Ministrul Ligia Deca critică ordonanța „mătură“ dată de Guvernul Ciolacu prin care bursele școlare neplătite sunt virate la fondul de rezervă: Nu sunt de acord ca fonduri pentru burse să se întoarcă la bugetul de stat, dacă ele ar trebui să fie acordate

13.263 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
„Nu sunt de acord ca fonduri pentru burse să se întoarcă la bugetul de stat, dacă ele ar trebui să fie acordate. Trebuie să vedem care sunt cazurile punctuale”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, vineri, la Sinaia. Edupedu.ro a scris despre proiectul de OUG care prevede că toate sumele rămase prin conturile ordonatorilor de credite și necheltuite până în prezent vor fi obligatoriu virate de către școli, primării și alte instituții de stat în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Ulterior, ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.

Reporter: Dacă v-ați interesat la nivel local cum e posibil ca o parte din banii alocați pentru burse să se întoarcă la bugetul de stat și dacă sunteți de acord cu această prevedere din măsurile fiscal-bugetare din ordonanța de urgență privind tăierea cheltuielilor.

Ligia Deca: „Din punct de vedere al resurselor bugetare, tot ceea ce este necheltuit la finalul anului, într-adevăr, se întoarce la la bugetul de stat, însă acolo avem o problemă de management. Dacă sunt astfel de situații în care în contul de burse rămân bani, trebuie văzut de ce, adică sunt burse neridicate, pentru că pot exista cazuri în care, de exemplu, sunt transferuri în timpul anului și dosarul de bursă se acordă la început și ele sunt neridicată, dar trebuie să vedem exact care este situația. Nu sunt de acord ca fonduri pentru burse să se întoarcă la bugetul de stat, dacă ele ar trebui să fie acordate. Trebuie să vedem care sunt cazurile punctuale.”

Ordonanța de urgență nr. 90 din 27 octombrie 2023, document publicat în Monitorul Oficial, arată că școlile sunt vizate direct de cel puțin două măsuri de tip „mătură”, care adună banii din conturile acestora la fondul aflat la dispoziția șefului Guvernului. „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, destinate finanțării plății burselor cuvenite elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat rămase neutilizate după stingerea obligațiilor de plată aferente perioadei 1 ianuarie-31 august 2023, se disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede art IX din OUG.

Informații de context

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație.

În privința burselor de merit, conform celor mai recente date transmise de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest tip de burse, transmite Ministerul Educației.

Foto: Ministerul Educației

Conform datelor Ministerului Educației, 1.289.994 iau burse în anul școlar 2023-2024. Iată cum sunt distribuite bursele în acest an școlar:

Situația burselor în luna octombrie 2023:

Beneficiari burse de excelență olimpică I208
Beneficiari burse de excelență olimpică II2.803
Beneficiari burse de merit 461.777
Beneficiari burse sociale738.821
Beneficiari burse tehnologice85.644
Beneficiari burse mame minore741
Sursa date: Ministerul Educației

Situația burselor la finalul anului școlar 2022-2023:

Beneficiari bursă de performanță 9.460
Beneficiari bursa de merit260.255
Beneficiari bursa de studiu91.832
Beneficiari bursa de ajutor social373.699

Au fost 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene, consultată de Edupedu.ro. Anul trecut școlar, 2022-2023, au fost 260.255 de elevi care au luat bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației obținute de Edupedu.ro.

Numărul elevilor care au luat burse sociale la finalul anului școlar 2022-2023 a scăzut cu aproape 7 mii, comparativ cu situația acestora de la începutul anului școlar, potrivit unor date centralizate ale inspectoratelor școlare.

Situația burselor la finalul anului școlar 2021-2022:

Beneficiari bursă de performanță 651
Beneficiari bursa de merit369.946
Beneficiari bursa de studiu74.299
Beneficiari bursa de ajutor social402.455
Sursa date: Ministerul Educației

Față de numărul de beneficiari din anul școlar 2020 – 2021, s-a observat o creștere a numărului de beneficiari ai burselor de merit cu 123.762 de elevi.

