BREAKING Nou protest al profesorilor, cu 20.000 de participanți, în București, programat pentru joi sau vineri, anunțat de liderul sindical Marius Nistor: Vrem garanții de la guvern pe noua grilă de salarizare și salariul debutanților

19.879 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Liderul sindical din educație Marius Nistor a anunțat miercuri că un nou protest va avea loc joi sau vineri în București. El a spus că sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei și, în funcție de răspunsul primăriei, protestul va fi organizat într-una din zilele viitoare, scrie G4Media.ro.

Nistor a mai spus că la protest vor veni circa 20.000 de participanți. El a anunțat că greva profesorilor va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

”Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor miercuri, 7 iunie, înaintea unei noi negocieri la Ministerul Educației.

Întrebat ce cerințe sunt din partea sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă, Nistor a răspuns: „Sunt articole referitoare la vechime, la degrevarea directorilor care au funcții de învățători-educatori care nu pot fi degrevați total de normă. Deci asta este zona în care discutăm în momentul de față”.

Reporter: Ce puteți să ne spuneți mai exact despre această grevă? Am văzut procente total diferite. Ministerul Educației care a propus acea cifră de 53%, sindicatele care au venit cu un procentaj de 87%.

Marius Nistor (FSE): Ministerul Educației a dat clarificările de rigoare, că ei în momentul în care au stabilit procentele respective s-au referit, s-au raportat la total salariați din sistem, ori federațiile sindicale se raportează la membrii de sindicat care au intrat în această acțiune de protest.

Reporter: Și pentru a încheia greva…?

Marius Nistor (FSE): Deci greva este declanșată de către federațiile sindicale pe baza semnăturilor colegilor noștri. Deci eu la membrii de sindicat mă raportez în momentul de față, procentele au fost comunicate și numărul de participanți v-au fost comunicate de către cele două federații prin intermediul acelui comunicat de presă. În momentul de față greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluție care să fie acceptată de către colegii noștri și când colegii noștri vor decide acest lucru (…). Noi suntem deschiși la negocieri.

Reporter: Luați în calcul renunțarea la grevă sau suspendarea pentru a fi date examene? Pentru că în declarațiile de ieri ministrul Educației dădea cumva de înțeles că până vineri s-ar putea întoarce la școală…

Marius Nistor (FSE): Ministerul Educației poate propune, dar mai departe decizia este strict a cadrelor didactice.

Reporter: Vedeți până vineri o rezolvare, ca totuși să n-ajungem la o amânare sau la o altă variantă cu examenele naționale?

Marius Nistor (FSE): Totul depinde de Guvernul României.

Reporter: Ați cerut aseară o nouă rundă de negocieri cu cei de la Guvern. Ați primit până în momentul de față, până la această, oră un răspuns?

Marius Nistor (FSE): Așteptăm reacția Guvernului. (…) Am spus foarte clar ce vrem (…). Vrem garanții vizavi de grila de salarizare și bineînțeles salariul debutantului, care ar trebui să fie echivalent cu salariul mediu pe economie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanții, colegii noștri vor hotărî în cunoștință de cauză”.

Greva generală continuă. Contradicții despre numărul profesorilor greviști

Amintim că greva generală continuă. Peste 86% dintre greviști continuă protestul, au transmis cele două federații sindicale din Învățământ marți seară, 6 iunie, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat în aceeași zi mai multe procente conform cărora rata participanților la grevă ar fi ajuns aproape de limita la care o grevă poate fi declarată ilegală, anunțând explicit acest lucru.

Într-o analiză, Edupedu.ro a scris despre cum Ligia Deca face o piruetă și începe să-i numere public pe profesorii și angajații care ies din grevă, deși chiar ea spunea, în conferința de presă de vineri, 2 iunie, că nu este treaba Ministerului Educației să comunice date despre participarea sau neparticiparea la greva generală, ci a federațiilor sindicale. Gestul său are mai multe implicații și explicații politice, detaliate în analiză.

Tot în conferința ad-hoc de marți, Deca a deviat un răspuns clar asupra negocierilor dintre Guvern și sindicate, răspuns cerut acum în comunicatul federațiilor reprezentative, de la Guvern. Ministra spunea: „cred că există toată disponibilitatea Guvernului de a continua discuțiile, la Ministerul Muncii pe legea salarizării, la Ministerul Educației pe contractul colectiv de muncă”, doar că negocierile nu s-au dus niciodată până acum la aceste două ministere, revendicările fiind adresate direct Guvernului și Președinției.

