Rezultate simulare BAC 2024. Profesorii au avut termen limită de evaluat lucrările pe platforma online. Notele elevilor vor fi comunicate vineri, 15 martie, la școală

44.398 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Rezultatele de la simularea Bacalaureatului (BAC) 2024 pentru elevii de clasa a XII-a vor fi comunicate acestora vineri, 15 martie, prevede calendarul de organizare a simulării. Profesorii au avut termen să termine în acest final de săptămână lucrările, potrivit surselor Edupedu.ro și potrivit mai multor postări ale profesorilor de pe rețelele sociale.

Rezultatele vin la 9 zile după ultima probă a simulării de BAC pentru cei mai mulți din elevii din ultimul an de liceu, anume proba la alegere în funcție de profil, susținută miercuri, 6 martie, sau la 8 zile de la proba de limba maternă, susținută în următoarea zi doar de elevii care aparțin minorităților naționale.

Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări care a trebuit să fie terminate duminică cel târziu, la solicitări din partea inspectoratelor școlare, potrivit surselor Edupedu.ro – mai mule detalii mai jos.

Conform calendarului simulării BAC 2024, vineri, 15 martie, este ziua în care elevii vor afla notele de la probele susținute la simulare. Ca până acum, acestea vor fi comunicate la școală, prin profesori. Tot vineri, 15 martie, ar urma ca Ministerul Educației să facă publice datele adunate după corectarea digitalizată care permite defalcarea punctajelor obținute, pe itemi, cum a făcut și pe 23 februarie pentru simularea EN VIII, acesta putând fi motivul pentru care autoritățile din Educație ar fi transmis profesorilor să încheie cât mai rapid corectarea.

Câte 70-80 de lucrări primite de profesori la corectat, “până luni”, după simularea de BAC 2024. Mulți evaluatori spun că termenul e imposibil

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”.

Aceasta a mai spus că Ministerul Educației „ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări”. Liderul sindical a precizat că numărul mare de lucrări care trebuie să fie evaluate este o consecință a faptului că sunt puțini profesori corectori și „ajungem într-o situație oarecum de impas”.

Declarațiile liderului sindical au venit în contextul în care recent mai mulți profesori au scris pe Facebook că timpul este scurt pentru evaluarea lucrărilor și numărul mare de lucrări.

Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor. Potrivit procedurii de organizare a simulărilor în anul școlar 2023-2024, rezultatele nu se contestă (art. 13, alin. 8 din procedură) și pot fi trecute în catalog la cerere.

Art. 18 – „(1) Prezența și rezultatele elevilor la simulările naționale se înregistrează în aplicația informatică SIIIR. Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice. (…)

(3) Lucrările scrise ale elevilor care au susținut probele din cadrul simulărilor examenelor naționale se arhivează și se păstrează, până la sfârșitul anului școlar următor, în unitatea de învățământ din care provin aceștia”.

Context. Este a doua sesiune de corectare digitalizată a unor lucrări la nivel național, după simularea Evaluării Naționale de acum aproape o lună. Rezultatele simulării EN VIII 2024 centralizate la nivel național au arătat că peste 135.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au obținut nota 7 la Matematică și că trei sferturi dintre elevii de clasa a VIII-a care au scris la simularea Evaluării Naționale rezumatul cerut nu au luat niciun punct pentru corectitudinea punctuației în textul scris de ei.

În prima zi a simulării EN VIII, platforma a înregistrat timp de câteva zeci de minute blocaje. În a doua zi, pe 6 februarie, la proba de matematică, a funcționat fără întreruperi, a transmis Ministerul Educației.

Procesul de corectare digitalizată prevede scanarea lucrărilor în sălile din centrele de examen, urcarea lor pe platforma de corectare digitalizată și repartizarea lor către profesori din toată țara, fără să fie din județul de origine al candidatului, în vederea notării. Corectarea digitalizată la nivel național a fost pilotată la Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă și ar urma să continue după simulările de Bacalaureat, examenele propriu-zise, chiar și la concursurile/examenele profesorilor, potrivit ministrei Educației, Ligia Deca.

Lucrările de la simulări ale elevilor din școlile cu „acces limitat la Internet” au putut fi scanate în alt centru de examen sau la comisia județeană de examen, iar în cazul în care platforma de evaluare digitalizată pică „se va interveni în timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea și rezolvarea oricărei probleme”. 

