Modele de subiecte grilă pentru Evaluarea Națională: Vezi testele grilă la Matematică și Română publicate și retrase de Minister la primul scandal în jurul grilelor la examen

31.941 de vizualizări
Testele grilă pe care Ministerul anunță că le experimentează la clasa a VII-a la simulare, în vederea introducerii lor la examenul de Evaluare Națională de anul viitor, încă nu au fost publicate sub formă de modele orientative. A rămas mai puțin de o lună până când copiii de clasa a VII-a vor susține simulările despre care au aflat peste noapte, iar structura subiectelor este încă o necunoscută atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Edupedu.ro publică modelele de subiecte grilă pentru Evaluarea Națională pe care Ministerul Educației le-a urcat pe site-ul instituției în octombrie 2018, dar pe care le-a retras la scurt timp, după ce majoritatea profesorilor au avertizat că testele grilă la examen înseamnă note artificial mărite și niciun beneficiu real pentru copii.

Potrivit surselor Edupedu.ro, unul dintre motivele pentru care miniștrii social-democrați au vrut teste grilă la examene a fost obținerea unei rate mari de promovare a examenelor, în timpul guvernării lor.

Matematică – Model de subiect de Evaluare Națională cu cerințe tip grilă:

 

Limba română – Model de subiect de Evaluare Națională cu cerințe tip grilă:

Calendar Simulare Evaluarea Națională clasa a VII-a și a VIII-a, în anul școlar 2018-2019
11 martie 2019     Simulare Limba și literatura română – probă scrisă
12 martie 2019     Simulare Matematică – probă scrisă
13 martie 2019     Simulare Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 martie 2019     Afișarea rezultatelor
Informații de background

Amintim că anul școlar 2018-2019 a debutat cu scandalul subiectelor grilă planificate a fi introduse peste noapte chiar la examenele de anul acesta. Concret, presa, elevii, părinții, profesorii au aflat din modelele de subiecte publicate de Ministerul Educației în octombrie 2018 că guvernul Dăncilă vrea să modifice structura subiectelor de examen și să introducă 40% din subiectele de la fiecare probă de examen de anul acesta itemi obiectivi, care includ teste grilă.

Ministerul Educației nu a publicat nici până la ora aceasta niciun studiu care să fundamenteze o astfel de măsură, nicio estimare a impactului introducerii testelor grilă la Evaluare și BAC. Toate explicațiile oficialilor s-au referit la dificultățile de corectare, la diferențele mari înregistrate până acum între contestații și notele inițiale obținute la examene.

Potrivit surselor Edupedu.ro, NU experții Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) – instituția din subordinea Ministerului care concepe subiectele de examen – sunt cei care au venit cu ideea de a le da copiilor teste grilă la examen și nici nu au susținut, pe fond, această propunere. Miza principală a introducerii testelor grilă o reprezintă creșterea cu orice chip a procentului de promovare a examenelor, care ajută guvernul în preajma alegerilor și proiectul ROSE care își propune creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat, au declarat pentru Edupedu.ro surse politice și surse din apropierea Ministerului Educației.

Amintim că în 2003 subiectele de la Bacalaureat au fost toate tip grilă, cu excepția cerințelor de la Limba română. Elevii au copiat în proporții covârșitoare, iar în timp acest tip de subiecte a fost abandonat, pentru a fi reluat peste noapte în 2018-2019.

Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

DOCUMENT Ministerul Justiției a pierdut un proces în instanță, pentru secretizarea avizului pe Legile Educației Deca-Iohannis. Ștefan Pălărie, USR: În aviz, Ministerul Justiției desființa inclusiv admiterea paralelă la liceu

Ministerul Justiției a pierdut în primă instanță procesul intentat de senatorul USR Ștefan Pălărie, care a acuzat instituția că refuză ilegal să facă public avizul pe care juriștii Ministerului l-au…
Vezi articolul

Este nevoie de noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii Omicron, care afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară, atrag atenția reprezentanții MedLife

Este nevoie de noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii Omicron, care afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară, atrag atenția reprezentanții MedLife, potrivit…
Vezi articolul

UPDATE Cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, trebuie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, iar lista cu beneficiarii ajunge la Ministerul Educației pe 23 septembrie / Nu a fost anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri

Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare…
Vezi articolul
Scandalul plagiatului ministrului Cîmpeanu

Președintele Consiliului Național al Elevilor: Soluția pentru transportul elevilor nu este cea cu alocația forfetară, propusă de Ministerul Educației, soluția este subvenționarea – elevul merge cu carnetul vizat și are gratuitate / O să cerem o discuție cu premierul

Proiectul de ordonanță de urgență privind transportul elevilor a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social care a avut loc luni dimineața la Ministerul…
Vezi articolul