Citește și:
Daniel Funeriu: Ce e de făcut? Toți în stradă, să preluăm ștafeta de la profesori care astfel s-ar putea întoarce la clasă, fără însă a ierta mizerabilul binom președinte-guvern. Apoi identificat viitorul președinte al României care să fie un adevărat reformist al educației
Negocieri pe contractul colectiv de muncă, între Ministerul Educației și sindicatele profesorilor, în a zecea zi de grevă generală în școli
Mircea Miclea: Greva profesorilor trebuie să continue, prin solicitarea a 6% din PIB pentru educație. Această revendicare rezolvă problema pe termen lung și ar coagula interesul publicului larg
Peste 134.000 de profesori si angajați din Învățământ continuă greva generală / Profesorii din Iași vor protesta în fața Prefecturii și în a zecea zi de grevă, după ce și marți au fost în stradă
Ministerul Educației face precizări după manipularea publică făcută marți, prin prezentarea de către Ligia Deca a datelor despre greviști raportate la numărul total de angajați
BREAKING Greva generală continuă cu 86,93% dintre angajații din Învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă, anunță sindicatele, care acuză Ministerul Educație de confuzie produsă în rândul profesorilor prin datele publicate despre greviști / Reprezentanții profesorilor solicită Guvernului reluarea urgentă a negocierilor
Daniel David: Grevele se fac să genereze probleme, altfel nu poți mobiliza autoritățile să te asculte, iar greva din învățământ este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația. Acum e o chestiune care ține de psihologie
Datele despre câți profesori și angajați din școli nu mai sunt în grevă, prezentate în premieră de Ministerul Educației
Purtătorul de cuvânt al BOR: O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează
Scrisoare deschisă profesorului Iohannis, de la un coleg: Vă rog să renunțați la funcția de președinte ca să vă întoarceți înapoi la catedră pe următorii câțiva ani – pamflet
Ligia Deca: Cred că există toată disponibilitatea Guvernului de a continua discuțiile, la Ministerul Muncii pe legea salarizării, la Ministerul Educației pe contractul colectiv de muncă
BREAKING Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației

15 comments
  1. Pentru situația creată , e nevoie de o nouă ordonanță pentru părinți. Avem de suferit noi și copii noștri pentru acest protest și nu este decât vina guvernului pentru acest lucru.Corect ar fi să mergem toată țara să protestăm și nu să privim la TV cu nepăsare. E ridicol dar adevărat.

  2. 1. Nu e stat democratic un stat care își exploateaza bugetarii si in plus le da peste “bot”daca in cele din urmă îndrăznesc sa își ceara drepturile încălcate flagrant de-a lungul anilor.

    2.Adica daca au răbdat in ultimii 6 ani niste nedreptăți,sindicaliștii sunt obligați sa le rabde in continuare (!)

    Este totuși de folos ca ati extras chestiuni abuzive ,sa fie modificate in acele legi.

    1. Minim 15 ani, nu doar 6. Pactul pentru Educație (6% din PIB pentru educație) datează din 2008, LEN (6% din PIB pentru educație) datează din 2011. Legea 53 e într-adevăr din 2017 (6 ani de tergiversări și prorogări).

  3. Noi parintii cand vom avea garantii ca actul de invatamant se va desfasura cum trebuie la scoala si nu in particular adica la meditatii?

    1. Parintii trebuie sa-l traga de mana pe director daca profesorul nu isi face treaba, dar mai intai trebuie sa fie un statut al profesorului.

    2. Când veți sesiza ANAF că nu primiți bon / chitanță la meditații, că nu vă obligă nimeni să trimiteți copilul la ele.

    3. Cînd veți merge la vot de fiecare dată și cînd veți sancționa derapajele puterii de fiecare dată, așa cum se întâmplă în țările cu apă caldă.

    4. Nu se vor mai face meditații atunci când copiii vor veni la școală cu seriozitate și vor învață
      Atunci când subiectele de examen nu vor fi făcute de profesori care dau meditații și păcălesc elevii.

    5. Nimeni nu vă poate garanta nimic. Nu știu ce lucrați, dar puteți garanta că în domeniul dvs totul va merge bine?
      E ciudat cum oamenii se revoltă că vom primi 580 de lei și ne cer garanții că îi merităm. Pe scara de la 1 la 12 a salariilor bugetarilor, profesorii se mișcă între 2 și 2,80, cam așa. De ce nu cereți garanții și de la cei de la vârful salarizării? Sunt bugetari care încasează 2.500 de lei pentru o singură ședință a unuia din consiliile de administrație din care fac parte. Știm măcar ce fac acolo oamenii ăștia? Nu vă revoltă? Credeți că de la educație trebuie să facă țară economie? Nu uitați, noi suntem la baza scării salarizării, nu la vârf, nici măcar pe la mijloc. Guvernul acordă nota 2 educației ca ordine a priorităților. Chiar dacă dvs nu credeți, asta este revoltă noastră.

  4. Legea 367/2022

    art. 123
    Nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților/lucrătorilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

    Atentie

    In 2017 cand au negociat grilele cei 3 lideri sindicali nu intrebau pe nimei nimic
    Acu se dau loviti si ii lasa pe profesorii din scoli sa decida ce si cum.
    Asa nu se va incheia greva niciodata!

      1. Pentru că este legală.
        Greva a fost declanșată din decembrie – ianuarie , fiind urmați toți pașii obligatorii. Credeți că nu s-au gândit și cei din guvern la asta? Dacă ceva nu ar fi fost corect , eram de mult acționați în instanță , pierdeam cauza și ne vedeam obligați să ne întoarcem la catedră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lipsa educației – comparată cu fumatul intens, consumul de alcool în cantități mari sau cu riscul de ischemie cardiacă pentru cei care nu mănâncă deloc legume / Riscurile de deces, indiferent de cauze, scad cu fiecare an de școlarizare – studiu internațional

Riscul de deces, din orice fel de cauză, pentru o persoană lipsită de educație, comparativ cu una care a parcurs 18 ani de studii, este similar cu riscul de deces…
Vezi articolul
Școala în Noua Zeelandă

Apelul unor ONG-uri ale tinerilor: Guvernul “să sprijine sectorul pentru tineret”, prin redistribuirea unor fonduri către granturi, programe de sprijin, activități culturale și concerte. Plus măsuri de sprijin fiscal

Consiliul Tineretului din România (CTR) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) cer autorităților să redistribuie fondurile alocate unor concursuri naționale pentru finanțarea unor proiecte ale organizațiilor de tineret și…
Vezi articolul