De asemenea, lucrările elevilor de la simulările examenelor naționale 2024 au putut fi scanate din nou de profesorii din școli și încărcate pe platformă dacă evaluatorii au observat că sunt scanate greșit sau că nu sunt toate paginile pe care lucrarea ar trebui să le aibă, conform unor răspunsuri dintr-un ghid al Ministerului Educației lansat luna trecută.

Calendarul examenului de BAC 2024 din vară:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Citește și:
Câte 70-80 de lucrări primite de profesori la corectat, “până luni”, dupa simularea de la BAC 2024. Mulți evaluatori spun că termenul e imposibil / Profesorii ar trebui plătiți pentru aceste simulări ale examenelor naționale, potrivit liderului sindical Marius Nistor
Rezultate simulare Evaluare Națională 2024. Notele elevilor de clasa a VIII-a vor fi comunicate pe 23 februarie. Comisia de examen transmite profesorilor să discute pe lucrări cu elevii abia după finalizarea corectării în toată țara – surse
Rezultatele simulării de la Evaluarea Națională 2024, anunțate peste 16 zile. Paradoxul „digitalizării” concepute de Ministerul Educației – avem cel mai mic număr de lucrări de corectat pentru un profesor și cel mai mare timp stabilit pentru evaluarea acestora
Corectarea lucrărilor la simularea Evaluării Naționale 2024. Sorin Ion: Pe fiecare lucrare pot ajunge să corecteze și 8 profesori diferiți, dacă diferența între note este mai mare de un punct / Nu poți greși, în sensul că dacă un subiect este punctat cu maximum 5 puncte, nu o să poți pune niciodată 6, pentru că nu poți trece mai departe

3 comments
  1. Ce pretenții aveți la ce școală au făcut în pandemie ,asta avem.Problema este ca vin alții după noi, dar mai prosti ca noi!

  2. Li s-au comunicat astazi rezultatele sub forma “Nu s-a terminat corectarea, va vom da rezultatele candva”. Nu se stie daca candva astazi, candva saptamana viitoare, candva luna asta sau candva dupa examenul de bacalaureat.

    Presupun ca notarea a fost atat de praf incat s-au dat la corectare inca o data o multime de lucrari, ca daca-ti bagi picioarele prima data, muncesti dublu (sa iti bati joc dublu, ma rog, dupa constiinta fiecaruia).

    Si cu jelania asta generalizata a profesorilor, ca norma didactica, si apoi pregatirea orelor, si casa, si copiii proprii si cand sa le faca ei pe toate sarmanii – asta e, avem cu totii perioade mai incarcate. Profesorii au luxul de a-si putea organiza activitatea mai bine in jurul normei didactice – puteau sa planifice lectiile de saptamana asta cu ceva timp inainte, sa nu se “inghesuie” cu toate acum si sa-si planga de mila pe la toate colturile. Ca sunt oameni in toata firea si au pretentia de a fi considerati persoane responsabile, de incredere, pline de merite si in general niste sfinti ale caror zile sunt mancate zadarnic de tot felul de loaze/draci de copii lipsiti de, ghici ce, educatie.

  3. Colegii nostri nu au respectat termenele si ne trezim cu lucrari la diferite ore din zi sau din noapte (lucrari cu diferente de punctaj, care se transmit altor doi evaluatori).
    Se pare ca vom avea mai mult de 80 (din cauza recorectarilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Care sunt cele 5 module de predare-învățare-evaluare de anul viitor școlar. Iulian Cristache, președinte Federația Asociațiilor de Părinți: Vor fi 5 module cu o vacanță la alegerea Inspectoratului în februarie. Rămâne să vedem cum va fi constituită media anuală, am propune câte o notă pentru fiecare modul și un test final sumativ cu o anumită pondere în medie

Noua structură a anului școlar va fi cu totul altfel decât organizarea pe semestre, potrivit discuțiilor din Comisia pentru Dialog Social de la Ministerul Educației. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Educației, care inițial a declarat că „luptă” pentru profesori: Creșterile salariale pe noua grilă vor fi etapizate până în 2026. Prin OUG-ul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice / Ministrul Muncii: Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze această OUG și să ia o decizie

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un briefing de presă organizat la finalul ședinței de Guvern în care executivul a aprobat prin OUG creșterile salariale respinse aseară de profesori că,…
Vezi articolul