31 ianuarie 2025. Documentul care conține propunerile de număr de ore la fiecare disciplină și specializare de liceu a fost prezentat de Edupedu.ro aici.

Este vorba despre proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 la filiera teoretică, adică profil real (matematică-informatică și științe ale naturii) și profil uman (filologie și științe sociale), pentru clasele IX, X, XI și XII. Au fost puse de asemenea în consultare publică și planurile-cadru pentru învățământul vocațional (pedagogic, artistic, militar) și pentru învățământul tehnologic și cel profesional.

  • În prezent, sunt în vigoare planurile-cadru din 2004 și 2009, în funcție de filieră. Reforma curriculară trebuia să fie făcută încă din 2020 pentru tinerii care între timp au terminat liceul în 2024. Reforma a fost însă oprită succesiv de politicieni, sub diverse pretexte, cel mai recent la finalul anului trecut, cu 4 rânduri de alegeri.

Planurile-cadru din 2025 vor fi aplicate în forma care va rezulta după dezbatere, conform declarațiilor conducerii Ministerului Educației și Cercetării, din anul școlar 2026-2027. Dacă va fi așa, elevii care termină în anul 2025 clasa a VII-a vor fi primii care vor avea orarul făcut pe baza acestor noi planuri-cadru. Aceștia vor fi cei care, atunci când vor ajunge la finalul clasei a XII-a, vor susține primul Bacalaureat modificat pe baza actualei legi a educației.

Pe parcursul consultări publice, care a inclus și dezbateri în marile centre universitare din BucureștiCluj-NapocaIași și Timișoara, au apărut mai multe propuneri de modificare pe care reprezentanții MEC au declarat public că le-a agreat. Includerea lor în proiectele de planuri-cadru din 31 ianuarie 2025 va putea fi însă confirmată doar când MEC publică variantele finale de planuri-cadru, cu care vom reveni.

În perioada consultării, au fost primite diverse propuneri și observații. Dintre acestea:

Elevii au solicitat o reducere a numărului de ore obligatorii și o creștere a ponderii orelor opționale, pentru a personaliza parcursul educațional.

Profesorii Merito au propus reducerea numărului de discipline, integrarea Istoriei comunismului și a Holocaustului ca unități de învățare în disciplina Istorie și modificarea statutului Religiei, propunând ca aceasta să fie o oră la două săptămâni.

Uniunea Internațională de Geografie a cerut menținerea Geografiei ca materie obligatorie în toți cei patru ani de liceu, avertizând asupra riscului de analfabetism spațial în rândul viitoarelor generații.

Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” (ANPRO) a subliniat că reducerea numărului de ore la Limba română contravine eforturilor de combatere a analfabetismului funcțional și a solicitat menținerea a trei ore pe săptămână pentru această disciplină.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a sugerat amânarea aplicării noilor planuri-cadru până în septembrie 2027, pentru a permite formarea adecvată a profesorilor și a minimiza impactul asupra normelor didactice.

Universitățile de profil muzical au exprimat îngrijorări privind reducerea orelor de Educație muzicală și au solicitat menținerea acesteia în trunchiul comun, subliniind importanța formării culturale a elevilor.

Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a propus menținerea a trei ore pe săptămână pentru Limba și literatura română în trunchiul comun, indiferent de profilul liceului, și alocarea a două ore pentru Limba modernă 2, subliniind importanța acestor discipline în formarea competențelor lingvistice ale elevilor.

Asociația Profesorilor de Limba Germană din România (APLGR) a avertizat că introducerea a prea multe discipline cu o oră pe săptămână poate avea efecte negative asupra învățării limbilor străine, reducând șansele elevilor de a dobândi competențe solide în aceste limbi.

Peste 200 de profesori au semnat o scrisoare adresată Ministerului Educației, solicitând menținerea disciplinei „Educație antreprenorială” în trunchiul comun la liceu, argumentând că eliminarea acesteia ar putea duce la reducerea normei didactice pentru profesorii titulari și la inechități sociale.

Profesorii de biologie din județul Sibiu au propus includerea disciplinei Biologie în trunchiul comun la filiera teoretică, profil real, și introducerea unor discipline opționale pentru aprofundarea cunoștințelor elevilor.

Variantele de planuri-cadru 2025 în stadiul de proiect:
Citește și:
Ministrul Daniel David: Planurile cadru pentru liceu vor fi puse în consultare publică vineri sau luni, 9 iunie / Luni e zi liberă de Rusalii
23 mai – Noile planuri-cadru de liceu 2025 „sunt gata” și vor fi lansate „într-o săptămână sau două”, spune ministrul Educației și Cercetării: Este perioada guvernului interimar. Trebuie să alegem momentul, ca să fie și unul rațional
28 aprilie – Planuri-cadru liceu 2025. Bogdan Cristescu, Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare: Referitor la numărul de ore, facem și sume de ore. Planurile-cadru, așa cum sunt ele, permit o grupare a acestor ore, deci disciplinele să fie văzute din punct de vedere al numărului de ore

1 comment
  1. Desen, muzica, sport 2 ore, dirigenție, taie-le! și așa au destul timp pt. tiktokareala! Eu nu i plâng de milă copilului meu, nu e război, are tot ce-i trebuie, decent, să își vadă de învățătură. Viața nu e o distracție continua. Hai sa fim serioși!
    Daca din partea unui cadru didactic vin asemenea „încurajări”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluare Națională 2025 – Matematică. Secretarul de stat Sorin Ion: Subiectele au avut suficiente subpuncte prin care putem să diferențiem elevii cu adevărat foarte buni. Sunt cât se poate de potrivite pentru a crea o ierarhie cât mai aproape de realitate

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a declarat că subiectele de la proba de Matematică (Evaluarea Națională 2025) „au avut suficiente subpuncte prin care putem să…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noua Lege a învățământului superior – vizată de posibile modificări la mai puțin de două luni de la promulgare: Echivalarea diplomelor pentru studii de lungă durată, pe stil vechi, în diplome de master pune probleme / Surse: Ministerul are în vedere un proiect ordonanță de urgență, după discuții cu Ministerul Dezvoltării și cu Agenția Funcționarilor Publici

Numeroase persoane care au urmat studii superioare de lungă durată anterior introducerii sistemului Bologna ar putea fi afectate de o schimbare în formularea legislativă ce a permis, până acum, echivalarea…
Vezi articolul