Mai multe instituții de cercetare și administrație publică trag un semnal de alarmă cu privire la eliminarea geografiei din trunchiul comun al liceului, în planurile-cadru propuse pentru elevii care vor intra clasa a IX-a în 2026. Instituțiile avertizează în mai multe scrisori și adrese obținute de Edupedu.ro că reducerea importanței disciplinei ar avea consecințe semnificative asupra formării viitoarelor generații și asupra unor domenii esențiale precum statistică, meteorologie, hidrologie și infrastructură.
În documentele oficiale transmise Ministerului Educației și Cercetării (MEC), instituțiile semnatare subliniază că geografia nu este doar o disciplină teoretică, ci un instrument esențial în domenii vitale pentru dezvoltarea economică și protecția mediului. „Eliminarea acesteia din trunchiul comun ar avea, în mod cert, consecințe negative pe termen mediu și lung asupra educației, culturii, economiei și, evident, societății românești”, avertizează Esri România.
Administrația Națională de Meteorologie menționează că „geografia joacă un rol esențial în educația preuniversitară, dezvoltând capacitatea elevilor de a analiza interrelațiile existente între sferele Sistemului Terestru”, iar Institutul Național de Statistică arată că „fără o educație geografică solidă, viitorii specialiști ar avea dificultăți în interpretarea și realizarea reprezentărilor statistice”.
- Proiectele de planuri-cadru de liceu lansate în dezbatere publică până pe 6 martie 2025, după care ar urma să învețe actualii elevi de clasa a VII-a, prevăd că Istoria și Geografia sunt eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, pentru elevii de la uman, real și tehnologic. Potrivit legii educației în forma actuală, aceștia vor studia obligatoriu în clasele finale Istoria comunismului și Istoria evreilor, Holocaustul.
- Vineri seară, Edupedu.ro a scris în exclusivitate că Uniunea Internațională de Geografie cere ministerului Educației din România să păstreze Geografia obligatorie la liceu: „Viitoarele generații riscă să devină analfabete spațial, cu costuri enorme atât pentru societate, cât și pentru mediu”
- Iar Geografia României va fi disciplină separată la liceu, spune ministrul Daniel David, după întâlniri cu decanii de facultăți, Academia Română și societatea de profil: „Un lucru pe care mi l-am dorit de la început” – detalii aici
Institutul Național de Statistică: „Fără educație geografică, interpretarea datelor statistice este afectată”
„Geografia nu este doar o simplă materie studiată în școală, ci o disciplină fundamentală care contribuie la formarea unor cetățeni informați și responsabili. Eliminarea sa din programa liceală ar însemna o pierdere semnificativă pentru dezvoltarea cunoștințelor și competențelor elevilor”, se arată în documentul transmis de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit instituției, „elevii sunt provocați să analizeze probleme de mediu, să găsească soluții pentru dezvoltare durabilă și să înțeleagă impactul activităților umane asupra planetei”.
INS mai precizează că „geografia dezvoltă competențe esențiale pentru analiza datelor demografice și economice. Studiul distribuției populației, migrației, urbanizării și al structurilor economice regionale oferă elevilor o bază solidă pentru înțelegerea fenomenelor care stau la baza statisticilor oficiale”. În plus, „INS utilizează frecvent hărți tematice pentru a ilustra distribuția indicatorilor socio-economici, iar fără o educație geografică solidă, viitorii specialiști ar avea dificultăți în interpretarea și realizarea acestor reprezentări”.
- DOCUMENT DESCARCĂ Poziția INS referitoare la proiectele de planuri-cadru de liceu 2025:
Administrația Națională de Meteorologie: „Geografia este esențială în pregătirea viitorilor meteorologi”
„Geografia joacă un rol esențial în educația preuniversitară, dezvoltând capacitatea elevilor de a analiza interrelațiile existente între sferele Sistemului Terestru, fiind prin excelență un domeniu interdisciplinar”, se arată în documentul transmis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Instituția subliniază că „personalul științific este format dintr-un număr mare de absolvenți de geografie, esențiali pentru analiza și interpretarea datelor meteorologice”.
De asemenea, ANM precizează că „fără o bază solidă în științele naturii, inclusiv în geografie, ar fi dificilă pregătirea viitorilor meteorologi și climatologi, care au nevoie de o înțelegere aprofundată a fenomenelor atmosferice, mai ales în contextul schimbărilor climatice actuale”.
