„Se vede de la o poștă că este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%” – Cristache, reprezentantul părinților, despre prelungirea vacanței de primăvară

8.110 vizualizări
Iulian Cristache / Foto: gov.ro
Prelungirea vacanței de primăvară astfel încât să includă și Paștele Catolic de pe 4 aprilie este o „decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%”, suma pe care părintele o primește de la stat ca să stea acasă cu copiii pentru școala online, a declarat pentru Edupedu.ro Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Despre mutarea Evaluării Naționale, Cristache spune că nu este o idee bună fiindcă ar însemna ca elevii să dea examenul la 35-40 de grade Celsius cu masca pe față. Reprezentantul părinților mai critică lipsa testării suficiente din școli și spune că „instituțiile statului nu-și fac datoria, ori sunt într-o zonă de confort, ori se uită numai la sacul cu bani, ori avem o resursă umană necalificată într-un procent major”.

  • Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus marți, într-o conferință de presă, ca vacanța de primăvară să fie prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai. „În așa fel în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectiva epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar”, a motivat Cîmpeanu. De asemenea, ministrul a mai propus mutarea Evaluării Naționale după Bacalaureat, însă astăzi a revenit asupra acestei propuneri. „Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Acesta spune că este deschis la propuneri care să fie în interesul elevilor, după ce ieri a anunțat modificarea structurii anului școlar actual. Cîmpeanu susține că propunerea făcută marți poate fi modificată în urma consultărilor cu reprezentanții sindicatelor, elevilor și părinților.
Mai jos, declarația integrală a lui Iulian Cristache:

„Pe noi ne-a deranjat faptul că nu s-a comunicat și faptul că decizia nu are fundament, este o decizie foarte proastă, se vede de la o poștă că este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%. Nu poți să spui că dacă prelungești vacanța de primăvară cu două săptămâni, vei reduce mobilitatea, din contră, mărești mobilitatea fiindcă acești copii vor circula două săptămâni în plus.

Era foarte bine să vorbim de școală online, dar în acest caz statul trebuie să vină să plătească 75% indemnizația pentru părinții care stau cu părinții acasă și efortul financiar nu este unul neglijabil pentru că nu mai vorbim de un județ-două, vorbim de o rată crescută a incidenței la nivel național. Nu ai cum să spui că dorești, prin această decizie, să reduci rata incidenței atâta timp cât tu, ministrul, vii și susții că trebuie să ținem școlile deschise chiar și când rata incidenței este mai mare de 6 la mie. Deci când declară domnul ministru adevărul?

Atunci când mărim vacanța cu două săptămâni și nu mai plătim indemnizația și nu mai facem nici măcar ore online, pentru care suntem pregătiți de un an de zile cu eforturi financiare făcute la nivelul guvernului, cu echipamente cumpărate de consiliile locale și de minister, sau când vrei să continui școala în mod evident chiar și când rata incidenței este peste 6 la mie și pericolul este chiar evident în acea situație?

Deci noi nu prea mai suntem de acord când vorbim de 6 la mie decât atunci când vorbim de niște condiții excepționale, însemnând doar anii terminali pentru că avem acești copii care vor intra la examenele naționale și nivelul de pregătire este precar, și automat cu niște politici publice promovate coerent de către guvern, adică închiderea unor sectoare de activitate, cu transport școlar dedicat și niște intervale orare folosite special pentru transport școlar, cu testare în masă la modul real în școală.”

„Avem semnale de la părinți că DSP-urile fac tot ceea ce le stă în putință să nu testeze”

„Să vă dau un exemplu ca să vedeți ce înseamnă testarea în masă la modul real: de o lună și două săptămâni avem 1.150.000 de teste cu aproximație, avem semnale de la părinți că DSP-urile fac tot ceea ce le stă în putință să nu testeze, adică să nu cheltuie banul public. Iese ministrul săptămâna trecută cu o declarație la o lună de zile după ce aceste teste sunt în unitățile de învățământ și spune că s-au folosit doar 5.000 de teste și după declarațiile ministrului, în următoarea săptămână se folosesc încă 14.000 de teste.

Atunci când este vorba de o decizie și o transpunere în fapt, instituțiile statului nu-și fac datoria, ori sunt într-o zonă de confort, ori se uită numai la sacul cu bani, ori avem o resursă umană necalificată într-un procent major.

Au lăsat Bacalaureatul la fel pentru că este nevoie să avem un procent ridicat de promovabilitate la Bac, pentru că vom avea mari probleme anul acesta și și-au dat seama că trebuie să rămână. Altfel, dacă se modifica și Bac-ul, exista riscul să renunțăm la sesiunea din toamnă. Este clar că a fost împins de către o decizie la nivel de Guvern.

Varianta corectă ar fi să se respecte ordinul comun: acolo unde se intră în scenariul roșu, obligatoriu se intră în online, eu nu m-aș fi dus nici peste 3 la mie, este mult și riscăm cu preșcolarul și cu primarul. Noi am cerut din ianuarie prioritizarea anilor terminali și prezența claselor de la nivelul pregătitoare, I și II, atât, restul putea să stea în online.