Despre bursa de merit acordată elevilor în acest an școlar

 În urmă cu două săptămâni, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit:

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Agerpres că modificarea Legii educației este discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase:

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari şi, în funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…) Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu”, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.

În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

De altfel, pe 26 septembrie, Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.

Citește și:
Bursa Ligia Deca pentru medii de 2, 3 și 4 – premieră istorică pentru educația din România
Bursă de merit pentru aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5, în acest an școlar, arată datele Ministerului Educației / Peste 150 au medii mai mici de 2
Ordonanța „mătură”. Cum ia premierul Ciolacu toți banii de la școli, rămași din burse pentru elevi neplătite sau din programul „corn, lapte și fructe”, ca să umple Fondul de rezervă și să evite rectificarea bugetară – proiect
Prag de medie pentru bursele de merit? Peste 286 de mii de elevi au avut mediile generale între 9.50 și 10, în anul școlar anterior, conform datelor inspectoratelor școlare cerute de Ministerul Educației pentru „estimarea bugetului pentru plata burselor” / Sunt cuprinse și mediile elevilor din clasa a VIII-a, pentru cei care au intrat acum la liceu
EXCLUSIV Numărul elevilor cu burse sociale a scăzut cu aproape 7 mii la finalul anului școlar 2022-2023, comparativ cu începutul anului. Dintre aceștia, peste 5 mii sunt doar în Capitală / Situația burselor școlare pe fiecare județ

9 comments
  1. Din acești bani ar putea foarte bine sa de-a elevilor de la clasele primare care sunt campioni naționali școlari la competițiile sportive, asta însemnând că vor ajunge unde trebuie și este nevoie.Acesti elevi muncesc zi de zi sa fie cei mai buni in domeniul lor de activitate.Asteptam o ordonanță de urgență referitor la acest lucru!!!!

  2. Poate știe și premierul ceva în legătură cu acești bani…, degeaba n-a dat ordonanța…, rămân și în alte instituții bani și sunt cheltuiți pe ce nu trebuie, la sfârșit de an…., în ultimele zile!!!!
    Cât privește bursele e un ghiveci…. :
    -bursă pentru mamele cu copii, ori sunt elevi, ori mame?! Adică încurajați nașterile la vârste fragede prin plata acestor sume???
    -bursă de merit, socială și medicală, fără alte burse!!!!
    Și nici avea bursă pentru premii la concursuri nu trebuia…, te gândești că un elev e bun la o disciplină, iar la altele poate nu….!
    E foarte bine că nu se mai dă laptele și cornul în școli!

    1. burse pt mame minore egale cu bursele pentru olimpicii nationali. iti dai seama ce țiganie (fara intenție de a jigni etnia)
      deci ori muncesti o vara la matematica ori te inghesuie unul pe lunca , bursa sa iasa , nu contează .
      tare ma tem ca numarul mamicilor va fi considerabil mai mare decât numarul olimpicilor
      ,„Romania salbatica„ quitz . gen.

  3. madame deca , ai de platit din urma restante salariale , vaucere etc , plus in prezent burse elevi , studenti , doctoranzi SI in plus ai de adus la zi salariile profesorilor din personalului nedidactic incepand cu 1 ianuarie.
    ti am adus aminte in caz ca le faci uitate 🙄

  4. Ce se intampla daca banii nu au ajuns la elevi pentru ca ministerul nu i-a trimis niciodata catre elevi?
    Sunt burse neplatite pentru luna AUGUST!
    Si astia se duc la fondul de rezerva pentru plata pensiilor speciale?

      1. Din ”banii de carieră” cred că ajunge să vopsești un perete. Nu cu lavabilă, că aia e scumpă. Poate un strat de var.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei mai mulți părinți sunt de acord ca doar absolvenții profilului vocațional teologic să poată opta pentru religie la Bac / Două treimi nu vor probă la o disciplină complementară profilului absolvit – sondaj al Federației părinților

Proba suplimentară la bacalaureat, la o disciplină complementară profilului elevului, este respinsă de două treimi dintre părinții participanți la un sondaj realizat de Federația Națională a Părinților – Edupart, ale…
Vezi articolul