- DOCUMENT DESCARCĂ Poziția ANM referitoare la proiectele de planuri-cadru de liceu 2025:
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor: „Pregătirea geografică este esențială pentru gestionarea resurselor de apă”
„Desfășurarea unor activități atât de diversificate nu se poate realiza fără un personal bine pregătit în domeniul Științelor Pământului și în special al Geografiei”, arată Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) al Apelor Române.
Documentul subliniază că „pregătirea geografică din ciclul liceal asigură elevilor o înțelegere profundă a fenomenelor hidrometeorologice și o bază solidă pentru a fi capabili să activeze în domenii precum prognoza hidrologică, gestionarea resurselor de apă, elaborarea de studii hidrologice, monitorizarea corpurilor de apă”.
INHGA precizează, de asemenea, că „menținerea geografiei ca disciplină obligatorie în cadrul profilului real este esențială, având în vedere că geografia reprezintă o știință a naturii ce utilizează metode cantitative și instrumente informatice”.
- DOCUMENT DESCARCĂ Poziția INHGA – Apele Române referitoare la proiectele de planuri-cadru de liceu 2025:
Ministerul Transporturilor: „Geografia este vitală pentru infrastructură și mobilitate urbană”
„Un domeniu esențial în care absolvenții de geografie joacă un rol fundamental este transportul și infrastructura”, avertizează Ministerul Transporturilor. Instituția argumentează că „integrarea specialiștilor în geografie în structurile de decizie contribuie la o planificare mai eficientă a activităților privind implementarea proiectelor de dezvoltare și la reducerea impactului riscurilor naturale asupra infrastructurilor critice”.
„Fără o pregătire adecvată în geografie în școală, viitorii profesioniști vor avea dificultăți în înțelegerea proceselor complexe din teren și în luarea deciziilor bine fundamentate”, subliniază ministerul.
- DOCUMENT DESCARCĂ Poziția Ministerului Transporturilor referitoare la proiectele de planuri-cadru de liceu 2025:
Esri România: „Geografia este o știință esențială în definirea specificului național”
„Esri România, ca reprezentant oficial în România al Esri Inc., lider mondial în dezvoltarea soluțiilor de Sisteme Informaționale Geografice (GIS), își exprimă sprijinul ferm pentru consolidarea statutului geografiei în curricula școlară, având în vedere relevanța sa în formarea competențelor esențiale pentru dezvoltarea societății contemporane”.
În documentul transmis Ministerului Educației, compania subliniază că „studiul geografiei dezvoltă abilități de analiză, interpretare și modelare a datelor geospațiale, esențiale pentru a înțelege complexitatea problemelor actuale precum schimbările climatice, migrația, urbanizarea durabilă și gestionarea resurselor naturale”.
De asemenea, Esri România susține că „tehnologiile GIS sunt utilizate pe scară largă în diverse domenii, cum ar fi urbanism, transport, energie, agricultură, silvicultură, mediu, apărare, securitate, marketing și turism”. Potrivit documentului transmis, „companii din diverse sectoare caută geografi cu competențe în GIS pentru a gestiona date spațiale, a realiza analize geografice, a dezvolta aplicații GIS și a sprijini procesul decizional”.
- DOCUMENT DESCARCĂ Poziția Esri România referitoare la proiectele de planuri-cadru de liceu 2025:
Foto: © Miszaqq | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
14 comments
Ce rost au discutiile astea despre cate o materie, la care fiecare bransa spune cat de importanta e ea si ce neimportante sunt celelalte? Seamana cu regionalizarea: o tema de batut apa in piua, cu fiecare judet explicand de ce el e mai important decat judetele vecine. Daca pe asta se bazeaza planurile cadru, e ori o bataie de joc, ori o perdea de fum, sa aiba lumea ce discuta aiurea. Ori amandoua. Chestii serioase nu se discuta in cancelarii, ca sunt oricum prea multe de discutat.
Susțin ideea ca Geografia să fie obligatorie, mai ales într-o lume tot mai globalizată. Totuși, ar trebui să ne întrebăm dacă elevii nu sunt deja supraîncărcați cu materii teoretice. O reformă mai bine gândită ar trebui să ia în calcul și dezvoltarea abilităților practice, nu doar creșterea numărului de discipline obligatorii.
E bine că Geografia primește susținere, dar oare nu ar trebui prioritizate și alte discipline esențiale? Elevii au deja un program încărcat, poate ar trebui o reformă mai echilibrată.