Trebui să ai o poziție coerentă, nu poți să zici că un oraș de la capătul țării poate să intre în carantină și atunci când e vorba de București, unde politica este predominantă, să spui că nu mai joci după aceleași reguli și să schimbi regulile în timpul jocului. Este clar că este o decizie politică.

Vorbim de lucruri foarte grave, vorbim de sănătate, vorbim de o Evaluare Națională care poate să fie pierdută de unii dintre copii și copii buni, care se pot bloca, se gândește cineva ce înseamnă ca un copil la 14-15 ani să susțină un examen la 35-40 de grade cu masca pe figură?”

O poziție asemănătoare a avut marți seara și senatorul PSD Gabriela Firea, care a scris pe Facebook: „Părinții aveau dreptul la liber plătit sau un spor drept compensare, dacă nu puteau primi liber, în situația suspendării cursurilor! Pentru a nu mai plăti, Guvernul PNL-USR+ a luat decizia de a prelungi vacanța! Cum părinții nu vor mai primi liber sau bani pentru a plăti o bonă, spre exemplu, copiii vor ajunge la bunici, adică cea mai vulnerabilă categorie, în fața virusului”.

Sursă foto: gov.ro

Citește și:
Cîmpeanu: Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână
OFICIAL Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare

VIDEO Cîmpeanu: Evaluarea Națională se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, admiterea la liceu, după această dată / Toți elevii și copiii vor avea vacanță din 2 aprilie până pe 4 mai, în vacanță nu se fac cursuri online
De ce a modificat Sorin Cîmpeanu structura anului școlar și data Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, plus Admiterea la liceu: Dacă nu ar fi fost această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. În București, încă de mâine

6 comments
  1. Vor ajunge la bunici? Da.. Si cine nu are absolut nici un ajutor? Cu cine sa l lasa un copil de 3 ani? Ce face? Din ce plateste o bona? Din salariul.min pe economie?? O luna intreaga cum sa rezolvam situatia aceasta de la o zi la alta, cand si vacanta de vara mai avem de rezolvat. Atatia concedii au parinti asa credeti? Absolut dezamagita deja de tara asta si de deciziile politicienilor…

  2. Acest ministru ia din pix decizii nefundamentate pedagogic, care afecteaza grav milioane de oameni, fara nici o consultare, fara a manifesta nici un interes pentru opinia acestora. Economia la buget si confruntarea politica l-au facut sa iasa cu masura aberanta de a transforma anul scolar, de a schimba regulile jocului in timpul jocului, fara a consulta jucatorii, punandu-i in fata unei decizii catastrofale pentru toata lumea, mai putin se pare pentru ministrul insusi!
    Toata lumea s-a revoltat, ministrul o da inainte, cu mici modificari!

  3. acest tip de actiune…ne aminteste de epoca comunista. Trantim o decizie si poprul trebuie sa se supuna. GRESIT. Poporul isi face planuri pe niste date certe. Isi stabileste tinte si isi face planuri de vacanta. la 31.08.2020 s-a anuntat ca examenele vor in iunie. si scoala se va termina in iunie. Copiii erau pregatit sa termine cu toata oboseala pana in 30 iunie. apoi o binemeritat vacanta. Acum.. ii transforma in pioni pe tabla scolii in plina luna iulie. Inventam o vacanta de 30 de zile care ii va termina complet. ce sanse mai ai sa recuperezi ceva dupa luni de zile de hibrid si online si o luna de vacanta? ZERO. Apoi scolile vor fi luate la tinta pentru //gradul de promovabilitate//.

  4. Se vede, dar ce? Nu au vrut parintii scoala? Fizica? Acum sa stea in vacanta! Au vacanta pina in septembrie sa se sature!

  5. Solutia este foarte simpla: lasat scenariile ca inainte, descentralizat, neschimbat anul scolar si examene si testat o data la 2 saptamani in masa..Simplu. Se inchide punctual in functie de incidenta. Si atat. Aaa, inchidem scolile in Bucuresti la 6la mie? Care e problema? Aluia amaratul din varf de munte cu 1 locuitor infectat din 200 in localitate nu i ati pus carantina? E cumva mai prejos copilasul din varful muntelui decat cel “dupe” Bucuresti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Cîțu justifică eliminarea transportului gratuit pentru studenți: „Nu există nimic gratuit pe lumea asta”. Legea 96/2006 prevede că parlamentarii au transportul gratuit și nelimitat pe toate categoriile de trenuri

„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, a declarat premierul Florin Cîțu joi seara, în încercarea de a explica motivele eliminării gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul, la clasa…
Vezi articolul

Mai multe asociații de elevi contestă legitimitatea premierului Ciucă de a stabili nivelul burselor de merit: Considerăm ipocrit faptul că o persoană care și-a copiat teza de doctorat comentează asupra meritului notelor elevilor

„Meritul elevilor ar trebui să fie stabilit de către specialiști în domeniul educației. Considerăm ipocrit faptul că o persoană care și-a copiat teza de doctorat comentează asupra meritului notelor elevilor,…
Vezi articolul

Limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii – eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior

Un mecanism prin care universitățile urmau să aplice, prin carta universitară, limitări pentru mandatele persoanelor din structurile lor de conducere, altele decât rectorii, a fost eliminat, în baza unui amendament…
Vezi articolul