Dezvoltăm instrumente de monitorizare a curriculumului, spune Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației: Încă avem un examen de bacalaureat care seamănă extrem de mult cu cel din 1995 

980 de vizualizări
Bogdan Cristescu / Foto: captură Youtube.com
Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu a spus că Ministerul are în desfășurare un proiect „prin care dezvoltăm instrumente de monitorizare a curriculumului”. Bogdan Cristescu a făcut declarația în cadrul ultimei dezbateri în format fizic pe planurile-cadru de la liceu, desfășurată de Universitatea de Vest din Timișoara. Dezbaterea poate fi urmărită LIVE aici.

Secretarul de stat Bogdan Cristescu a spus că în prezent există un program prin care dezvoltă „instrumente de monitorizare a curriculumului”. În cadrul celei de-a patra dezbateri privind proiecte de planuri-cadru pentru liceu, Cristescu a precizat că „realitatea este că noi din 1995 am făcut doar două schimbări ale planurilor-cadru și acelea minore, în 2001 și în 2009 și deși am avut o lege a educației votată, aplicată, încă avem un examen de bacalaureat care seamănă extrem de mult cu cel din 1995″. 

Secretarul de stat a subliniat importanța planurilor cadru precizând că generațiile care acum intră la grădiniță și pentru care grupa mijlocie e deja obligatorie vor învăța după aceste planuri-cadru pentru liceu.

„Vă dați seama cam ce segment din viața acestor tineri sau copii este în mâinile dumneavoastră?”, a mai spus Cristescu.

Declarația pe acest subiect a secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării: „Faptul că examenul de bacalaureat conform legii, este altfel, are mai multe discipline, are mai multe specializări, este o mult mai mare posibilitate de alegere pentru copil, faptul că facem platforma de evaluare care va permite evaluarea tuturor disciplinelor în toți anii de studiu ne arată că este un întreg ecosistem la care lucrăm și că, în realitate, aceste planuri-cadru se adresează unor copii care acum încep din grupa mijlocie, deci care sunt într-un învățământ obligatoriu preșcolar și școlar de 15 ani: mijlocie, mare, pregătitoare, plus cei 12 ani de liceu. Vă dați seama cam ce segment din viața acestor tineri sau copii este în mâinile dumneavoastră? Cred că cu asta trebuie să plecăm întotdeauna când ne gândim la ceea ce facem. 

Ideea cu care am plecat noi în acest proces este ideea de încredere în profesori, pentru că în realitate, indiferent de ceea ce scrie într-un document curricular, lucrurile se întâmplă în clasă. Nu întotdeauna copilul poate să dea un feedback avizat, dacă nu-l învățăm să facă acest feedback avizat, nu întotdeauna poate să aleagă corect, dacă nu-l învățăm și nu-l susținem în a-și dezvolta capacitatea de alegeri. Și atunci, da, avem încredere în sistem, avem încrederi în profesori. Vor fi foarte multe provocări administrative, vor fi foarte multe provocări financiare. Colegii de primari gimnaziu au trecut prin multe dintre ele și au făcut față cu brio. Greu de crezut că directorii și colegii de la liceu nu o vor face. Și atunci ideea de bază este aceea: unde vom avea directori și profesori și cadre didactice cu inițiativă și cu lidership îi vom încuraja acolo unde vom avea, inclusiv prin oferte de programe naționale pentru CDEOȘ. 

Acolo unde este nevoie de sprijin, îl vom acorda acolo unde și cred că asta va fi majoritatea colegilor, acolo unde nu vor avea curajul să pășească înainte să înceapă să alerge, noi vom fi acolo pentru training, pentru suport, pentru încurajare și nimic nu este bătut în cui. Sunt proiecte de planuri-cadru și față de ceea ce a fost altădată, un lucru pe care ne-am angajat și chiar încercăm să le ducem pe toate, pentru că avem întâlniri peste întâlniri.

Inclusiv suntem într-un proiect acum prin care dezvoltăm instrumente de monitorizare a curriculumului, pentru că ne dorim să nu mai avem niște planuri-cadru care să fie … în realitate, pentru că realitatea aceasta este că noi din 1995 am făcut doar două schimbări ale planurilor-cadru și acelea minore, în 2001 și în 2009 și deși am avut o lege a educației votată, aplicată, noi încă avem un examen de bacalaureat care seamănă extrem de mult cu cel din 1995″. 

Informații de context

Prima promoție cu clasa a IX-a pe noile planuri-cadru va intra în anul școlar 2026-2027, dacă aceste lucruri merg conform planificării, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan Cristescu. Asta ar însemna că prima generație ar da noul BAC în anul școlar 2029-2030.

Propunerile și observațiile pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro, până în data de 6 martie 2025 (inclusiv).

Prima dezbatere națională despre planurile-cadru de liceu 2025 a avut loc în format fizic, la Politehnica București, marți, 11 februarie, de la ora 16:00.

A doua dezbatere despre planurile-cadru de liceu a avut loc vineri, la ora 16:00 în format fizic, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

A treia dezbatere publică despre planurile-cadru de liceu 2025 a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza”, pe 25 februarie.

Declarații din dezbaterea de la Timișoara:

Declarații din dezbaterea de la București:

Declarații din dezbaterea de la Cluj-Napoca:

Declarații din dezbaterea de la Iași:


1 comment
  1. bobiță, nivelul de educație al anilor 90 era net superior celui de acum.
    nu dezvolți nimic. doar cumperi . pe bani publici .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, după vizite în mai multe școli din Ilfov: Nu am reușit să găsesc un laborator de chimie, sau unul de biologie, sau unul de fizică funcțional / Vom susține prin PNRR dotarea a 10.000 de laboratoare / Problema este să nu rămână în cutii sau să rămână fără consumabile

„Nu am reușit să găsesc un laborator de chimie, sau unul de biologie, sau unul de fizică funcțional, a declarat joi, de la palatul Victoria, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care…
Vezi articolul

Un elev de clasa a III-a din județul Dâmbovița, mutat la trei școli pe motiv că ar fi agresiv, învață singur în actuala școală / Părinții elevilor protestează și refuză să își aducă la școală copiii de câteva zile

Cazul unui elev de clasa a III-a din județul Dâmbovița, acuzat că ar avea un comportament agresiv față de colegi dar și față de profesori, mutat la a treia școală,…
Vezi articolul

Avocatul Poporului solicită organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul: „Reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI”

Organizarea examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul „reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI, dar și…
Vezi articolul

Academia SRI – condusă de un rector numit prin împuternicire, Dragoș-Octavian Popescu, după ce Adrian Ivan a fost „eliberat din funcție” discret în iulie 2024 – Pressone.ro / Primele concursuri pentru posturi de conducere în instituție – în ianuarie, după ani în care Academia a fost „guvernată în integralitatea sa” prin împuterniciri și desemnări

Adrian Ivan, cel care a coordonat teza de doctorat plagiată a fostului ministru de Interne Lucian Bode, a fost „eliberat din funcția” de rector al Academiei SRI în vara anului…
Vezi articolul