Desteptovici, tocmai ai enumerat domenii de activitate ale Geografiei!😁 Vorbești că un diletant…știi ce i ăla Gis ? poate te referi la aplicații de tipul qgis sau arcgis,nu le poți folosi daca habar nu ai de topografie sau geomorfologie, pe care le studiază Geografia…in capul tau e haos, scuza-ma. cred că nu ai mai mult de 30 de anișori…
E important ca Geografia să fie obligatorie, dar oare nu ar trebui să prioritizăm și alte discipline esențiale pentru viitorul elevilor?
Doar așa se pot naște analfabeții spatiali. Să nu mi zici că ești ungur…
Mă bucur de susținerea acordată geografiei de către aceste instituții! Geografia este știința care studiază Pământul sub toate aspectele. Prin urmare, există numeroase domenii în care geografii pot profesa. Aceasta are un caracter interdisciplinar și dual, datorită conținutului natural și cultural al spațiului terestru. Fiind îndrăgită de elevi, consider că nu ar trebui eliminată din clasele superioare ale liceului, ci, eventual, aliniată și restructurată astfel încât să faciliteze procesul de învățare. De exemplu, la mare-info s-ar putea insista pe Sistemele Informaționale Geografice pentru a modela și explica realitatea înconjurătoare.
Salut cu respect luările de poziție ale renumitelor instituții în ceea ce priveste utilitatea studierii geografiei în ciclul liceal atat inferior cât și superior, mai ales în a XI a și a XII a. Specialiștii adevărați înțeleg ca este o disciplină fundamentala în formarea viitoarelor generații. Comentariile nefavorabile la adresa studierii acestei discipline apar de la neaveniți, pseudointelectuali.
Geografia – una dintre cele mai inutile pesudo-discipline, practic fara obiect propriu de activitate si care se defineste doar pe baza de “imprumuturi” de la alte domenii: Topografia, Geodezia, GIS-ul, Geologia, Fizica etc. Nu are nici o treaba nici cu dezvoltarea economică, nici cu protecția mediului, nici cu altceva. Cat despre Meteorologie, asta e un subdomeniu si o aplicatie a Fizicii (fizica atmosferei). Daca e “dezbracata” de mult prea indelungatul si complet nemeritatul marketing si pusa in fata realitatii, din Geografie nu mai ramane aproape nimic. E pur si simplu o fabrica de someri, interesati doar de niste studii cat mai simple, cat mai putin solicitante si care sa dureze doar 3 ani. Dupa aceea,… MegaImage, Kaufland, Lidl etc.
Oare domeniile pe care le menționați nu derivă din geografie? Încă din vremuri de demult, oamenii învățau mai ales despre geografie, despre lumea înconjurătoare, multe pleacă de la această disciplină. Avem un singur Pământ, o sigură casă, nu ar fi bine să o cunoaștem în cele mai mici detalii?
Domnule, se cere a fi scoase orele de Geografie, nu să i se dea puținul pe care l-a avut.
Lumea nu înțelege că o vina imensa o au părinți care își lasă copiii nesupravegheați, lipsa lor, de fapt, prin plecarea în țări străine, schimbarea valorilor in societatea în care primează banul. Și mizeriile de așa zise schimbări din educație. 90 % dintre profesori nu vor scoli verzi, roșii etc, forme de pierdere a timpului, dar nu ne baga nimeni in seama!
Amice, ești cumplit de complexat și frustrat! Ar fi o pierdere de timp sa îți explice un german, un francez, un italian, un ungur sau un austriac de ce in țările lor se studiază la liceu cel puțin 2 ore pe săptămână la fiecare nivel de liceu.
bai, ăsta cu fizica atmosferei, poți să faci pe ea de fizică , daca nu o corelezi cu elementele naturale de relief dau acvatice. un fizician îți studiază doar comportamentele fizice ale aerului, fără legătură cu diversele caracteristici generale sau particularitățile locale ale elementelor climei… faci parte dintre diletanții care pretind că se pricep la toate , dar de fapt, la nimic…râde lumea de tine😁😁😁
Băi, Jeane, geografic vorbind, tu ești de la Craiova, că atunci te înțeleg. In ceea ce privește “dezbrăcarea” Geografiei, nu faci decât doar sa enumeri câteva dintre domeniile de cercetare ale Geografiei, pe scurt Geografia fizica ( Geologie, Geomorfologie, Hidrologie, Meteorologie, Biogeografie etc) , respectiv Geografia umană( populație, așezări, economică etc.) Acestea le studiază Geografia + interacțiunile dintre aceste geosfere. Ai înțeles sau ai rămas în negura întunericului agnostic?